A milliárdos pénzügyi guru úgy döntött, hogy visszahívja a 490 millió dolláros befektetését a Bill Grosstól, a kötvénykirálytól. Soros György elsők között volt, aki bizalmat szavazott neki miután 2014 végén átvette a Janus Capitalt. A tranzakcióval közel annyi pénzt mozdított oda majd vissza Soros, mint amennyi Csányi Sándor a leggazdagabb magyar teljes vagyona.

Mivel fél milliárd dollár még barátok közt is soknak számít, Soros egyedi feltételeket kapott. Befektetését teljesen külön kezelték, hogy semmilyen hatással ne legyenek más befektetők az eredményeire.

Bill Gross 2014-ig a világ legnagyobb alapját a PIMCO Total Return Fundot vezette, ahol közel 300 milliárd dollárt menedzselt. Távozásával az alap harmadára zsugorodott össze, ami még így is elképzelhetetlenül nagy összeg. Jelenlegi munkahelyén ennek az összegnek csak a töredékét 1,4 milliárd dollárt menedzsel. Ha ezt összeshasonlítjuk a Soros által kivont összeggel, akkor látható, hogy igencsak érzékenyen érintette.

A kötvénykirály 40 éven keresztül vezette az általa alapított alapot. Rendszeres média megjelenésével és tartósan kiemelkedő eredményével óriási hírnévre és gazdagságra tett szert. A nagy eredmények mögött azonban fura szokások húzódtak meg.

Gross a nyilvánosság előtt és cégén belül is súlyos személyi kultuszt épített. Bizarr szokásai távozása előtt egyre jobban arról árulkodtak, hogy megőrült. Vietnámi veteránként vaskézzel irányította a vele együtt dolgozókat. Kongadobolással idéztetett harci hangulat a kereskedéshez megfelelő körülményként és szeretett macskájának haláláról, nyilvános levélben számolt be a befektetőinek.

Azonban a befektetőinél nem a macskájának nagy dobra vert halálhíre, hanem az egyre romló eredmények verték le a biztosítékot. Végül puccsszerű hatalomátvétellel kényszerítették rá, hogy kilépjen mielőtt kirúgnák. Az árulkodó jelek ellenére Soros György bizakodott, hogy ha szabad kezet kap újból képes lesz hozni a korábban híressé vált eredményeit. Tévedett.

A döntés egyéb iránt teljesen jogos és érthető. Bill Gross alapja durván a piaci átlag alatt teljesített. 2015-ben az azonos kategóriájú alapok 74%-nak a hozama túlteljesítette őt.

Update: Gross 2016 első felét kiemelkedően jól zárta. Júliusig 27-ig 3,7% hozamot ért el kötvényekkel. Ez a banki kamatokhoz képest sok, de az elmúlt fél év lehetőségeihez képest még mindig gyenge teljesítmény.

Érdekel, hogy lehet 5% feletti kamatot államkötvényekkel elérni?

Igen, tájékoztatót kérek róla.