Pénteken este, Londonban, mindenki nagy meglepetésére a Standard & Poor’s hitelminősítő bejelentette: Magyarországot BBB mínusz/A-3-ra emelte, amely a devizaadós-besorolás a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.

Lépésüket a következő pontokkal magyarázták:

  • 2009 óta nem zárt deficitesen a magyar folyómérleg-egyenleg
  • fokozatosan élénkül a belső kereslet
  • fokozatosan csökken az államháztartási hiány
  • jelentős, +2,5%-os GDP növekedést várnak a következő 3 évre

Új időszámítás kezdődik az állampapír piacon

Mivel már a FITCH hitelminősítő májusban megszavazta hazánknak a befektetésre ajánlott kategóriát, így jelentősen megnő a Magyar államkötvények iránti kereslet. A magasabb biztonságú értékpapír alapok szabályzatában fontos kitételnek számít, hogy legalább 2 hitelminősítőnek javítania kell a besoroláson.

A hír hallatán jelentősen beerősödött a forint és a másodlagos piacon 6%-ot erősödött a 7,625%-os állampapír, de jelentős erősödést mutatott a többi MÁK is. Ezáltal jelentős többletnyereséget könyvelhetnek el azok, akik már a másodlagos piacon korábban vásároltak a Magyar papírokból.

Kevesen ismerik a másodlagos piacot és ennek valódi lehetőségeit, amelynek egyik előnye, hogy az államkötvényeket nem kötelező lejárat végéig tartani, hanem el is lehet őket adni korábban. Ebből következik, hogy ez igaz a régebben megjelent, még nem lejárt kötvényekre is. Mindannyian emlékszünk és visszasírjuk a pár évvel ezelőtti időszakot, amikor még magasabbak voltak a kamatok. A másodpiacon keresztül viszont ma is vehetünk az elmúlt évek 5-7%-os kötvényeiből. Mindezt értékálló devizában is.

További részletek érdekében vegye fel velünk a kapcsolatot.