Németország legnagyobb bankja, Európa 3. legnagyobb bankja, a világ pénzügyi rendszerének egyik legfontosabb résztvevője. Ez mind a Deutsche Bank, amitől az utóbbi napokban újból hangos a gazdasági sajtó.

A Deutsche Bank volt az egyike azon kevés európai bankoknak, ami a közvélemény szerint olyan nagy és olyan stabil, hogy lehetetlen hogy összeomoljon. Kézzelfogható összehasonlítást hazai viszonylatban az OTP-vel lehet tenni, aminek a stabilitása a magyar állammal van közel azonos szinten.

9 év alatt a bank tőzsdei ára 152,28 USD-ről egészen 12,6USD-re esett, ami 91,7%-os veszteséget jelent. Ez a szint fele az árának, ami a válság mélypontján volt.

De a Deautsche Bank még nem is heverte ki a válságot. Sőt, maga előtt tol ki tudja még mennyi rossz hitelt. A jelenlegi nulla vagy negatív kamat pedig egyébként se tesz jót a banki profitoknak és ezáltal a komplett bankrendszer működésének.

Nézzük milyen eseménysorozatnak köszönhető, hogy mélypontra jutott a bank. A defektes működést eddig legjobban az árfolyamból lehetett kiolvasni, de az események 2015 végén és 2016-ban nagyon felpörögtek.

2015. október 29. – a DB jelentős átrendezést jelent be, miután 2,5 milliárd USD-re büntetik a LIBOR csalás és kartelezés miatt (manipulálták több nagy bankkal együtt a bankközi kamatokat)

2015. november 5. – 259 millió USD büntetés, amiért a DB olyan országokkal üzletet, akik USA tilalom alatt voltak.

2016. január 28. – rekord 6,9 milliárd USD veszteséget jelent a bank 2015-re.

2016. február 8. – John Cryan a bank vezetőjének nyilatkozata szerint a DB: “sziklaszilárd”

2016. március 11. – a DB jelentése szerint a becsült derivatíváinak a mérete 52 TRILLIÓ USD.

2016. május 16. – a Berenberg Bank szerint a DB több mint 40*es kitettségben van

2016. június 2. – a bank 2 korábbi alkalmazottját börtönbe csukják a LIBOR botrány miatt, de a jelentések szerit további 29 személy érintett.

Az események még jobban felgyorsulnak:

2016. június 23.  – Brexit! A DB a legnagyobb európai bank Londonban és a bevételeinek 19%-a onnan származik.

2016. június 29. – az IMF jelentése szerint a DB jelenti a legnagyobb kockázatot.

2019. június 30. – a FED bejelenti, hogy a DB elbukott a stressz teszten a rossz kockázati menedzsment és pénzügyi tervezés miatt.

2016. július 7. – a DB árfolyama 30 éves mélypontra kerül

Ráadásként hátra van még egy 14 milliárd dolláros büntetés is.

Courtesy of: Visual Capitalist

A fenti adatokból számomra a legmegdöbbentőbb az 52 trillió dollárnyi derivatív befektetés. A derivatívák származtatott termékek, amiknek a 2008-as pénzügyi válságot is köszönhetjük. Nyilván, ha a világgazdaságban kellemetlenül fordulnak az események a DB képtelen lesz fedezni az ezekből származó kötelezettségeket. Ez pedig valós kockázat mindenki számára, ugyanis a DB összedőlése jóformán mindenki életére – akinek köze van pénzhez – hatással lenne.

Milyen következtetéseket vonhatunk le tanulságként?

  • Mindig készülj meglepetésre – nincs olyan nagy és stabil bank, ami ne jelentene valamekkora kockázatot.
  • Mindig van lentebb – 9 évnyi folyamatos áresés alatt hányszor gondolhatták a befektetők, hogy itt van már az alja? ezt ugyanúgy nem lehet tudni ma, mint 5 éve.
  • Rossz emberekkel még soha nem sikerült jó üzletet kötni – ahol ilyen óriási csalások történnek, mire számíthatnak az ügyfelek? Mi az Inwestmentrosnál ezt hírelemzéssel küszöböljük ki. Nem csak a cég paramétereit nézzük, hanem a híreket is, amiből következtetni lehet a menedzsment esetleg gátlástalanságára.
  • A hitelezés kockázatot jelent – a hitelezéssel foglalkozó kereskedelmi bankok, mind kockázatot hordoznak magukban, mivel fekete dobozként üzemelnek. Befektetőként fogalmad sincs, hogy mit csinál a bank a pénzeddel. Az OBA is azért üzemel, mert a betétesek vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben. Többek között ezért dolgozok én is olyan bankkal, aki nem foglalkozik hitelezéssel, nincsenek saját termékei, ezért a DB kockázataihoz még hasonló sem áll fenn.

Amennyiben szeretné megtakarításait stabil bankba helyezni, úgy hogy ne kelljen tartania a Deutsche Bankhoz hasonló eseményektől, vegye fel velem a kapcsolatot.

 

Borítókép: pixabay