Ahogy arról korábbi levelünkben is beszámoltunk, ahhoz, hogy a 2016 év vége viszonylagos nyugalomban teljen és a piacok további lassú emelkedést produkáljanak, elengedhetetlen a vezető országok laza monetáris politikája. Az amerikai FED e cél elérése érdekében változatlanul hagyta az irányadó alapkamat mértékét, hiszen a legfontosabb gazdasági adatok nem indokolták a rég várt emelést. Japán is tartotta a -0,100%-os alapkamatot.

Várhatóan az Október már több izgalmat fog hozni, hiszen a gyorsjelentési időszak mindig számos meglepetést tartogat a befektetők számára, eldöntve, hogy az év végét melyik irányba veszik a piacok. A másik izgalmas tényező az olaj, amely az idei évre a legnagyobb hatást gyakorolja a piacokra. Az OPEC országok hamarosan megállapodhatnak a termelés látványos csökkentésében, amely a rekord mennyiségű készletek lassú apadását eredményezheti, az árak fokozatos emelkedése mellett. Ahogy már az elmúlt hónapokban megszokhattuk, kedvező lendületet adva a piacok számára.

Amennyiben bejönnek a pozitív várakozások és Ön megfelelő portfólió összetétellel rendelkezik, már rövidtávon látványos nyereséget realizálhat, nem csak részvényeivel. Komoly meglepetést okozhatnak az egyedi kötvények, kötvényalapok is, amelyek között igazi gyöngyszemeket találhatunk, ha egy picit utánajárunk. Elég csak a múlt heti 7,625%-os magyar államkötvényre gondolni, amelynek árfolyama a felminősítést követően 6%-ot emelkedett.

Hol érdemes egyedi kötvényeket vásárolni?

Befektetési alapokon keresztül

A kötvények legnagyobb vásárlói a befektetési alapok, akik összefognak egy jelentős vagyontömeget és nagy mennyiségben vásárolnak kötvényeket. Az alap egy előre meghatározott stratégiát követ, kötvényeket pedig több helyről, különböző kamatokkal vásárol. Ezek együttes kamata és hozama adja ki az alap eredményét. Egészen a közelmúltig hazánk legnagyobb hitelezője is befektetési alap volt, a Franklin Templeton Global Bond Fund. Hátránya, hogy a kamat nem kerül direktbe jóváírásra, hanem beforgatják az alap értékébe. Előnye a diverzifikálás, vagyis más kötvények vagy egyéb értékpapírok is kerülnek mellé. Ettől biztonságosabbá válik, mint egy egyedi kötvényvásárlás.

Másodpiacról

A legkevésbé ismert azonban a legtöbb lehetőséget tartogató vásárlási lehetőség a másodpiac. Kevesen tudják, hogy az államkötvényeket nem kötelező lejárat végéig tartani, hanem el is lehet őket adni korábban. Ebből következik, hogy ez igaz a régebben megjelent, még nem lejárt kötvényekre is. Mindannyian emlékszünk és visszasírjuk a pár évvel ezelőtti időszakot, amikor még globálisan magasabbak voltak a kamatok. A másodpiacon keresztül viszont ma is vehetünk az elmúlt évek 5-7%-os kötvényeiből. Mindezt értékálló devizában is.

Ehhez nyújtunk Önnek megfelelő hátteret!