Skip to main content

„A henyélés minden bűnnek a forrása.” Mahatma Gandhi

 

Ez a cikk kb. 1 oldal, az olvasása 5 percet igényel. Nagyon bízom benne, hogy veszi a „fáradtságot” és megteszi azt, hogy elolvassa. Ezzel is hozzájárul a saját pénzügyi IQ-ja fejlődéséhez.

Könnyen tűnhet fárasztónak olyan dologgal foglalkoznia, amihez még nem igazán ért. A pénzügyek pedig kiváltképp egy ilyen terület. Számok, idegen szavakkal sűrített fact sheet-ek (befektetési alapok adatlapjai), nem Önnek találták ki, ugye?

Senki nem születik profi befektetőnek, de a lehetősége mindenkinek megvan, hogy legalább hozzáértővé váljon.

Haszna pedig van bőven. Konkrétan a hátra lévő élete minősége múlhat rajta. Egy rossz döntés és sutty, évtizedek megtakarítása veszik kárba.

Jellemzően a legjobban égbekiáltó csalásokat a legegyszerűbb elkerülni. Nem szükséges hozzá különösebb szaktudás, csak egy kis odafigyelés. Csupán tegyük meg a legalapvetőbb óvintézkedéseket. Minimális idő ráfordítással, végzetes veszteségtől tudod megóvni magad.

A restséget is kategóriákra lehet bontani, nézzük a legalapvetőbb formáit:

  1. Nem elolvasni a szerződést (apróbetűs részt is!)
    • Sajnos a szerződés elolvasását az emberek egy szükségtelen rossznak tekintik. Mondván úgy is eldöntöttem már, vagy nem akarom megbántani a tanácsadót a bizalmatlanságommal, úgy se lehet rajta változtatni, sietek, meg amúgy is mindent átbeszéltünk már, ami fontos. Szerződéskötéskor az aláírásoddal kötelezettséget vállalsz. De mire? Jobb ha tudja! Még ha elfogadod is, legalább tudod, hogy milyen feltételekkel. Vajon hány UL szerződést kötöttek volna az emberek, ha elolvasnak minden részletet?
  2. Nem ellenőrizni a céget
    • Kivel is köt szerződést? Mióta létezik? Másoknak mi a tapasztalata vele? Ezt megteheti interneten keresztül vagy személyesen is ismerősöktől vagy másik tanácsadódtól. Kétes hírű vagy gyanús cégekkel felesleges foglalkoznia. Annyi jó lehetőség van a befektetési világban, miért ragadna le egy kockázatos megoldásnál?
  3. Nem ellenőrizni a tanácsadót
    • Kivel köt üzletet? Mióta dolgozik ezen a területen? Referenciák? Értékesítő vagy tanácsadó? A pénzügyi világban sok a szerencselovag és MLM huszár, aki terméktulajdonságokon túl csak az eladási maszlagot tudja fújni. Ha csak erre lenne szüksége magad keresgélnél az interneten. Sokan dolgoznak a pénzügyi területen így van bőven lehetősége megválogatni, hogy kivel működik együtt és kinek a tanácsait fogadja meg. Bízza olyanra, aki tapasztalt és már teljesített.
  4. Nem szánni kellő időt a döntés végiggondolására
  • Elment a tanácsadójához, meghallgatta, megkapta az ajánlatot is, majd a végén kért egy hét haladékot, hogy átgondolja. De mit? Tapasztalatból tudom, hogy a többség lerakja az előszobaszekrény tetejére a paksamétát és a következő találkozóra felkészületlenül érkezik. Végül impulzusszerűen dönt, anélkül hogy kellő időt rászánt volna a végiggondolására.

mert ugye a rest 2* fárad – magyar közmondás

  • A fenti 4 szempont ellenőrzése macerásnak és időigényesnek tűnik. De ha jobban belegondol, kevés dolog van, ami hasonlóan jó órabérrel bírna. Csupán néhány óra utánajárás és milliókat tud vele megspórolni! Szakértelmet nem igényel, csak egy alapfokú felelősségvállalást és aktivitást saját sorsod mellett.

Az ördög részletekben rejlik.

A részletek viszont csak idő és energiaráfordítással látnak napfényt.

Ma már minden szükséges információ elérhető, az interneten, vagy a MIFID II miatt. Ha valami mégse, továbbléphet. Nem kell minden lehetőséget kihasználnia. Keresse a stabil, kiszámítható és ellenőrizhető megoldásokat.

Önigazolást könnyű találni a lustaságra: úgy sem verik át, ő biztos nem olyan, másoknak is van már itt befektetése… Gondoljon inkább a lehetséges következményekre. Nagy a tét, a lelkiismerete pedig akkor lehet tiszta, ha a józan ész és saját képességei határain belül mindent megtett, hogy ellenőrizzen.

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!