Előbb jöjjenek a negatív tények:

Ahogy az várható volt a piac jelentős értékcsökkenéssel reagált Theresa May brit kormányfő bejelentésére, miszerint csak 2017 márciusában kezdik meg a kilépési egyeztetéseket. A GBP/USD árfolyam pontosan leképezi azt a bizonytalan állapotot, amely jelenleg Angliát övezi. Megalapozottnak látszik az a felvetésünk, miszerint a keresztárfolyam megüti a sok éves negatív rekordnak számító 1.200-as árfolyamszintet, vagy akár a paritást is…

A Deutsche Banknál napi szinten derülnek újabb visszaélések, botrányok, vagy ellenkezőleg, a megmentéséről szóló híresztelések, amely viszont egyre inkább hasonlít egy elhúzódó és komoly károkat eredményező bulvár storyhoz.

Ami azonban biztos, hogy a növekedés hiánya és az iparág túl kapacitása egy Brexittel megspékelve érzékelhetően csökkenti az öreg kontinens versenyképességét, amely bizonytalanság például a DAX árfolyamából tökéletesen leképezhető, amelynek 2015. április 10.-e óta nem sikerült új csúcsra emelkednie.

A helyzet orvoslására már számtalan ötlet, törekvés született, de a valódi megoldás és a határozott növekedés valószínű, hogy csak évek múltán jöhet csak el. Gyógyírként hathat az alacsony és negatív kamatkörnyezet megszüntetése, amely most a megtakarítási és szociális rendszert veszélyezteti.

Lássuk tehát, mi várhat ránk:

2016-ról globálisan elmondható, hogy érzékelhetően emelkedtek a munkabérek, csökkent a munkanélküliség, különösen a világ legnagyobb gazdaságában, amely jótékony hatásai tovább repítették Amerika vezető indexeit és részvényeit. A lendület az év hátralevő részében is kitart, hiszen a kiskereskedelmi és szolgáltatói szektor legerősebb időszaka következik.

Ezen felül csütörtökön az EIA (Amerikai Energia Információs Hivatal) szerint szeptemberben folyamatosan esett a nyersolaj kínálata, amely hatására a WTI ára elkezdte tesztelni a pszichológiai határnak is számító 50 dolláros árfolyamszintet. Véleményünk szerint ennek áttörésére sokáig nem kell várnunk. Ismereteink alapján kijelenthetjük, az év slágere és sereghajtója az olaj, amelynek emelkedése további töltetet adhat a piacoknak (elsősorban a dollár befektetéseknek) és gyors profitnövekedést a szemfülesebb befektetőknek. Ezen felül a Fed nyílt piaci bizottsága szerdán szigorító lépést vezetett be az év végi/eleji kamatemelés miatt, azonban ehhez a lépéshez kedvező piaci környezetre van szükség.
Legyen szó akár az USA, Európa, vagy akár a fejlődő piacokról elmondható, hogy szignifikáns különbségek alakultak ki. Ennek ellenére a legfontosabb befektetési szabályok és ezek fegyelmezett megvalósításuk adhat az Ön befektetésének stabil pilléreket.

Tekintse meg, hogy a jelenlegi piaci környezet milyen lehetőséget tartogat Ön számára!

 

Kapcsolat