Nincs két ugyanolyan nap a pénzpiacokon. Ez már önmagában elég ok arra, hogy a pénzügyi szakértők találgatások és jóslások egész sorával árasszák el a mindennapokat, sok esetben riadalmat okozva.

Tény, hogy a 0 körüli kamatkörnyezet mesterségesen repíti a kötvénypiacokat, amely folyamat komoly veszélyt jelent a részvénypiacokra, hiszen a piac és a befektetők mindig a biztosabb pénz irányába tolódnak el. Idén számos példát láttunk arra, hogy a másodlagos kötvénypiacon magasabb hozamot érhettünk el, mint a részvényekkel. Erre jó példa a 7,625%-os Magyar Államkötvény, amely ebben az évben több mint 18%-ot emelkedett.

Ilyen turbulens időszakban bármikor bekövetkezhet 8-15% visszaesés is, ami az elmúlt 2 évben többször is megesett, mégsem következett be a 2008-hoz hasonló összeomlás. Ahogy azt már korábban leírtuk, erre rövidtávon roppant kevés esély van, hiszen a világgazdaság összehasonlíthatatlanul stabilabb lábakon áll, mint akkor. Az S&P technikai elemzését is figyelembe véve, komoly támasz szinteket alakítottak ki az elmúlt évek korrekciói, amik mindig jó kiindulást biztosítottak, hogy az árfolyam konstans új csúcsokra emelkedjen.

Többek között ezt a folyamatot erősíti, hogy Donald Trump elnökké választásának egyre kisebb a valószínűsége. Egy másik okként ide sorolható, hogy a világszerte 0 közeli kamatkörnyezet cselekvésre buzdítják az embereket, hiszen lassan mindenki rájön, hogy a bankban garantáltan kevesebbet ér pénzünk.

A jelen szituáció legnagyobb profitőrei a kormányok. Az országok a történelmien alacsony kamatokkal tudnak pénzhez jutni és adósságaikat – csökkentve a pénz elértéktelenedésével – visszafizetni. Ha aktuálisan egy 30 éves futamidejű osztrák államkötvényt vásárolunk, ami évente kb. 0,75% hozamot/kamatot ér el adók és díjak felszámítása előtt, egy átlagosan elvárható 2,5%-os infláció (történelmi átlag) mellett, akkor az annyit jelent, hogy pl. 10.000 euró tőkebetét estén 4120 eurót (41,2%-ot) veszítünk a befektetésünk vásárlóerejéből!

Aki rövidtávban gondolkodik (akár napi kereskedésben), annak fontos jelzés lehet az Alcoa rossz termelési jelentése, amivel elindult a negyedéves gyorsjelentési szezon. Ilyenkor derülnek ki a vezető cégek teljesítménye, gyors képet adva az adott szektor, gazdaság helyzetéről.

Láthatjuk, hogy még a tények tükrében is nehéz megalapozott döntést hozni. Fontos tehát a befektetési célunk meghatározásánál ezekre a változásokra már előre felkészülni. Ezért hangoztatjuk a kockázatok átgondolt porlasztását, ami az egyedüli olyan lehetőség, amivel valódi védelmet tudunk biztosítani pénzünknek, hogy ne kelljen foglalkozni a piaci jósdákkal.

Ön is nyugalmat szeretne pénzének? Keressen fel minket most – garantáltan meg tudjuk mutatni a befektetési piac eddig ismeretlen arcát!