Felettébb izgalmas gazdasági időszakot élünk.

Mindazok számára azonban, akik csak biztos bevételekben gondolkodnak, és nehezen viselik az ideiglenes (nem realizált) veszteséget, a mostani turbulens időszak fokozott óvatosságra intheti őket.

Akik viszont úgy gondolják, hogy nagyobb profitot szeretnének realizálni hosszútávon, akár időszakos veszteségek árán is, azok számára folyamatosan nyílnak lehetőségek.

Ezt a döntést segíti, hogy a piac kezdi határozottan beárazni a november 8.-ai amerikai elnökválasztás végeredményét és Clinton győzelmét, amit a közvélemény kutatások egyre erőteljesebben alátámasztanak.
Ezen kívül nyugtatóan hathat a szeptemberben kötött algíri megállapodás, miszerint az olajkitermelést jelentősen csökkentik a közeljövőben. Ennek részleteit, végeredményét november végén tudjuk csak meg. Amennyiben valódi, hathatós megállapodás születik a kőolaj ára végre megnyugodhat és beállhat az 50-60 USD közötti szintre.

A negyed éves gyorsjelentési időszak vegyes képet festett a vezető cégek jelenlegi helyzetéről és komoly meglepetésekre is sor került. Az egyik ilyen eredményt a JP Morgan produkálta, amely a vártakhoz képest sokkal kedvezőbb számokat közölt, többek között az árbevételt (8,9 Milliárd Dollár), az intézményi kibocsájtási ágazat emelkedését (+17%) és a kereskedésből származó bevételeket. A bank sikere jól mutatja az Amerikai bankszektor piacképességét és stabilitását, amelyet most európai társairól nem mondhatunk el.

Ennek ellenére az amerikai részvénypiacok emelkedéseinek üteme egyre kisebb volument mutatnak, amely többek között visszavezethető a profitbővülés 2 éves megtorpanására is. Így valóban körültekintő döntést kell hoznia a FED-nek, ha decemberben 25 bázisponttal akarja növelni az irányadó ráta mértékét, ami komoly üzenetet jelent a globális piacnak: Amerika stabil!

Ezzel szemben Európa részvénypiacainak gyengélkedése a válság óta töretlen. Az öreg kontinens indexei harmad akkora növekedést tudtak felmutatni, mint amerikai társaik. A 2016-os év különösen kedvezőtlenül hatott az öreg kontinens megítélésére, gondoljunk csak a megoldatlan bevándorlás kérdésére, a politikai bizonytalanságra vagy a sokkoló Brexitre, Deutsche Bankra vagy a GDP növekedésének lassulására. Ezen felül Európa vezető vállalatai komolyan el vannak adósodva az amerikai társaikhoz képest. Ha az EKB úgy határoz, hogy 2017-re nem megfelelő Európa inflációs értéke, akkor a QE program meghosszabbítható. A számos rossz hír ellenére az euro zóna gazdasága egyenletes (bár lassú) mértékben növekszik, amely a strukturális reformok segítségével és a jelenlegi gazdaságélénkítő törekvések által határozottan emelkedő pályára helyezheti Európát.

Ebben hiszünk.

Amennyiben EUR befektetések (részvények, részvény alapok) mellett döntött, az átmeneti visszaesést, oldalazást hosszú távon (7-10 év) busás profit kárpótolhatja, ha Európának sikerül valódi gazdasági egységet és erőt felmutatnia, konvergálni fognak az amerikai piacokhoz.

Amennyiben Ön is ekkora időtávban gondolkodik és szeretné pénzét hosszú távon fialtatni, érdemes vezető cégek részvényeit is elhelyezni a portfólióba, amelyek akár 1-4% osztalékot is fizethetnek évente. Ha kíváncsi ezekre a papírokra vegye fel velünk a kapcsolatot most!