HA röviden szeretnék a kérdésre válaszolni: mert értékállóbb, mint a forint és a kockázatokat nagymértékben tudjuk csökkenteni azzal, ha pénzünket nem csak egy devizában tartjuk.

HA a bővebb magyarázat is fontos Önnek, érdemes tovább olvasnia.

Október elején sokan éltek a forint erősödése adta lehetőséggel, amikor az USD/HUF keresztárfolyama a 271-es szintet tesztelte és elindították, illetve tovább növelték befektetésük dollár kitettségét. Az ilyen beszállási lehetőségek által nem csak az adott befektetési instrumentumon kereshet pénzt, hanem az árfolyamnyereség esélyét is jelentősen képes növelheti. Az árfolyam azóta meghaladta a 283-as szintet és további erősödésekre számíthatunk a közeljövőben.

Miért?

Az amerikai elnökválasztás (november.8) után nagy valószínűséggel (még ez évben – decemberben -) a FED tovább növeli az alapkamatot, amely további dollár erősödést hoz maga után. Az elmúlt hetek jelentős értéknövekedését számos pozitív adat segítette, köztük az évesített 2,9 %-os GDP növekedés is. Amerikában jelenleg rekord alacsony a munkanélküliség, ami a fogyasztói kiadások emelkedését hozta magával, így a gazdaság évek óta egyenletesen növekvő pályára állhatott. Az USA nagyon erősen függ a magán fogyasztói szektortól és bizalmától, amely most látványosan lüktet.

Mindenkinek jó a dollárerősödés?

Nem. A túlzott dollárerősödés árt a világgazdaságnak és magának az USA-nak is. Az amerikai fizetőeszköz felértékelődésének negatív hatásai először a feltörekvő országokban mutatkoznak, amelyek export orientáltak és főként élelmiszert, nyersanyagot állítanak elő. Amilyen ütemben erősödik a dollár olyan ütemben értékelődnek el devizáik, drágul az import és az érintett országokra további veszélyeket jelent a főként dollár alapú adósságállományuk értékének növekedése.

Többek között ezért sem preferáljuk a feltörekvő piacokra épülő befektetési stratégiákat.

Akkor mit érdemes tennie?

A jelenlegi gazdasági környezetben és az ellentmondásokkal teli jövő tükrében érdemes komoly kapitalizációval rendelkező vállalatok papírjaiba pénzt helyezni és úgy kialakítania befektetési portfóliónkat, hogy válságálló és eltérő ipari szektorok eredményit használjuk ki. Egy kellően diverzifikált portfólióban helyet kaphat például:

  • egészségügy
  • telekommunikáció
  • pénzügyi szektor
  • energetika
  • technológiai szektor
  • ipar

Ezen szektorok átgondolt, megtervezett kihasználásával a jelenlegi rekord alacsony kamatkörnyezethez képest is látványos eredményt érhet el pénze.

Amennyiben fontos Önnek megtakarításainak teljesítménye és kíváncsi, hogy milyen valódi lehetőségeket rejt a globális befektetési piac, vegye fel velünk a kapcsolatot.