Csődbe fog menni, tönkre teszi a teljes világgazdaságot, magával rántja egész Németországot.

Ilyen és ehhez hasonló hírektől hangos az elmúlt egy évben a Deutsche Bank.

Ennek ellenére, mégis óriási bónusz kifizetésére készülnek.

Tekintettel a csődközeli helyzetre, a bank vezetője arról nyilatkozott, hogy a készpénz helyett keresnek alternatív kifizetési lehetőséget.

Ez a nyitottság beindította a hitelezőinek az észjárását és máris érkezett egy zseniális ötlet.

A PIMCO menedzserei szerint Deutche Bankos kötvényekkel kellene kifizetni a bónuszokat. Ráadásul olyanokkal, amik lejárat nélküliek és idővel részvényre válthatóak.  

Ezek a kötvények az elsők, amiket nem fizetnek ki ha fizetésképtelenné válik a bank.

Ez a nagylelkű ajánlat a jelenlegi kritikus helyzetben nagyon magas kamatokat jelentene és a vele együtt járó kockázatban szolidaritást is.

Egyék meg amit főztek

Így a bank vezetői, a probléma okozói, testközelből éreznék át tetteik következményét.

Az eset precedenst teremthetne és sorba vehetnék át más bankok és csődközeli vállalatok.

Válságos helyzetben, ahelyett, hogy tovább csapolják bónuszokkal az egyébként is óriási fizetéseket, így felmenthetik a bankot a súlyos kiadások alól.

Ha valóban hisznek a felépülésben, örömmel élnek a lehetőséggel, hiszen a kötvények többet fognak érni miután/ha helyreállt a bank. Így nyilván kétszer meggondolnák, hogy mit csinálnak ha a saját pénztárcájuk is a kárát látná.

Tavaly 2,45 milliárd dollárt fizettek ki bónuszokra, ami a bank jelenlegi értékének kb. az 1/6-a.

Az ötlet elterjedhetett volna korábban is. Milyen jó lett volna hallani, hogy a Lehman Brothers vezetői saját kötvényeikből osztanak fizetést, vagy Tarsoly Csaba és bűntársai mind Questor kötvényekben tartották a pénzüket és őket is meglepte, sőt megérintette a szőrnyű csőd.

Forrás: http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-10-26/pimco-algebris-say-deutsche-bank-should-pay-bonuses-with-bonds-iuqsu623