Történelmi pillanathoz érkeztünk!

Az elmúlt 100 évben ritkán fordult elő, hogy az amerikai elnökválasztás előtt 1 héttel (nagy valószínűséggel) ne lehetett volna megmondani a leendő elnök személyét.

A holnapi (November 8) elnökválasztás pont ilyen lesz.

Sokáig fej-fej mellett haladt a két „versenyző”, aztán októberre egyre inkább Hillary Clintonnak állt a zászló, egészen a múlt hétig. A friss közvélemény kutatásokból kiderült, Trump ledolgozta hátrányát, sőt, beelőzte vetélytársát, amivel mindenkit meglepett.

Korábban már mi is beszámoltunk róla, hogy a piacokat egyértelműen sokként érné Donald Trump győzelme. Mi sem bizonyítja ezt a hatást jobban, mint hogy a S&P 500 indexe 5 hónapos mélypontra esett vissza az elnökjelölt előretörésének hírére. Egy ilyen esemény a bank szektort, fejlett és fejlődő piacokat egyaránt érzékenyebben fogja érinteni, mint a Brexit népszavazás. Amennyiben Trump lesz Amerika következő elnöke, az arany árfolyama látványos javulásba kezdhet, mint menekülő instrumentum.

Clinton győzelme azonban nyugtatóan hathat a piacokra, ezzel visszahozva a nyár eleji kockázatvállalási hangulatot és megfelelő alapot biztosítva a decemberi kamatemelési várakozásoknak is. Amerika minden héten képes jó számokat produkálni, legutóbb a feldolgozóipar kedvező teljesítményének és az extrém alacsony munkanélküliek számának örülhettünk.

Európa (főleg Németország) kezdi kiheverni a Brexit okozta sokkot és az EKB havi 80 milliárd eurós pénzpumpája is segítheti az indexek óvatos emelkedését.

A tisztelt olvasó megszokhatta már, hogy a hírleveleinkben csupán minimális figyelmet szentelünk hazánkban történt gazdasági eseményekre és azok befektetésekre gyakorolt hatásaira, hiszen a világgazdaság alakulása adja a valódi ritmust ezek számára is. Azonban nem mehetünk el amellett szótlanul, hogy a Moody’s péntek éjjel Londonban bejelentette Magyarország kockázati besorolásának emelését, stabilnak titulálva (Ba1 szintről Baa3-ra javította azt). Ezzel a harmadik hitelminősítőnél is elértük a befektetésre ajánlott kategória alapszintjét.

Amennyiben kíváncsi arra, hogy az elnökválasztásnak és a felminősítésnek milyen hatásai vannak az Ön jelenlegi befektetéseire, vegye fel velünk a kapcsolatot most!