Amerika 45. elnöke Donald Trump.
Egy héttel ezelőtt ezt a tényt kevesen merték volna kijelenteni. Mi sem. A Brexitet követően ez a második olyan elképzelhetetlen változás, amely megrengette a világot. Ilyenkor természetesnek vehetjük a piacok heves reakcióját, mi is kiemelnénk ezek közül 2 emblematikus mozgást:

  • az EUR/USD rallyját, majd visszaesését
  • és a Dow Jones rekord emelkedését, amelyen 2011 óta nem láttunk hasonlót egy hét alatt.

Trump győzelme kedvezően hatott az egészségügyi és a biztosítói ágazat szereplőinek árfolyamaira is, hiszen programja megoldást szolgálhat a szektor évek óta tartó pangásának, ezzel komoly beszállási lehetőséget biztosítva a befektetőknek.

Az önfeledt emelkedésnek jó alapot szolgált a pozitív 3. negyedéves gyorsjelentési szezon és láthatóan a legnagyobb vállalatok többségénél a profitcsökkenés is kezd alább hagyni. Azonban ne feledkezzünk meg a növekvő kifizetésekről sem, amelyek terheit a legtöbb vállalat hitelből fedez. Ezek 2016-ban rekord méreteket öltött és ezzel párhuzamosan emelkednek a cégek eladósodási mutatói is. Ezzel együtt jelentős kockázatokat rejt magában a növekedő kötvénypiaci lufi is, amelyek hatásai jelentős kockázatokat hordozva magukban.

Sokak szerint Trump személyével a világ határozott léptekkel indult el a populizmus felé, amely látványos változásokat hozhat a globális politikában és a gazdaságban.

Ellenzői szerint kiszámíthatatlanságával geopolitikai kudarcokat és ellentéteket okozhat. Természetesen érdemes megvizsgálni az ellenpólusokat is, ahol az elnök mellett szól, hogy elkötelezett híve a gazdaság élénkítésének, egészséges monetáris politika, ezzel kedvező alapot biztosítva az infláció fokozatos emelkedésének. Ezzel el is érkeztünk az egyik legnagyobb gazdasági probléma megoldásához, a globálisan rekord magas államadósság elinflálásához.

Trump elindította Európában a politikai dominót?  

Nem szabad elfeledkeznünk a december 4.-ei olasz népszavazásról sem. Ennek tétje az alkotmánymódosítás, strukturális reformok bevezetés. Amennyibe ez bekövetkezik, Mario Remzi jelenlegi miniszterelnök lemond és helyére szintén egy szélsőséges párt kerülhet, komolyan kockáztatva Olaszország EU tagságát. Ez jelentős veszéllyel fenyeget, hiszen Olaszország az EU 3. legnagyobb gazdasága, így az euró megítélésére komoly kihatással lehet.

December 4.-én az osztrákok megismétlik az elnökválasztást, ahol egyszer már a független pártvezér legyőzte a radikális jobboldali riválisát.

2017 márciusában jön a holland parlamenti választás, ahol a szabadságpárti Geerd Wilders vezette szabadságpárt áll a népszerűségi lista élén.

2017 tavaszán Franciaország is választás elé kerül, ahol a szélsőjobb vezér, Marine Le Pennek áll a zászló.

2017 szeptemberében német választások elé nézünk, ahol a fokozatosan erősödő szélsősége pártok jelenthetnek veszélyt a jelenlegi politikai berendezkedésre nézve.

Visszakanyarodva az amerikai elnökválasztás hatásaira, jelentősen csökken annak az esélye, hogy decemberben kamatot emeljen a FED.

Javasoljuk, Ön is tartsa szárazon a puskaport!