Mielőtt provokátornak tartanál vagy szólnál, hogy ne osztogassak ilyen tanácsokat, szólok, hogy a kérdés nagyon is aktuális.

Miért?

A vissza nem térítendő, lakáscélú állami támogatás mérete 30%. Pont ugyanannyi mint 20 évvel ezelőtt, amikor a lakástakarék indult. Azóta apróbb változtatásokat leszámítva, a konstrukció változatlan.

Viszont a kamatok lecsökkentek.

Vajon azért van csak ennyi embernek mert keveslik a támogatást?

Nem hiszem. Sokkal inkább a konstrukció ismeretlensége miatt. Sokan csak fél füllel hallottak róla, de nem értették meg. Más részről a megtakarításnak mint szokásnak a hiánya = alacsony pénzügyi intelligencia, ami számára felróható. Az emberek inkább elköltik a pénzt felesleges dolgokra.

Ettől még ugyanúgy fel kell majd újítani a házat, ugyanúgy kell a gyereknek vennie egy lakást. Az élet nem áll meg, csak drágább lesz. Ugyanezt a pénzt hitelből, magasabb kamattal vagy állami támogatás nélküli megtakarításból ergo több pénzből kell kifizetni. 

Visszatérve a kérdésre: Kevesebben vennék igénybe ha csak 25% lenne? és ha 20%?

A környező országokban mind sokkal kevesebb a támogatás és mégis veszik mint a cukrot.

Szlovákiában pl. csak 67EUR = kb. 20.700Ft a maximálisan támogatás. Magyarországon 72.000Ft ugyanez az összeg.

A döbbenetes különbség leginkább abból a paradox számból adódik, hogy miközben harmada csak a támogatás Szlovákiában mégis 2* annyi szerződés van. Úgy hogy kevesebb ideje működik mint itthon.

Összehasonlítva bármilyen más államilag garantál befektetéssel, többszöröse az elérhető hozam.

Az EBKM 4* nagyobb mint az állampapírnak.

Ha csak 3* lenne nagyobb nem használnák?

Szerintem teljesen irreleváns és csak idő kérdése, hogy erre az állam is rájön. Ugyanannyira fogja élénkíteni a beruházásokat, ugyanannyi pénz fog kerülni állampapírba… Minden változatlan lesz. Talán még jobban is fogják értékelni az emberek mert hihetőbb lesz az elérhető hozam.

Most túl szép, hogy igaz legyen.

Az, hogy csökkenteni fogják a támogatás méretét nem kérdés. Csak az, hogy mikor.

Akinek viszont már van vagy a csökkentésik indít, megnyugodhat. A szerződésben fix támogatás van rögzítve, így a változtatás csak azokat érinti majd, akik elmentek mellette.

Neked jár már a lakás célú állami támogatás?

Használd ki, amíg nem késő: Tájékoztatót kérek!