A dollár száguldása megállíthatatlanul robogott előre a múlt héten is.
Mindhárom amerikai részvényindex új történelmi csúcsra ért, számos deviza (pl: forint) komoly veszteséget könyvelt a dollárral szemben és az EUR/USD keresztárfolyam hosszú évek óta nem volt ilyen közel a paritáshoz.  (1,066)

Trump gazdaságpolitikai tervei megfelelő alapot képeznek a decemberi kamatemelésnek, amelynek az elemzők most már 90%-os esélyt adnak. Ha ez megtörténik, akkor a piacokon további dollár erősödést fogunk tapasztalni.

Hogyan alakulhat a közeljövő?

Tisztán látható, hogy a politikai változások túlfűtött piaci reakciókat eredményeznek. Trump intézkedéseiről eddig csak találgatások vannak, de egy biztos: progresszív lépésekkel jelentősen visszavetheti a dollár térnyerését, komoly bizonytalanságot eredményezve.

Egyik legfontosabb ilyen veszélyzóna Amerika külpolitikája. Amennyiben Kínával kereskedelmi háborúba kezdene, az komoly fékeket okozna a gazdaságnak és megállíthatja a részvénypiacok szárnyalását.

Már árnyaltabb a kép, ha Amerika Európához fűződő viszonyát vizsgáljuk, hiszen ha Trump először Amerika belső infrastruktúráját fejleszti, jelentős változásokat nem okozhat az öreg kontinensnek. Fontos találkozók várhatóak a legfőbb európai vezetőkkel, főleg Merkellel, hiszen az új amerikai elnök ellentétes platformot képvisel a legtöbb vezetővel és fontos üzenetet közvetít a szélsőséges ellenzéki oldalnak. 2016-ban rengeteg pofont kapott az euró, amit úgy néz ki, 2017-ben is kénytelen lesz elszenvedni a politikai változások miatt, ezért érdemes ennek fényében átgondolni rövidtávú befektetési stratégiáját.

Ezen változások első felvonása a vasárnapi (december 4) olasz választások lesz.

Miről döntenek az Olaszok?

Ha az IGENek kerülnek többségbe, akkor Matteo Remzi marad a kormányfő és elindulhat Olaszország strukturális reformja, ha a nemek aránya lesz magasabb, akkor az elnök lemondhat, ezzel a választásokat is előre kell hozni, valamint nem változtatják meg az ország alkotmányát. Az utóbbi esetben progresszív euró gyengülés kezdődhet és bekövetkezik a paritás. A NEMek győzelmével Olaszország kockázati besorolása is jelentősen nőni fog, ami tovább tetézi az olaszországi bankok részvényeinek zuhanását. Ellentétes esetben rövidtávú euró erősödés következik be.

Jól látható, hogy Európában a tartósan laza monetáris politikával egyelőre nem sikerült megfelelő inflációt generálni, így az EU kötvényvásárlási programját csak nagyon lassan vezethetik ki.
Ilyen piaci környezetben az euró gyengülése kedvezően hat a legnagyobb európai vállalatok exportjára, így számos alul értékelt, stabil cégbe tudunk kedvező feltételekkel pozíciót nyitni.