Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A. a legrégebbi még ma is működő bank, Olaszország 3. legnagyobb bankja. 1472-es alapítása óta túlélt pár jelentős eseményt: olasz háborúk, pestis, Napóleon, nagy gazdasági világválság, I. és II. világháború, Moussolini, 2008-as hitelválság….

Most pedig csődközelben van.

Ami azért is érdekes mert egészen 1999-ig vártak a tőzsdére vezetéssel, az elmúlt kevesebb mint húsz évben pedig már sikerült is tönkre tenni.

Szomorú látni, hogy egy történelmi jelentőségű bank, ami tanúja és aktív résztvevője volt a pénzügyi rendszer fejlődésének, ilyen állapotban van.

Teli van a bank rossz hitelekkel, amiről a hírek folyamatosan jelennek meg az elmúlt években.

A stressz tesztek alapján a legrosszabbul teljesítő bank Európában.

A rendre bedőlő kiadott hitelek miatt folyamatos leírásokra kényszerül a bank. Az elmaradó profit miatt esélytelen, hogy önerőből tudja fedezni a lejáró hiteleit.

Részvényeinek árfolyam olyan szinten zuhant mélypontra, hogy a múlt héten már 24 centért, kb. 65Ft-ért lehetett venni darabját.

Ez 2 év alatt 95% veszteség!

Ami miatt reménykedhet a bank, hogy engedélyt kapott a tőkeemelésre, a tulajdonosai között pedig vannak olyanok, akik ezt meg is tennék. Pl. a világ legnagyobb alapkzelője a Blackrock is ide tartozik.

További optimizmusra adhat okot, hogy túl nagy a bank és bedőlésének komoly társadalmi  következményei lennének Olaszországra nézve. Bár a Lehman Brothers óta erre se érdemes alapozni, még a világ legöregebb bankjánál sem.

Tanulság, hogy a több száz éves múlt semmit nem jelent, ha gátlástalan vezetése van egy vállalatnak. Csak a patinára alapozni sovány érv, ha befektetésről van szó.

A befektetőket kizárólag egyetlen dolog tudta megvédeni: a diverzifikáció. Remélem sokan éltek vele…

kép: istock