Láthatóan a piacok mit sem törődnek az év végi, általános ünnepi hangulattal.

Az Olasz népszavazás hatásait az ország bankpapírjainak árfolyammozgása egyértelműen kirajzolták és e félelem kihatott európai társaikra is, több százalékos veszteséget okozva a részvényeseiknek. Ilyenkor a kockázatvállaló befektetők akár ráakadhatnak néhány kedvező európai (bank) papírra, azonban most érdemes Olaszországhoz köthető (bank) papírokat békén hagyni, amíg kiderül, hogy az EU és az ország központi döntés alapján milyen módon avatkozik be.

Fontos különbség egy papír vizsgálatakor, hogy alul értékelt, vagy az adott cég valódi problémákkal küszködik. Látható, hogy az EKB minél előbb szabadulna azoktól az Olasz bankoktól, amelyek hibás működésük hatásai ragályként terjedhetnek szét Európa testén.

A megoldás sürgetőbb, mint azt a legtöbben gondolják, hiszen éppen a határozott fellépések hiányának köszönhető az öreg kontinens alul értékeltsége. Ilyenkor környezetben különösen örülhetünk az európai piacokon is végigsöprő mikulás rally hatásainak, még ha jelenleg Amerika farvizén evickélnek is. Az európai indexek láthatóan minden pozitív hírre emelkedéssel reagálnak, legyen szó az eszközvásárlási program meghosszabbításáról, a változatlan 0%-os irányadó kamatról, vagy az olaj árának emelkedéséről.

A jelenlegi hét azonban már nem fog az önfeledt erősödés jegyében telni. A FED szerdán jelentheti be kamatemelési szándékát (90%-os az esély egy 25 bázispontú emelkedésnek), amely megpecsételné az elmúlt hetek csúcsokat döntögető piacainak emelkedését.