Ha tudnám mi fog történni 2017-ben, nem befektetési tanácsadással foglalkoznék, hanem lottóznék. Mivel nem tudom, törekszem arra, hogy felkészüljek a váratlan eseményekre. Dogmatikus kijelentések helyett, inkább kérdésekben gondolkozok. Olyan kérdésekben, amikre érdemes felkészülni az előttünk álló évben.

  1. Kell félnünk Trump twitter üzenetetitől? 

Donald Trump napokon belül hivatalosan is átveszi az USA irányítását. Sokféle jóslás van a regnálása alatt várható változásokra, de van egy kérdés, amivel kevesen foglalkoznak, pedig nagyon is valós probléma. Képes Trump egy tweettel megrángatni a piacot? A választás alatt már láthattunk hajmeresztő, belőle ösztönösen feltörő megnyilvánulásokat, ami a világ vezető gazdaságának elnökeként már nem csak a választási eredményekre és a személyes megítélésére lehet hatással.

   2. Képes egyszerre a kötvény és a részvénypiac is esni?

A nagy gazdasági válság óta csak 3 évben történt: 1931, 1941, 1969. Hosszú idő telt, hogy utoljára ilyen együttállás lett volna. Idén, ha egyszerre emelik a kamatokat és esnek vissza a részvényárak, újból előfordulhat.

  3. Az érték vagy a növekedés alapú részvények fognak erősödni jobban?

2009 és 2015 között a Russel 3000 value indexe alulteljesítette a Russel 3000 growth indexet több mint 65%-al. Ugyanez a különbség a small-cap (alacsony kapitalizációjú) cégeknél közel 75% volt.

2016-ban megfordult a trend és a value (érték) alapú cégek teljesítettek túl. Vajon fog folytatódni a 2016-ban megindult folyamat?

  4. Mikor látjuk a következő piramis játékot összeomlani?

Budacash, Questor, Hungária triója 2015-ben felrázta Magyarországot. 2016-ban is volt egy Kairosunk. De az USA-ban is volt egy Madoff, Enron, hitelválság…

Mi lesz a következő? milyen hatással lesz ránk? Hogyan lehet elkerülni?

Teszek egy nagyobb tétet arra, hogy “coin” is lesz közöttük.

 5. Mi a legrosszabb forgatókönyv a befektetők számára?

Nem mozdul a részvénypiac sehova? Elmaradnak a kamatemelések? Kipukkan a kínai lufi?  Mi lehet az a forgatókönyv, ami a legkellemetlenebbül hatna. Optimista álmodozás helyett, bölcsebb ha a legrosszabb eshetőségekre vagy bebiztosítva.

 +1. Tegyük fel, hogy minden indikátorral, geopolitikai adattal, gazdasági esemény előrejelzésével rendelkezel, amivel csak meg lehet jósolni 2017-et. Számít bármit is??

Még ha rendelkezésedre is áll minden adat, akkor sem lehet biztosra mondani a jövő alakulását. Miért is pazarlod az időd a kitalálásával?

2017-ben egy dolgot tudok biztosra állítani: az események nem úgy fognak történni, mint ahogyan arra számítunk. Jósgömb helyett, készülni kell a váratlan eseményekre. Olyan portfóliót építeni, amiben nem okoznak meglepetést Trump tweetjei, az alapkamat emelkedése vagy a következő Questor.

Kíváncsi vagy rá, hogy az Inwestmentors vezető privát bankárai hogyan készülnek?

Gyere el a január 19.i webinárunkra. A részvétel ingyenes, de helyek csak korlátozott számban vannak.

Biztosítsd most a helyed: Jelentkezek a webinárra!

 

 

kép: istock

A cikk megírását inspirálta: http://awealthofcommonsense.com/2017/01/10-questions-for-2017/