Bill Gates a Microsoft vezetésétől már 2000 óta visszalépett, ennek ellenére a vagyona folyamatosan növekszik. Sőt! Sokkal dinamikusabban mint a más a forbes listáján szereplő milliárdosnak és jobban nő a Microsoftnál is. Ez azt jelzi, hogy nem csak jó üzletember, hanem jó befektető is!

Nos kezdjük ott, hogy Bill Gates nem saját maga kezeli a vagyonát. Erre a feladatra alkalmaz egy menedzsert, akinek az egyedüli feladata a megtakarításait gyarapítani. Michael Larson 1994 óta látja el a Cascade Investment (Bill magánvagyona) és a Bill and Melinda Gates Fundation pénzének kezelését.. Kifejezetten kis csapattal dolgozik, kerülnek minden nemű nyilvánosságot.

Eredményeit tekintve átlagosan 1%al haladják meg az S&P500 indexet és az átlagos veszteségük is alacsonyabb. Széles körben fektetnek be ingatlanba, kötvénybe és részvénybe. Ebből viszont csak a részvényekkel fogunk foglalkozni, mert az nyilvános.

A stratégia

Végignézve a portfóliót látszik, hogy érték alapú befektetést követ. Elsődlegesen stabil piaci részesedéssel rendelkező, osztalékfizető, régóta működő cégeket vásárol. Olyanokat, aminek a szolgáltatása nélkülözhetetlenné nőtte ki magát, piaci pozíciójuk, megkerülhetetlen.

Jól átlátható, letisztult üzleti modellű vállalatokat választ. Persze mindenből csak akkor, ha jó áron tud hozzájutni. Ritkán hajt végre változtatásokat, sokszor hónapokig semmit. 

Utoljára a UPC anyavállalatából, a Liberty Globalból vásárolt.

Mi van a portfólióban?

 1. Crown Castle – 4,6% osztalék – Az USA legnagyobb vezeték nélküli hálózatát működteti
 2. Caterpillar – 3,3% osztalék – Ipari gépek gyártása
 3. Wal-Mart – 2,9% osztalék – A világ legnagyobb szupermarket lánca
 4. Coca-Cola – 2,8% osztalék – A világ legnagyobb és legismertebb üdítő gyártója
 5. UPS – 2,7% osztalék – A világ legnagyobb csomagszállító cége
 6. Waste Management – 2,6% osztalék – Az USA legnagyobb szemétszállító vállalata
 7. Canadian National Railway – 1,8% osztalék – Észak-Amerika egyik legnagyobb vasúti társasága, 36.000km vonallal
 8. Arcos Dorados – – A McDonalds legnagyobb franchaise partnere
 9. FedEx – – Csomagszállítás
 10. Liberty Global – – Az egyik legnagyobb internetszolgáltató a világon (UPC Magyarországon)
 11. Berkshire Hathaway – Warren Buffett cége, széles portfólió
 12. Ecolab – Víztisztítás, higiiénia
 13. Grupo Televisa – Legnagyobb spanyol nyelvű, nemzetközi televízó csatorna

A teljes listát itt találod: https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/1166559/000110465916156931/xslForm13F_X01/a16-21508_1informationtable.xml

Álljunk csak meg egy pillanatra. A világ 2 leggazdagabb embere, évtizedek óta az érték alapú befektetés stratégiáját követi és vagyonuk stabilan gyarapszik. Ha nekik bevált, lehet Neked is beválna. Érdemes lenne tőlük tanulni...