A legtöbb befektető, amikor elindítja a befektetését, különböző eszközök között osztja szét. Lehet benne állampapír, részvény, befektetési alap… Aki, kicsit tudatosabb az figyelembe veszi a saját igényeit, lehetőségeit, céljait és ennek megfelelően választ konkrét termékeket. Élethelyzettől függően, általában fiatalon kockázatosabb, az idő előrehaladtával pedig egyre biztosabb lehetőségeket keresve. Vagy legalábbis így kéne lennie.

A “reallokáció” azt jelenti, hogy a befektetési portfóliót rendszeresen újrasúlyozzuk. Például eldöntöd, hogy 30% részvény és 70% kötvény legyen, majd vársz egy évet. Egy év után megnézed, az aktuális értékek alapján hogyan oszlik fel a tőke és átrendezed úgy, hogy újból 30/70 legyen az arány.

A reallokáció a befektetés futómű beállítása. Rendszeresen igazítod azért, hogy egyenletesen haladjon.

Miért is fontos ez annyira?

Tegyük fel, hogy 40 éves korodban elindítasz egy befektetést 10.000.000 Ft-al.

Van rendszeres bevételed, de szeretnéd, hogy a nyugdíjas évekre dagadjon a bankszámlád, viszont szeretnél aludni is tudni a tőzsdei árfolyamváltozásoktól függetlenül. Az akkori kockázatvállalási szinted alapján 60%t kötvényekbe, 40%t részvényekbe helyezel. (a példa egyszerűségének megőrzése miatt, ezt nem részletezem jobban).

Számoljunk azzal, hogy a részvény befektetésed átlagosan 10% eredményt ér el, a kötvény pedig 5%-ot.

Mi fog történni?

Az évek előrehaladtával a portfólió kockázatosabb része, a részvények jobban emelkednek, mint a biztonságos kötvények. Emiatt fokozatosan átrendeződik a súlya egyre kockázatosabb irányba.

Pedig pont az ellenkezője lenne a cél! Idővel a kockázatot inkább minimalizálni szeretnéd. Nem akarod megadni a lehetőséget, hogy nyugdíjas éveidre elsöpörje a megtakarításaid zömét egy válság.

A biztonságnál többről szól

Akkor adsz el, amikor jól megy és akkor veszel, amikor olcsó. Mindig csak annyit, ami még vállalható kockázatú a számodra.

Amikor emelkednek a részvényárak, eladsz belőlük és kötvényeket veszel, amikor esnek a részvényárak veszel belőle.

A reallokáció nem csak egy irányelv, hanem egy stratégia is. Eldöntöd, hogy követed és csukott szemmel végigcsinálod. Önmagában az a tény, hogy egy fix és nagyon egyszerű stratégiához tartod magad, megkönnyíti a dolgodat és megóv sok felesleges veszteségtől és agonizálástól.

Nem kell szöszölnöd azon, hogy ha visszaesik az S&P500 index, hogy eladj minden kötvényedet és csak részvényeket vásárolj, mert most éppen nagy lehetőség van benne. Lehetőségek folyamatosan jönnek, mennek, ha tudod, hogy mihez kell tartanod magad a kiegyensúlyozott pénzügyi jövő eléréséhez, mindig csak épp annyit teszel kockára, amennyi megengedhető.

Nagyon egyszerű elv, amit használva sokkal biztonságosabban tudsz stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni magadnak.

Te rendszeresen reallokálod a portfóliódat?