Az utóbbi évek folyamatosan csökkenő kamatai megrázták a vészharangot. A befektetők úgy menekülnek a betétekből mint az égő házból.

Biztos Te sem akarod beérni a nulla körüli, pofátlanul alacsony betéti kamatokkal, de kockázatot sem szeretnél jelentősen többet vállalni.

Mik a lehetőségeid magasabb kamatot elérni?

2017-ben banktól kamatot 0 – 6% között tudsz kapni.

A 0-1% közötti tartományt már biztos ismered, az 1-6% közötti részt pedig pár percen meg fogod, ahogy végigolvastad a cikket.

Banktól kétféleképpen tudsz kamat bevételhez jutni:

  1. Betét – lekötött vagy látra szóló. A látra szóló betéthez bármikor hozzá tudsz nyúlni, mindenféle retorzió nélkül. A készpénzfelvételi, tranzakciós és egyéb költségeket most rakjuk félre. A lekötött betét fix időszakra szól, aminek a végén egy a látra szóló betétnél magasabb kamatot fogsz kapni. Ha idő előtt szükséged van rá, buktad a kamatot.
  2. Banki kötvény. Itt (is) kölcsönt adsz a banknak, aki egy előre meghatározott méretű kamatot fizet Neked érte. Lejárata szerint lehet fix futamidejű vagy lejárat nélküli.

Mi a közös bennük?

Amiben megegyezik mind a kettő, hogy odaadod a banknak a pénzed hitelként ( a betét is hitel, ahol lemondasz a pénzed tulajdonjogáról, ezt majd egy másik cikkben kifejtem). Mind a két esetben elsődlegesen az adott bank vállalja a visszafizetésért a felelősséget.

Ezt a gyakorlatban árnyalja az OBA, mint külső szereplő, aki ha baj van, a banktól függetlenül nyújt segítséget.

A kötvényre nem fizetésekor nem kártalanít az OBA és  a BEVA sem. Az utóbbi  csak akkor segíteni, ha a banki kötvényt őrző bank vagy brókercég menne csődbe.

Mi a különbség?

A kötvény értékpapír, így el tudod adni vagy tudsz mástól vásárolni. Az ára a kereslet-kínálattól függően folyamatosan változik.

Egy banki kötvény és egy vállalati kötvény, semmiben nem különbözik egymástól. A banki kötvény biztonságát nem a betétbiztosítás adja, hanem a banknak, mint vállalatnak a stabilitása. Tehát ha bízol az OTP-ben, hogy a következő években is működni fog, akkor a kötvényét is ugyanúgy minősítheted biztonság befektetésnek.

Milyen banki kötvények léteznek?

Lejárat szerint fix futamidejű vagy lejárat nélküli.

Kamat fizetése szerint fix vagy változó, amit valamilyen referenciaindexhez viszonyítanak.

Ezen túl még létezik rengeteg típus, pl. konvertibilis, amit részvényre lehet váltani vagy zéró kuponú.

A pontos feltételeket nagyon fontos megismerni vásárlás előtt!

Mekkora kamatot lehet elérni?

Magyar viszonylatban elég korlátozott a helyzet. Kijelenthető, hogy vállalati kötvénypiac nem létezik idehaza. A néhány kivétel csak erősíti a szabályt.

Magyar bankok közül az OTP-nek van említésre méltó kötvénye, ami jelenleg 3% + 3 havi EUR LIBOR felett fizet kamatot. Ez azt jelenti, hogy a rövidtávú bankközi kamatok felett fizet + 3%-ot, EUR-ban.

Érdekesség, hogy ez a kötvény pár éve még 5,85% kamatot fizetett és árfolyamban volt 27,5%-on is! Belegondolva mesébe illő, hogy OTP vállalati kötvénnyel lehetett több száz százalékos hozamot elérni.

Magas kamatú kötvényeket találunk bőven az európai bankok között:

Raiffeisen 5,875% EUR

Barclays 6,86% USD

Royal Bank of Scotland 6,1% USD

BNP Paribas 4,875%% EUR

és a listát még hosszan lehetne sorolni…

Mikor éri meg banki kötvényt vásárolni?

Ha 3-5 évre tervezel és szeretnél a betéti kamat feletti profitot elérni.

Mikor NEM éri meg banki kötvény vásárolni?

Ha túlzottan rövidtávra, 1 évre vagy annál kevesebbre tervezel, a hosszabb lejáratú kötvények árfolyama ingadozhat és a költségek is elvihetik a hasznot.

Mekkora tőke szükséges hozzá?

Eredendően nem célja a banki kötvényeknek, hogy konkuráljanak az akár ugyanannál a banknál elérhető betétekkel. Ennek ellenére az említett kötvényekből van olyan, ami már 1.000EUR-tól elérhető. A választék azonban 50.000 – 100.000EUR felett kezd el igazán szélesedni.

Alternatíva lehet banki kötvényeket tartalmazó alapot vásárolni. Egy ilyen alapnak az előnye, hogy rengeteg különböző banktól, különböző lejáratú és kondíciójú papírt vásárolt be. Sok olyat is, ami csak 100-200.000EUR-tól lenne csak vehető, így esélytelen lenne belőlük egy portfóliót építened.  Az elmúlt években banki kötvényeket tartalmazó alapokkal is el lehetett érni az 5% körüli hozamokat, az egyedi kötvényekhez képest alacsonyabb kockázattal.

Mint minden befektetésre, kiemelten minden egyedi értékpapírra igaz, hogy fontos a diverzifikáció. Egy darab banki kötvényből aránytalanul betárazni ugyanúgy veszélyes, mint egy részvényből. 

Egy egészségesen működő portfóliót, magas kamatozású banki kötvényekből kb. 5 millió Ft-nak megfelelő összegtől lehet összerakni.

Mire fontos még figyelni?

  • Árfolyam: a kötvényeknek folyamatosan változó árfolyama van, ami extra hozamot adhat hozzá a végső eredményhez. Attól függően, hogy a vételi és az eladási között a különbség pozitív vagy negatív ez jelenthet nyereséget és veszteséget is. A kamatot és az árfolyamot együtt kell mérlegelni. Kiindulásként arra érdemes figyelni, hogy ha lejáratig megtartanál egy kötvényt, akkor is jobban járnál-e mint egy sima lekötött betéttel.

Hol lehet magas kamatozású banki kötvényeket vásárolnod?

Magyarországon legfőképpen a privát banki részeken foglalkoznak velük. Itt a beugró átlag 70-100 millió fölött van. De ott se biztos, hogy felkínálják lehetőségként, mert egy kereskedelmi banknak megvannak a saját preferenciái…

Ha sokallod a 70 millió indulási tőkét vagy már privát banki ügyfél vagy, de nem ajánlotta fel Neked a bankárod opcióként a banki kötvényeket, érdemes felvenned velünk a kapcsolatot.

Osztrák privát banki környezetben, tabuk nélkül segítünk kiválasztani az igényeidnek és lehetőségednek legjobban megfelelő banki kötvényt.