10 év alatt a feje tetejére állt a befektetési alapok piaca, anélkül, hogy észrevetted volna. A befektetők nagy részének már nyilvánvalóvá vált, hogy egyes kategóriák teljesen értelmetlenek, ennek ellenére könnyen lehet, hogy ezekből van még a Te portfóliódban is.

Ez az átalakulás nem a marketingesek és értékesítők sikertörténete, hanem a józan észé. Hosszútávon bizonyítást nyert a költséghatékonyság, ami a módszer úttörőjét a világ legnagyobb befektetési alapjává emelte.

2017 február közepén a Vanguard által kezelt vagyon átlépte a 4 trillió USD-t. Ha ez a szám semmit nem mond Neked, a következő néhány biztos helyre teszi a súlyát:

 • A magyar GDP 130 milliárd USD (2015), tehát a Vanguard 30 évnyi magyarországi összteljesítményt menedzsel.
 • Kevesebb mint tíz éve még csak 1 trillió USD volt
 • A Morningstar szerint tavaly 533 milliárd USD nettó beáramlás volt a befektetési alapokba. Ebből 305 milliárd ment a Vanguardhoz. Ez azt jelentei, hogy a Vanguard egyedül több pénzt gyűjtött mint az összes konkurense együtt!
 • Az 5 legtöbb pénzt befogadó alap tavaly mind a Vanguardhoz tartozott.

A Vanguard sikere a passzív alapok sikere. Egyszerűen a hosszútávú eredmények mellette szólnak. Semmi újat nem találtak fel, csak vették a bátorságot és visszaadtak az alapkezelőkre jellemző mohóságból és szemléletmódot váltottak.

A passzív alapok sikere egyelőre csak a tengerentúl bontakozott ki igazán. Európában még csak 15% részesedéssel rendelkeznek, de a tervek szerint ezt megdupláznák az elkövetkező 15 évben.

Az érem sötét oldala pont a passzív kezelésből, a legnagyobb előny forrásából adódik. Nem gondolkodnak, nincsenek elemzők, nem ötletelnek a piac eljövendő mozgásain. Egyszerűen csak veszik az előre meghatározott arányok szerint.

Ez odáig vezetett, hogy ma a Vanguard az S&P500 cégeinek 92%-nál benne van a 3 legnagyobb tulajdonosban, 42%-nál pedig a legnagyobb tulajdonos!

Ijesztő? Az!

Ha mindenki ugyanazokat a papírokat veszi, a piac félre fogja árazni. A túlértékeltségnek pedig hosszútávon sosincs jó vége.

Pár hete írtam már arról, hogy komoly veszélyei vannak, ha mindenki ugyanazt az egyébként bölcsnek tűnő tanácsot követi. A cikk végén megtalálod a linkjét az írásnak.

Minek köszönhető a passzív alapok hihetetlen sikere?

 1. Az aktív alapok tartósan alul teljesítenek – Látnod kell, hogy az alapkezelés nem egy win-win játék. Az aktív alapok folyamatosan versenyeznek egymással, a profitot pedig egymástól kell elvenniük. Ami az egyiknek nyereség az a másiknak veszteség lesz. De nem lehet zéró összegű, mert vastag alapkezelői díjat is számolnak fel. Így a többség képtelen az átlagot hozni. Az elmúlt tíz évre a statisztika szerint a 85%-a az alapoknak alul teljesít.
 2. Szabad információáramlás – bár régen is igaz volt, hogy a legtöbb befektetési alapba kár egy fillért is rakni, mert képtelenek a piaci átlagot elérni, ezt nem tudták a befektetők. Viszont 2017-et írunk, az információ a gondolat sebességével terjed és bárki számára hozzáférhetőek az összehasonlító adatok. Fekete fehéren lehet látni a különbségeket.
 3. Mindenki ezt javasolja – Warren Buffett, Tony Robbins, amerikai befektetési tanácsadók… Ugyanaz a tanács sikeres és hiteles emberek szájából. Ennyien tévedhetnek!
 4. Egyszerű – az emberek imádják az egyszerű megoldásokat. Jól is teszik. Hiszek én is benne, hogy hatékonyan befektetni sokkal egyszerűbb, mint azt a legtöbben gondolják. Ezen a téren a passzív alapok nagyon hasonlítanak az állampapírokra, amiről szintén azt gondolják, hogy: egyszerű, kiszámítható, biztonságos. Valójában ebből egyik sem teljesen igaz.

Látszik, hogy folyamatban van egy trend, ami szerint az alapkezelői piac két részre bomlik. A passzív alapok indexkövetőek, és hosszútávon esélytelen nyerni egy ugyanabból a szegmensből aktívan csemegéző alapnak.

Másik csapásvonal az indexeken kívüli, aktívan kezelt alapok. Itt az alapkezelők, termékfejlesztők és marketingesek fantáziájára van bízva, hogy éppen milyen tematikával rukkolnak elő. Mivel képtelenek versengeni a passzív alapokkal maradnak a storyk. Emlékezetes példája a CIB-nek a 2014-es foci vb főszponzorait összefogó lehetősége.

Persze vannak és lesznek is olyanok, akik a passzív lufi farvizén kihasználják az óriások számára láthatatlan lehetőségeket is. Rájuk érdemes lesz figyelni, mert hasznos kiegészítést adhatnak.

A piac átalakulása alapvetően egy üdvözölendő irány. De az egésznek csak akkor van értelme, ha ez az információ eljut Hozzád is, a befektetőhöz.

Teljes átalakulásra addig nem számíthatunk amíg Mari néni és Pista bácsi azt veszi amit eladnak neki vagy amíg egyáltalán fel sem merül a befektetőkben, hogy radikális különbség van alap és alap, bank és bank, tanácsadó és tanácsadó között.

Mit tehetsz, hogy kiélvezd a passzív alapok alacsony költségét és megtaláld a kiemelkedő aktív alapokat?

 1. Tájékozódj! Hazai alapok össszehasonlítására használd a www.bamosz.hu -t. Meg fogsz lepődni a különbségeken. Nemzetközire morningstar.co.uk
 2. Kérj tanácsot, ha nem vagy befektetési szakértő! Mielőtt azt hinnéd, hogy hazabeszélek, ez a tanács Jack Bogle-tól jön, aki a Vanguard alapítója. A 8 pontos általa ajánlott befektetői filozófiának ez a 2. pontja. Felhívja a figyelmet, hogy jól gondold meg, hogy kinek és mennyit fizetsz a tanácsért. A tanácsadás is költség, amire ugyanúgy igaz, hogy nem azt kell nézni, hogy olcsó vagy drága. Ez önmagában semmit nem mond, kizárólag megtérülés létezik.
 3. Tanulni, tanulni, tanulni! – Láthatod, hogy a teljes befektetési piac folyamatos átalakulásban van. Pár éve még az alapkezelők voltak a piac császárai, ma már sokkal árnyaltabbak a sikereik. Erről csak úgy szerezhetsz tudomást, ha folyamatosan képzed magad. Ez alatt nem a portfolio és a napi gazdasági rágógumiját értem, mert az időpazarlás. Olyan forrásokat keress, aminek gyakorlati haszna van számodra.

A hatékony hír olvasáshoz figyelmedbe ajánlom ezt a cikket: HOGYAN OLVASS GAZDASÁGI ÚJSÁGCÍMEKET ÉS MENTS MEG EGY ÓRÁT AZ ÉLETEDBŐL?

Érdekel a passzív alapok kockázata? Ajánlom figyelmedbe a következő írást: LUFI ALAKUL KI A LEGNÉPSZERŰBB BEFEKTETÉSEKBEN?

 

kép: piaxabay.com

források: https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-02-21/vanguard-targets-european-growth-as-greed-on-fees-hurts-active

http://awealthofcommonsense.com/2017/02/what-could-stop-vanguard-from-world-domination/