A jövő hét feszült várakozással telik, hiszen rendkívül nagy az esélye, hogy Amerika, idén először, 25 bázisponttal megemeli alapkamatát. Az önfeledt piaci hangulatot tovább fűtötték a kedvező foglalkoztatási és munkanélküliségi adatok is, amely fontos szempontnak számít Janet Yellen döntéséhez.

Ezzel szemben csak találgatni tudunk, hogy az öreg kontinens mikor áll készen egy kamatemelési ciklusra. Abban biztosak vagyunk, hogy Mario Draghi a rendkívül sűrű választási naptárra nézve, jó időre még mereven elzárkózik egy kamatemeléstől. A másik ok már sokkal komplexebb: bár az 1,7%-os GDP növekedés és a 2%-os infláció megközelíti az előjegyzett értéket, a maginfláció még mindig 1% alatt marad. Azonban nem szabad csüggednünk, hiszen ennek ellenére Európa inflációs várakozásai folyamatosan emelkednek, jelentős üzemanyagot biztosítva az euró erősödésének és a részvényárfolyamoknak.

Megtakarításaira milyen hatásai lehetnek egy kamatemelésnek?

  • A magasabb kamatszintek ösztönzőleg hatnak az Ön megtakarítási kedvére, adott esetben kevesebbet költve fogyasztási és luxuscikkekre.
  • Növekszik a kötvények iránti étvágya.
  • Erősíti az adott ország vagy régió devizáját. Ez csökkenti az importált termékek árát, ami csökkenő inflációs mutatókat eredményez
  • Drágábban juthat hitelhez, így a vállalkozói kedve is alábbhagyhat.

Tudta, hogy ma is elérhet olyan kötvényeket, amelyek 5-10 évvel ezelőtt, egy sokkal magasabb kamatperiódusban lettek kibocsájtva? Ezekkel akár dupla akkor profitot is elérhet, mint amik most és a következő években kibocsájtásra kerülnek.