Elérkeztünk 2017 feléhez és a második negyedév végéhez. A vártakhoz képest rendkívül egyenletes és jó hangulatú piaci időszak van a hátunk mögött, amely nagymértékben köszönhető a kedvező monetáris szabályozásoknak és a politikai kockázatok normalizálódásának. Ilyen piaci környezet mindig kedvez a részvényárak emelkedésének, amelyet tovább fokoz a javuló fogyasztási kedv is, így ha váratlan geopolitikai, gazdasági, stb. változás nem robban ki, megmarad a piacok további emelkedése.

 

Idén Európának minden esélye megvan rá, hogy az egyik legeredményesebb régióvá váljon. Mario Draghi, az EKB első embere kijelentette, ha ilyen ütemben javulnak a gazdasági mutatók, a kötvényvásárlási programot kivezeti, amit anno a gazdasági szereplők támogatására vezetett be a központi bank.

 

A Merkel – Macron tengely további stabilitást szavaz az öreg kontinens befektetőinek. Ez a folyamat jól leképezhető az euró árfolyamában is, amely a dollárral szemben több mint 6%-ot tudott emelkedni az idei évben.

 

Amerikában kezd kifulladni az önfeledt Trump eufória, mivel a váratlan botrányok és az eddig csak részben teljesített ígéretek, köztük a rég várt adó- és infrastrukturális beruházási csomag változtatása eddig elmaradt. A rendkívül erősnek mondható gazdasági számokat látva Yellen keze egyáltalán nem remeg meg az alapkamat fokozatos emelése közben, ezzel szabályozva a gazdaság túlhevülését. Érthető intézkedések, hiszen az amerikai gazdaság ilyen szintű bővülése, a hitelezés élénkülése, a munkanélküliség rohamos zsugorodása mind-mind hozzásegítették a dollár 3 éve tartó hegemóniáját!

Sok befektető kisebb-nagyobb veszteségben ülhet, ha a fejlett piacok helyett olajba tette a pénzét. A legfrissebb tározói adatok a vártakhoz képest túl nagy mennyiséget mutattak, így a túlkínálat további áreséseket okozhat. Ennél sokkal nagyobb probléma, hogy az OPEC rendeletei láthatóan csak kis mértékben tudták befolyásolni a piaci túlkínálatot.

Kizárólag erős idegzetű befektetőknek ajánlatos olajba fektetni. Akik ennél kiszámíthatóbb vizeket keress, koncentráljon a fejlett, azon belül is az európai papírokra.