Ahogy az ünnepek során megszokottá vált a karácsonyfa állítás, az ajándékozás és a véget nem érő étkezés, úgy a legtöbben akarva, akaratlanul, de átgondolják az elmúló évet is. Ez egy megkerülhetetlen rituálé az újév beköszönte előtt, amely hasznos tanulságokkal szolgálhat, például, hogy az idei év milyen változásokat hozott az életünkbe, mit értünk el, miről maradtunk le, mit csináltunk volna másképpen, stb.

A januári hónapra nem csak úgy tekinthetünk, mint egy év kezdetére, hanem mint egy tiszta lapra is, amit a múlt eseményeiből tanulva kell kitöltenünk aktuális célokkal, tervekkel, fogadalmakkal. Általában az első 3 ötletünk közül legalább egyben szerepel valamilyen pénzzel kapcsolatos gondolat is. Szeretnénk többet, kevesebbért, biztosabban!

 

Ennek elérésének egyik módja, ha kevesebbet költünk haszontalan kiadásokra/szenvedélyekre, hatékonyabban/többet/mást dolgozunk, magasabb megtérülésértés az így keletkezett anyagi többletet megtakarítjuk, befektetjük. Úgy látszik, ezt a folyamatot egyre többen végre is hajtják, hiszen az elmúlt 3 évben a hazai lakosság megtakarítása 25%-al nőtt, ezzel meghaladva a 4,1 millió forintos átlag összeget – derül ki az MNB legfrissebb felméréséből.

 

Miért nélkülözhetetlen pénzt megtakarítanunk?

 

Röviden azért, hogy ne kerüljünk kiszolgáltatott helyzetbe. A világ lakosságának élettartama folyamatosan növekszik, ezzel párhuzamosan a kormányok egyre kisebb szerepet vállalnak a lakosság egészségügyi és nyugdíj ellátásában, így a régen megszokott szociális háttér szépen lassan eltűnik.

 

Napjainkra már általánosan elfogadott tényként tekinthetünk arra a helyzetre, hogy a mostani 30-40 éves generáció számára a megfelelő nyugdíj, orvosi ellátásról saját maguknak kell gondoskodni. Az öngondoskodás nem más, mint anyagilag döntést hozni a jelenben, annak érdekében, hogy a jövőben áldozatok nélkül elégítsük ki aktuális igényeinket. Ezzel egy távoli cél érdekében, vagy akár egy váratlan kiadásra is felkészülünk, biztonságot nyújtva életünk folyamán magunknak és családunk számára egyaránt.

 

Minden korosztálynak van miért, vagy kiért megtakarítani, amely tervek megvalósítására pénzre van szükségünk. Az eltérő anyagi feltételek, eltérő célokat tesznek lehetővé, viszont megfelelő pénzügyi eszközökkel jelentős hatástöbbszörözést érhetünk el!

Az első lépés minden esetben maga az elhatározás. Az emberek motivációjának a 99%-a a holnapban van. Határozza el még ma, hogy félre teszi a halogatást és már ma fellép a megtakarítás mozgólépcsőjére!

Hogyan kezdje el?

Az egyik leglátványosabb eredményt akkor tudjuk elérni, ha félrerakjuk az összes bevételünk 10%-át! Ennek a bemutatására született is egy nagyszerű könyv:George S. Clason – A Babilon leggazdagabb embere címmel.  

Amennyiben szerényebb anyagi háttérrel rendelkezik már azzal is látványos változást tud elérni, ha mától minden nap az apróját beledobja egy befőttesüvegbe. Figyelje meg, hogy anyagi helyzete fokozatosan változni fog, mint ahogy egy tengerjáró hajó megfordul az óceánon.