A legegyszerűbb és legbiztosabb profitnövelő eszközök bárki számára elérhető lenne, de mégis alig ismerik az emberek. Ami még megdöbbentőbb, azok, akik ismerik, többségében nem használják.

Az OTP 2012-ben végzett egy felmérést, amiből az derült ki, hogy 10-ből 9 ember nem használja ki az adómentes számlával járó előnyöket. Amikor erről először olvastam, nem akartam elhinni, hiszen potya pénzről van szó. Miért ne tartana rá igényt valaki?

Majd a közelmúltban történt az InwestMentors életében is egy fontos változás: több évnyi küzdelem után, végre a Partner Bank lett az első olyan külföldi bank, ahol elérhető az adómentesség lehetőségét biztosító TBSZ számla.

Arra gondoltam, hogy eddig azért nem kérdezték a befektetők, hogy elérhető-e, mert látták, hogy adóval is jobb eredményt tudnak majd elérni, mint a hazai bankoknál és biztosítóknál. De a lepel azután hullt csak le, hogy csillogó szemmel elkezdtem mesélni, hogy végre osztrák bankbiztonság mellett, adómentesen is tud futni a befektetése.

Az első visszajelzések:

„Soha nem hallottam még róla és fogalmam sincs, hogy micsoda”

„Azt hittem, hogy egyébként sem kell külföldön adóznom”

„Mintha hallottam volna már róla, de még nem használtam”

Saját méréseink szerint a nálunk megforduló befektetők 60%-a még soha nem hallott róla, 90%-a pedig soha nem használta. Csupán az egy tizede a befektetőknek van tisztába a lehetőséggel, hogyan tudja adófizetés nélkül növelni a profitját.

Meglepő, hogy a tájékozottság nem függ össze az anyagi helyzettel. A több tízmilliós megtakarítással rendelkezők ugyanúgy kihagyják, mint azok, akik csak néhány százezre van félrerakva.

Miért nem ismerik az emberek?

A legtöbben kizárólag akkor foglalkoznak a megtakarításaikkal, amikor lekötnek egy betétet vagy vásárolnak egy alapot vagy állampapírt. Mivel komolyabb felkészülés nincs a döntés mögött, a teljes adó téma kiszorul az érdeklődés köréből.

Ezzel még nem is lenne gond, hiszen senki nem születik pénzügyi szakértőnek és nincsenek is látomásai jogszabályokkal. A hiányzó ismereteket egy hozzáértő tanácsadónak kellene átadnia. Egy bank lakossági pultjánál erre nem szoktak időt fordítani. Ha mégis felajánlják, a befektetők hezitálni szoktak és ritkán segítenek részleteibe is elmagyarázni, hogy eloszlathassák a hamis kételyeket.

Miért nem használja, aki ismeri?

Ma már alapvető igény, hogy bármikor hozzáférhess a pénzedhez. Leszámítva néhány speciális esetet, amikor házat vagy autót akarsz venni, a rövidtávú lekötés nem azért történik, mert ténylegesen szükséged van a pénzre. A lehetőségét akarod fenntartani, hogy bármikor hozzáférhess különösebb költségek* és hosszabb idő nélkül.

Ezért itt fontos kitérni a legnépszerűbb félreértésre:

A TBSZ számlán lévő pénzhez bármikor hozzáférhetsz a lejárati időn belül is. Ha úgy alakul, hogy fel kell bontanod idő előtt, egyszerűen csak visszatérsz a normál adózásba.

Ha extra költségek nélkül hozzáférhetsz bármikor a megtakarításodhoz, de teljesen adómentessé válik 5 év után, belevágnál?

Mondom másképp:

Van egy lehetőség, amivel megtudod növelni 15%-al befektetéseid hozamát. Az előnyét leghamarabb 3 év múlva tudod érezni, hátránya és költsége nincs. Érdekel?

*Banktól függően számíthatnak fel adminisztrációs díjat a felbontásért, azonban ez jellemzően szimbolikus méretű szokott lenni ahhoz képest, amennyit az adómentességgel kereshetsz.