Napjaink egyik legnagyobb stressz forrásaként a pénz keresetét és annak megtartását tartják számon. Egyesek már néhány millió forint megtakarítással is igen nagy bajban tudnak lenni a jelenlegi rekord alacsony kamatkörnyezetben és a hazai befektetési piac általános bizonytalanságai/botrányai sem tesznek jót a vállalkozó kedvünknek. Így történhet meg az, hogy 2017-2019 között tovább nőtt a hazai lakosság készpénzállománya, meghaladva az 5000 milliárd forintit. Ezt a pénzt a költségek, infláció fogai rágcsálják, most is, ebben az órában…

Kijelenthetjük, ha egyáltalán hozamot szeretnénk realizálni, kockáztatnunk kell!

Itt sokan megtorpannak, holott ha megvizsgáljuk a magyar lakosság eszközeit, láthatjuk, hogy 30%-os az ország lefedettsége a befektetéssel egybekötött életbiztosításnak (UL). Ezek hozamai főleg a feltörekvő piacok emelkedésén alapulnak, brutálisan magas kockázatban tartva az ügyfelek pénzét. Kevesen gondolnak bele, hogy a kockázati olló két vége között bizony több tízezer olyan értékpapír lapul, amelyek megoldást nyújthatnak ebben a kamatszegény időszakban is.

Merre induljon?

Amennyiben a kockázatvállalási hajlandóságunk (közepes, vagy annál magasabb) és a befektetési időtávot minimum 5 évre tervezzük, köztes megoldásnak tűnhetnek az egyedi részvények, vagy részvény alapok. Az elmúlt hónapok részvénypiaci emelkedéseit nem véletlenül kíséri figyelemmel egyre több érdeklődő az alkalmas beszállásokat kutatva.

Bár magasabb kockázatúak, mint a kötvények, megfelelő és jó minőségű papírok kiválasztásával lényegesen magasabb hozamot is realizálhatunk, osztalékkal kiegészülve.

Mi az osztalék (dividende)?

Ön a megvásárolt részvények arányéban az adott vállalat tulajdonosává válik. Ha az nyereséget termel, osztalék formájában, tehát készpénzben kifizetheti Önnek. Ennek mennyiségét, idejét, politikáját mindig a társaságok menedzsmentje határozza meg.

Ez egy alapvető befektetési stratégiaként szolgál a fejlett, nyugati piacokon (is). A kifizetett osztalék mértéke jól mutatja az adott vállalat készpénz termelő képességét és az adott piaci szegmensben betöltött szerepét.

Hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Érdemes olyan cégekre fókuszálnunk, amelyek nagy múlttalkiemelkedő profittal és tartós osztalékfizetéssel rendelkeznek.

Stabilitásukat jól tükrözi, ha az osztalékfizetést évente rendszeresen növelik. Ezek a cégek nagy és jövedelmező vállalatok, stabil üzleti modellel és már csak emiatt is befektetésünk alacsonyabb mozgásoknak vannak kitéve, mint a kisebb és volatilisebb vállalatok papírjai.

Az osztalékok egy állandó és rendszeres cash-flow-t szolgáltatnak a számunkra. Hosszútávon a részvények magasabb hozamokat kínálnak, mint az állítólagos biztonságosnak nevezett államkötvények. Olyan nagyvállalatok tartoznak ide, akik több évtizedes, de nem ritka, hogy évszázados múlttal rendelkeznek, ilyen például a Coca-Cola, Daimler, BMW.

Hány cég papírjait vásároljuk meg?

Minél többet, a piacon van bőven! Részvény és részvény között is óriási különbség van, amelyek különböző területeket és ágazatokat ölelnek fel, ezáltal globális lefedettséget tudunk biztosítani magunknak. Ezen kívül érdemes úgy kiválasztanunk az egyedi papírokat, hogy különböző szektorok vezető képviselői legyenek benne, ne pedig néhány éves cégek, startupok papírjai. Az alábbiakban mutatok Önnek néhány népszerű céget és az aktuális (2019 március) osztalékhozamukat:

Apple (Osztalék: USD 1,54%)

Coca-Cola (Osztalék: USD 3,41%)

Nike (Osztalék: USD 1,05%)

JP Morgan (Osztalék: USD 3,05%)

Microsoft (Osztalék: USD 1,56%)

BASF (Osztalék: EUR 4,88%)

BMW (Osztalék: EUR 5,07%)

3M (Osztalék: USD 2,77%)

Oracle (Osztalék: USD 1,79%)

Colgate-Palmolive (Osztalék: USD 2,51%)

Az elmúlt években indult gazdasági fellendülés következtében a vállalati teljesítmények látványos javulása miatt jelentős profitot tudott termelni a legtöbb szektor szereplője, amiből növekvő osztalékot tudnak adni nekünk, befektetőknek. Sokan gondolkoznak úgy, hogy 2-4%-os éves osztalék mellett érdemesebb bevállalni egy magasabb kockázatot, mintsem hogy végignézzék a bankbetétjük elsorvadását.

A kockázatok és mellékhatások tekintetében…

… ne rakjuk minden pénzüket részvénybe! Sőt, az interneten ma már részletesen utána tudunk olvasni minden cég adatainak. Ez akár sok időt is igénybe vehet, de megtérül minden perce. Ha ezt nem vagyunk hajlandóak rááldozni, kérjünk szakmai segítséget valódi!!! tapasztalattal rendelkező befektetési szakembertől.

Sajnos még a legnagyobb cégeknél sincs arra garancia, hogy a következő években is tovább folytatják az osztalékfizetést!

Amerika elkezdte emelni az alapkamatát (jelenleg 1,25%), ha a trend folytatódik és majd a következő években más országok is beállnak a sorba, akkor egyre kevésbé lesz vonzó befektetés a részvénypiac és a banki kamattal megegyező osztalék. Ekkor jelentős árfolyam veszteségre lehet majd számítani. A tervezéskor tehát fontos szempontként vegyük figyelembe a részvényekben rejlő valódi kockázatot, amelyek nem mindenki számára elfogadhatóak.

A stratégia!

Miután rászánta magát a kellő kockázatvállalásra, tisztázta az ideális befektetési időtávot (az erről szóló cikket ITT olvashatja), elérkeztünk a megfelelő cégek kiválasztásához. Megkerülhetetlen alapelvként rendkívül ügyeljünk a kockázatok lehető legnagyobb porlasztására – azaz a lehető legtöbb, jó minőségű papír kiválasztására. Ezzel az egyszerű trükkel jelentősen csökkenthetjük a változékony piacok portfóliónkra gyakorolt hatását és jobban tudunk koncentrálni a stabil jövedelemforrásként működő osztalékokra. Fontos szempont az ideális cégek kiválasztásakor:

Hány éves a cég?

Mióta fizetnek (növekvő) osztalékot?

Ezt a vállalati cash-flowból fizetik ki?  

Az elmúlt negyedévekben milyenek voltak az adott cég nyereségei?

Stb.

Ha megbizonyosodtunk a választott cégek stabilitásáról olyan cégeket keressünk, amelyek relatív alulértékeltek, tehát olcsón vehetjük meg őket! Portfóliónkból érdemes legalább 10.000 EUR/USD befektetési összeget elkülöníteni az osztalékfizető részvényekre.

Mivel ezek a befektetések hosszútávra szólnak, ezért ne is nézegessük számlánkat naponta, vagy hetente, hiszen ezeknél a tartósságra és az állandósságra fektetjük a hangsúlyt!

Ahhoz, hogy osztalékot kapjunk befektetett pénzünk után, vásárolhatunk egyedi részvényeket, vagy akár ilyen cégeket gyűjtő ETF-eket is, amelyek nevében benne van a dividend, high dividend vagy a growth dividend szó. A befektetési alapokon keresztül a felmerülő kockázatokat még jobban meg tudjuk osztani.

Befektetési szakemberként minden ügyfelemnek hangsúlyozom, hogy az internet világában manapság a pudingkészítéstől az atombomba gyártásáig mindent meg lehet találni, tehát a nehezen összeszedett pénzünk elhelyezése előtt fordítsunk kellő időt annak megértésére.

A mostani időszak legjobb részvényeinek kiválasztásához átfogó elemzésekre és piaci szakértelemre van szükség, hogy a befektetés évről évre megbízhatóan termelje a készpénzben kifizetett osztalékokat.

Vegye fel a kapcsolatot velünk most és nézze meg, hogy milyen részvények kerülnének az Ön portfóliójába!