Itt kezdte a Rothschild család, innen vásárolnak a befektetési alapok, Ray Dalio a világ egyik legsikeresebb befektetője, aki 27 éve csak nyerni tud, és van, hogy az MNB is itt szerzi be az állampapírjait.

Minden út Rómába vezet, de olyan mintha senki nem hallott volna még Rómáról.

Nap mint nap találkozok befektetőkkel és a tapasztalatom az, hogy kb. az 0,1%-uk van tisztába az állampapírok működésével és az elérhető lehetőségekkel.

Az elsődleges piac

Államkincstár, bankok, posta, takarékok… helyek, ahonnan frissen kibocsájtott állampapírokat lehet venni. 2,25-3,5% kamat. Nem túl sok, de jobb mint a bankok nulla körüli ajánlata. Mindenki hallott már róla és szint senki nem hallotta, hogy ezen kívül van más lehetőség is, a…

Másodpiac

Az értékpapírok: részvények, befektetési jegyek és kötvények átruházhatóak. Ebből a felsorolásból az állampapírok hathatnak ismeretlenül, mivel a közvélemény szerint csak a legújabbakat lehet megvenni és csak a vásárolt helyen lehet visszaváltani.

Ez azonban nem igaz, lehet másodpiacról is vásárolni. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy az állampapírokat lehet adni-venni és tudsz ma is vásárolni olyan kötvényt, amit 5 évvel ezelőtt bocsájtottak ki és az 5 évvel ezelőtti kamatok fizeti.

Ha idáig postán vagy az államkincstártól vásároltál, ez most biztos újdonságként hangzott. Az állampapírokkal ugyanúgy kereskednek, mint bármi mással a világon. Szabályozott és ellenőrzött piaccal rendelkezik, tőzsdén jegyzett árfolyammal.

Ennek köszönhetően, aki 5 évvel ezelőtt vásárolt Magyar Állampapírt pl. 7% kamattal, most eladhatja. Nyilván többért, mint amennyi a névértéke, hiszen a mai 2%-os kamatkörülmények között drágábban el lehet adni egy magasabb kamatozású papírt.

Fontos leszögezni, hogy minden tekintetben ugyanarról az állampapírról beszélünk, mint amit a bankokban, államkincstárban vagy a postán lehet kapni. Ugyanúgy a magyar állam vállal garanciát a tőke és a kamatok fizetésére.

A profi befektetők azért vásárolnak innen, mert 1000* több lehetőség van. Számtalan ország, különböző devizák, eltérő időtávok, lehetőség az árfolyamon is keresni. Az idei év nagy sikersztorija is innen ered:

EGY HÉT ALATT 4% HOZAM MAGYAR ÁLLAMKÖTVÉNNYEL. KONKRÉT ESETTANULMÁNY

A másodpiacról lehet a nemzetközi állampapírokat és a vállalati kötvényeket is beszerzni, ami sok esetben lényegesen jobb lehetőség biztonsági és hozam oldalról is mint a banki kamatok.

Mint lehetőség, azonban előtted is nyitva áll. Te is ugyanúgy tudsz a profi befektetőkkel egy polcról válogatni és pontosan ugyanazokat a lehetőségeket kihasználni.

Ajánlom a következő cikkeket még elolvasni a témában:

NÉMET ÁLLAMPAPÍR 6,5% VAGY 0% KAMATTAL, MELYIKET VÁLASZTANÁD?

Egy nap alatt 4,2% hozam magyar államkötvényekkel, a felminősítés hatásai Magyarországra

Így érj el 5% feletti kamatot államkötvényekkel

9 titok az állampapírokról, amit nem tudtál idáig

fotó: istock.com