Exchange Traded Fund (ETF) gyűjtőnév alatt futnak a tőzsdén kereskedett (befektetési) alapok, amelyek árfolyamai egy adott index vagy termék árfolyamát követik. Például, ha Ön az 500 legnagyobb amerikai vállalatba (S&P500) szeretne egyszerre befektetni, akkor az ennek megfelelő ETF-en keresztül ezt bármikor megteheti.

A világon több ezer különböző ETF közül létezik olyan, ami kötvényindexeket vagy az arany árfolyamát képezi le, de akad olyan is, amely okos telefon, sőt, szarvasmarha tartó vállalatok papírjait tömöríti.

Az ETF-ek története több mint 30 éves múltra nyúlik vissza, de népszerűségük igazán a 2008-as válság után ugrott meg (itthon is), köszönhetően az index árfolyamok meredek emelkedéseinek.  Ezt a trendet egyre több szolgáltató próbálja meglovagolni, folyamatosan bővülő repertoárral.

Miért ilyen népszerűek?

 

Technikailag pont úgy tud egy ETF-et is megvásárolni, mint például egy részvényt, a megfelelő brókercégen keresztül. Árfolyamuk folyamatosan ingadozik, így lehetősége van akár napon belül adni, venni és beállíthat stop losst, vagy take profit megbízást is. Ez által az előre meghatározott árfolyamértéken a pozíció automatikusan zárásra kerüljön. Egyes szolgáltatókon keresztül még shortolni is képes, tehát az árfolyamesésre is tud spekulálni.

Az ETF-ek nagy előnye, hogy nem csak 1-1 részvényt, kötvényt vásárolhat, hanem kvázi egy befektetési alapot, így a diverzifikációt, tehát a kockázat porlasztása már önmagában megvalósul.

Népszerűségének másik oka a költséghatékonyságában rejlik. Elindításuk már néhány százezer forinttól lehetséges. Ezen felül fenntartási költségük is jóval kedvezőbb, mint az aktívan kezelt alapok esetében (kb. 2-3x olcsóbb menedzsment díj). Ez azért lehetséges, mert az ETF-ek egy előre meghatározott index összetételét követik, passzívan, így nem igényel rendszeres odafigyelést, vagyonkezelést és szakmai apparátust.

Milyen veszélyei vannak?

 

Ami az egyik oldalról előnyként funkcionál, az a másik oldalról nézve hátrányként jelenhet meg, hiszen a szakmai stábot bár pénzbe kerül, de Önt helyettesítik.

Hol tudja megvásárolni az alapot? Mi alapján válasszon? Mikor adja el?

Ezeket mind-mind Önnek kell megválaszolnia, még az adott ETF megvásárlása előtt. Egy turbulens piaci időszakban (mint amilyen az idei év is) az Ön befektetése kevésbé érzi, ha egy aktívan kezelt befektetési alapban tartja pénzét.

Ezen kívül az ETF-ek többsége 1-1 szegmenst céloz, így egy váratlan piaci változás nagyobb árfolyam veszteséget tud okozni, mint egy aktívan kezelt alapnál. Hiszen ez utóbbiban a kezelt eszközök összetételét az alap kezelői gyorsan meg tudják változtatni. Az elmúlt hónapokban a technológiai papírok veszélyesen magas árfolyamértéket értek el. Ilyenkor az aktívan kezelt alapnál ezeket a pozíciókat folyamatosan leépítik. Az ETF esetében azonban változatlanul marad az összetétel, mivel csupán leképezi az adott index, gazdasági terület árfolyamainak átlagát.

Pontosan ezért olvasható egyre több cikkben az ETF-ekben rejlő veszélyekről, amely többek között a magas népszerűségnek köszönhető. Ezek által egy piaci korrekció vagy válság sokkal nagyobb károkat képes okozni az árfolyamokban, globálisan, mélyebbre húzva az árfolyamokat.

Ebből kifolyólag az ETF-ek sokkal kockázatosabb befektetési eszközök, mint ahogy azt a legtöbb befektető gondolja.

Összegezve elmondható, hogy az ETF egy remek befektetési lehetőség, ha a piacon minden rendben van. Gazdasági bővülés után (2018-…) azonban egy változékony piaci környezetben az összes korábban bemutatott előny gyorsan köddé válhat. Megvásárlása szakértelmet, rendszeres figyelmet igényel, ugyanúgy, mint egy részvény esetében. Ha már ETF-et vásárol, érdemes rögtön többet, 3-4 különbözőt (célpiac, kockázat, deviza) vennie, ezzel is porlasztva a kockázatot. 

Bővebb tájékoztató érdekében keressen fel szakembert, aki részletesen bemutatja Önnek az ETF-ekben rejlő lehetőséget.