A szakmai sajtóban rendszeresen olvashatja, hogy egyes jegybankok kamatot emelnek (pl.: FED), amíg mások kivárnak (pl.: EKB, MNB). De vannak olyan is, akiknek kifejezetten muszáj lenne a szigorítás útjára lépniük (pl.: Törökök). Annak ellenére, hogy az alapkamat az egyik legfontosabb gazdasági mutató, a legtöbben még mindig nem ismerik, pedig mindannyiunk életére jelentős hatást gyakorol.

Ön például tudja, hogy:

mit jelent pontosan az alapkamat fogalma?
mit szabályoz?
milyen változást okoz az Ön életére nézve?

Kezdjük az elején!

Alapkamatnak hívják egy ország, vagy monetáris unió irányadó kamatát. Legfontosabb szerepe a pénzügyi stabilitás és a gazdaság egyenletes növekedésének fenntartása. A hangsúly az egyenletesen van, hiszen a gazdaság szempontjából se a túlzott konjunktúra, se pedig a recesszió nem tesz jót. A központi bankok az alapkamaton keresztül szabályozzák a piacon lévő pénzmennyiséget, ez által a legerősebb gazdaságbefolyásoló szervezetként is működnek.

Hogyan?

 

A kereskedelmi bankoknak un. tartalékolási kötelezettségük van, tehát egy meghatározott összeget a központi banknál kell elhelyezniük, amire kamatot kapnak. Ha például emelik az alapkamatot, a kereskedelmi bankok több kamatot kapnak erre az összegre, ha csökkentik, akkor kevesebbet. Ez kihatással van a kereskedelmi bankoknál elérhető hitel és betéti kamatra is, ez által a pénzügyi rendszerre – nem véletlenül szokták irányadó kamatnak is hívni.

Magyarországon az alapkamat mértékét (2019. márciusában 0,9%) az MNB legfőbb döntéshozói szerve, a monetáris tanács határozza meg. A tanács döntését többek között befolyásolja a gazdaság (globális, helyi) általános állapota, az infláció, foglalkoztatottság mértéke és még számos mutató.

 

Mi történik, ha EMELKEDIK az alapkamat? (aktuális)

 

Az elmúlt években a hazánkban is megfigyelhető gazdasági élénkülés magával hozta az infláció (pénzromlás) káros hatásait. Ilyenkor az jegybank kamatot emel, tehát elindul a monetáris szigorítás (az MNB várhatóan 2019. év szept.-nov. környékére tervezi ezt). A kamat emelésével nő a kereskedelmi bankoknál elhelyezett pénzek kamata is, ami által a kötvény kamatok is nőnek, növelve ezzel a befektetők biztos bevételét. Ilyenkor a részvénypiacok kezdenek megmerevedni, majd korrigálni, vagy zuhanni, tovább erősítve ezzel a bankban elhelyezett pénzek mennyiségét.

Az alapkamat emelésével Ön drágábban kap hitelt, így kétszer is meg fogja gondolni, hogy él-e a lehetőséggel, vagy sem. Ezt a gondolatmenetet az adott ország/régió cégei is lefuttatják, így lassan kialakul egy kollektív passzivitás a hitelfelvétellel szemben. A kevesebb pénzmozgás, befektetés csökkenti az adott gazdaság pénzforgalmát, ezzel lassulást okozva.

A monetáris szigorítás általában erősíti az adott deviza árfolyamát is. (Ezt a folyamatot Ön is megfigyelheti az USD/HUF kereszten, a dollár javára.)

Mi történik, ha CSÖKKEN az alapkamat?

 

A túl magas kamatok megfojtják a gazdaságot (pl.: Argentína 40%), ami így könnyen visszaesésbe, sőt recesszióba süllyedhet. A cégek és a magánszemélyek inkább bankban tartják a pénzüket, ahelyett, hogy például hitelt vennének fel, beruházást indítanának.

Ha az infláció veszélye csökken, a központi bank újra elkezdheti a kamatok csökkentését, tehát a monetáris lazítást. Ilyenkor az érintett gazdaság szereplői fokozatosan olcsóbban jutnak friss pénzhez, amit befektethetnek részvényekbe, ingatlanba, vállalkozásokba, műkincsekbe, stb.

Ez a folyamat természetesen növeli a készpénzáramlás mértékét, növelve az inflációt, gyengítve az adott devizát.

Az alacsony alapkamatnak köszönhetően az állampapír kamatokat is leszorítják. Mivel a legtöbb ország az államadósság tengerében úszik, az alacsony állampapír kamatok miatt a jegybank olcsóbban tud pénzhez jutni, törleszteni adósságát.

Fontos megjegyezni, hogy egy olyan kis ország, mint amilyen Magyarország, ki van téve a nagyobb országok, például Amerika, EU kamatpolitikájának. Mivel a piac mindig a biztos nyereség lehetőségét keresi, a hazai állampapír egyre kevésbé tűnik vonzónak, ha egy Amerikai papírért egyre magasabb kamatot lehet kapni, értékálló devizában…