Napi 1 óra gazdasági bulvár, évente 2 hét, 20 év alatt már 1 komplett éved áldoztad fel a tőzsde rágógumijának oltárán.

Rosszabb, mint ha pénzt veszítenél, mert az idő soha nem jön vissza!

Elpazarlod az életed felesleges hírek olvasására.

A gazdasági és tőzsdei hírek az egyik főbűnösei ennek a tékozlásnak.

Olvasni fontos, de ahelyett hogy kevesebbet olvasnál, jobban meg kell válogatni, hogy milyen híreket fogyasztasz.

Napjainkban soha nem látott méretű információs zaj vesz körbe minket. A gazdasági hírek és a bulvár több platformon összefolynak. A facebook és a hatásvadász címek erre csak rásegítenek és megnehezítik, hogy a valóban lényeges dolgokra koncentrálj.

Milyen információra van valójában szükség?

Olyan tartalmakra, amik segítenek:

  • jobb befektetési döntéseket hozni
  • kitágítani a látásmódodat
  • alapvető tudást megerősíteni
  • több pénzt keresni
  • kevesebbet költeni
  • szórakozni 🙂

Warren Buffett napont 5-6 órát tölt olvasással. Vajon mit olvas? Minden hatásvadász címre ráharap? Kötve hiszem! Erős szűrői vannak és csak azt a cikket kezdi meg, aminek már a címe is hasznos anyagot sejtet. A hasznos nem mindig hangzik a legérdekesebbnek.

Vannak címek, amik elsőre talán izgalmas tartalomnak tűnnek, de ha jobban belegondolsz kiderül, hogy eleve marhaság.

Önigazolást erősítő cikket is felesleges elolvasni. Akkor tágul a világképed, ha új szemszögből látsz dolgokat vagy olyanok véleményét olvasod, amivel elsőre nem feltétlenül értesz egyet.

Erős szűrő, ha megbízható forrásból merítesz, ahonnan már sokszor kaptál értékes tudást.

Itthon az alapblog.hu , kiszámolo.hu, osztalékportfólio.hu és egyesek szerint az inwestblog.hu -t is megéri olvasni.

Angol nyelven nagyon sok a minőségi tartalom. Hírekre bloomberg.com , részvényekre seekingalpha.com , befektetői gondolkodásmódra: awealthofcommonsense.com, hír gyűjtőként: abnormalreturns.com

A profi befektetők tudják mit keresnek és, ami még ennél is fontosabb, tudják mi vinne el felesleges perceket.

Most pedig nézzük meg mi történik ha felveszed a röntgen szemüvegedet és még megnyitásuk előtt átgondolod, hogy mire is számíthatsz egy címnél

Az alábbi címeket a napokban gyűjtöttem ki a 2 legnagyobb hazai gazdasági portálról. Sokat nem kellett keresni, mivel tucatszámra jelennek meg napi szinten a hasonló felütésű címsorok.

Hír: Emelkedéssel zártak az indexek 

Így olvasd: Feldobtam egy érmét, fej lett

A piac a napok felét esésben, a másik felét emelkedésben zárja. És ez így vagy már évtizedek óta, függetlenül attól, hogy medve vagy bika piacon vagyunk éppen.

Mivel fej vagy írás kategória a zárások alakulása, pont annyira hasznos beleolvasni, mint az előző napi időjárás jelentésbe.

Egészen pontosan az S&P500 alakulása:

tőzsdei emelkedés arányok

Hír: Fordulat a tőzsdéken, romlik a hangulat

Így olvasd: Letört egy faág a parkban, Jajj de szomorú

Az elmúlt percekben? esetleg órákban? A változás a tőzsde (és az élet) alapvető része. Legtöbben eleve nem is napokra, hanem évekre helyeznek el pénzt egy befektetésbe. Aki pedig napon belül kereskedik nem az újságból tájékozódik az árfolyamokról, hanem a grafikont nézi.

Hír: Mibe fektessek 1 milliót, ha nem akarom elbukni?

Így olvasd: Milyen ruhát vegyek fel, ha nem akarom, hogy leessen rólam?

A MIFID I/II előírja, hogy befektetési ajánlatot csak pontos igényfelmérés után lehet adni. Ennek az a célja, hogy a befektető igényeit pontosabban megismerve, a neki legjobban megfelelő ajánlatot lehessen tenni.

Mit értünk az alatt, hogy elbukni? az egészet? egy részét? Milyen időtávra? Lesz még hozzá gyűjtve vagy ez az összvagyon? Mi a cél vele?… csak néhány alap kérdés, ami szükséges a pontos választáshoz.

A cikkben ajánlanak lekötött betétet és pénzpiaci alapot, ezekről itt írtunk: ÍGY VESZÍTESZ PÉNZT LEKÖTÖTT BETÉTTEL ÉS PÉNZPIACI ALAPPAL

Hír: Hallgass a legendás gurura, aki csak egy befektetésen 1 milliárd dollárt keresett idén

A legendás guru alatt Warren Buffett-et értik, akinek a cége a Berkshire Hathaway 210 milliárd USD értékű. Ehhez képest az 1 milliárd csak 0,5%.

Neked nem a kosarában lévő részvények nevére van szükséged, hanem az elvre, ami alapján választ.

A “hallgass” a címben nem egy részletes stratégiának leírására utal, hogy hogyan válassz cégeket, hanem az aktuális befektetéseiről szól.

Mire a cikket olvasod az árfolyamok rég elszálltak. Mire Buffett keresett vele 1 milliárdot, lehet már bőven túl van azon a szinten, ahol Neked is érdemes lenne vásárolni.

Az eldöntéshez pedig minimum kell egy befektetési és kockázat kezelési stratégia.

Hír: Európa és az Egyesült Államok ideje lejárt, az ázsiai országoké a jövő

Így olvasd: Tükröm tükröm mond meg nékem, ki lesz a legerősebb legény-e vidéken

Senki nem tudja, hogy a piacok merre fognak mozdulni a jövőben, ahogy azt sem melyik régió fog a legjobban teljesíteni. Ez a cikk megjelenhetett volna 10 éve, ugyanezt vizionálva. 2007 óta a Shanghai index 50%-ot esett.

Kihagyva ezeket az értelmetlen, időpazarló híreket , a valóban fontos tudásra tudsz koncentrálni. Olyan ismeretekre, ami nem a tőzsde napi szintű változásairól vagy a jövő tippelgetéséről szól.