Ki ne lenne kíváncsi egy olyan ember tanácsaira, aki már akkor ott volt Dubaiban, amikor még tényleg csak egy sivatagi falu volt? 

Dubai 1990 / 2012

és Shanghaiban, amikor még csak egy lápos kisváros volt?

Shanghai 1972 / 2010

Mark Mobius neve azon kevés befektetési szakember közé tartozik, akiket még a laikus befektetők is azonnal felismernek.

30 év a Templeton Emerging Market (feltörekvő piaci) csoportjánál, telt házas előadások és egy méltán híres szakmai renomé.

Mobius Úr márciusban tartott előadást a Corvinus egyetemen. Témája a fejlődő piaci befektetések voltak, amit szemléletesen kontrasztba állítva mutatott be a fejlett világgal.

Az előadásról összefoglalót ahogy tavaly, úgy idén is Tátrai Csaba kollégám fogja közzétenni. Ha még nem olvastad, itt megtalálod az előző évi beszámolót: A FELTÖREKVŐ PIACOK MÚLTJA, JELENE ÉS JÖVŐJE, MARK MOBIUS TOLMÁCSOLÁSÁBAN

Erre nem is térek ki jobban. Olvasd majd el a következő cikket is róla, mert nagyban át fogja értelmezni a gondolkodásodat a fejlődő világról.

 

A gondolatok bonbonos dobozát igazán a tervezett prezentáció végén nyitotta ki. Váratlanul sok kérdés érkezett hozzá, amik között több olyan is akadt, ami sokkal többet engedett bemutatni, mint hogy miért érdemes fejlődő országokba pénzt fektetni.

Mi alapján választ Mark Mobius befektetési célpontot?

A stratégiája meglepően egyszerű.

1, Olyan országot keres, ahol az árak olcsók. A fejletlen és gazdaságilag bajban lévő országokra ez abszolút igaz. Az olcsó persze relatív, mert  helyieknek lehet megfizethetetlen, de ha USD vagy EUR alapon kedvező, akkor jó kiindulási alap.

Az elszabaduló infláció vagy a deviza leértékelődés ezt a hatást nagyon gyorsan el tudja érni. Lásd Oroszország:

rubusd chart mark mobius

2, Stabil piaci helyzettel rendelkező, elsősorban export alapú cégeket vásárol. Ezzel a húzással egyúttal biztosítja magát a deviza leértékelődés ellen. Hiszen egy export alapú cégnek nem is lehet jobb, mint a saját devizájának a leértékelődése.  10%-al csökken a deviza értéke, 10%-al nő a cég profitja az ország devizájában.

3, Hosszútávon vásárol.  Az átlagos tartási idő 5 év, de előfordul, hogy 20 évig is ülnek egy részvényben. Évente 2 alkalommal személyesen is ellenőrzik a vállalatokat.

 

Az alap koncepció ennyi. 3 szóban össze tudom foglalni: Olcsón, Jót, Hosszútávon.

Nincs túlbonyolítva, mert nem szükséges.

Neked sem kell elveszni a részletekben. Nyilván nem fogsz tudni kimenni, félévente minden vállalathoz, amit a portfóliódban tartasz, de nem is lenne sok értelme. Helyette kinézel egy alapot, ami összefogja az adott szektort és majd ők megteszik helyetted.

Ahhoz, hogy Te is kimagasló eredményeket érj el, nem kell befektetési gurunak lenni, csak kövesd az általuk is használt alapelveket.

Hallottad már bármelyik milliárdos befektetőtől, hogy azt javasolja vegyél jó drágán részvényt, amiről igazából azt sem tudod, hogy teljesít és add el olyan gyorsan ahogyan csak tudod?

Mégis a többség ezt a “stratégiát” követi. Pedig eredményes befektetni egyszerű, ha következetesen tartod magad néhány alapelvhez. Például Mark Mobiuséhoz, de lehet ez Warren Buffett vagy Ray Dalio is, a hangsúly a következetességen van.

Aktív vagy Passzív

Napjainkban rendszeresen vita tárgyát képezi, hogy milyen alapba érdemes fektetni. Az utóbbi időkben a passzív alapok tábora nagyon megerősödött, aminek oka egyszerűen az eredményekben van. Hosszútávon, főleg a válság óta 90%-a a passzív alapoknak jobban teljesít, mint az aktív társaik.

Emiatt meg is indult egy jókora tőkeátrendezős, így a Vanguard már 4 trillió! dollárnál tart. Erről bővebben itt

VÉGLEG ÁTALAKULNAK A BEFEKTETÉSI ALAPOK, TÉGED IS ÉRINT A VÁLTOZÁS! és itt írtunk

LUFI ALAKUL KI A LEGNÉPSZERŰBB BEFEKTETÉSEKBEN?

Mark Mobius és a Templeton aktív alapkezeléssel foglalkozik, ennek ellenére a javaslata az, hogy mind a kettőt érdemes tartani. Más időszakokban működnek jól és a passzív alapoknak is ugyanúgy van kockázata, hiszen a tömeggel tartasz.

Konklúzió

A feltörekvő piaci guru, Mark Mobius stratégiáját Te is könnyedén elsajátíthatod. Lehetne túlbonyulítani, de felesleges. Elég ha az alapelvekhez tartod magad és máris átlag feletti eredményeket tudsz elérni megtakarításaidnak.

 

címlapkép: flickr.com