KATTINTS A VIDEÓRA INDÍTÁSHOZ

Te dolgozol a pénzért vagy a pénz dolgozik érted?

Előbb vagy utóbb fel kell tenned magadnak ezt a kérdést.

A kor előrehaladtával egyre inkább felvetődik, hogy az évek alatt összegyűjtött megtakarításaid eredményeit jó lenne elkezdeni élvezni.

Az elért hozamokat felhasználhatod nyugdíjként, kifizetheted vele a nyaralásaidat vagy akár pár évente lecserélheted belőle az autódat.

Röviden és tömören olyan rendszeres kiadásokat finanszírozhatsz, amiktől élvezetesebbé válik az életed.

Számos embernek lenne lehetősége, hogy passzív bevételt csináljon megtakarításaiból, mégis azt tapasztalom, hogy kevesen tesznek érte.

5 eszközt fogok most mutatni Neked, aminek a segítségével életjáradékot vagy ha úgy tetszik rendszeres passzív bevételt tudsz csinálni a megtakarításaidból.

 

Még mielőtt rátérnénk a konkrét eszközökre, fontos felmérned 2 területet indulás előtt:

Az első, hogy jelenleg mennyi pénzből gazdálkodsz, milyen konkrét befektetésekben van elhelyezve, mennyire könnyen átszervezhető, számítasz-e további rendszeres bevételre. Egy szóval mik az anyagi lehetőségeid.

A második, hogy mi a célod és ehhez mennyi pénzre van szükséged. Egészen más stratégia kell, ha a teljes anyagi függetlenséget akarod megoldani a megtakarításaidból, mint ha csak évente kétszer szeretnél hévízre lejutni úgy, hogy azt a kamatok fizetik. A témáról még sokszor fogunk értekezni, ezért megéri feliratkoznod, hogy értesülj az idevágó hasznos tanácsokról.

Ahogy ismered a lehetőségeidet és céljaidat, rá is térhetünk a konkrét eszközökre, amik segítenek elérni.

 

1, Kötvények

A rendszeres bevételek legismertebb módját a kötvények és állampapírok jelentik. Már a 13. századtól elterjedt volt a velencei nemesek között, hogy életjáradékként vettek állampapírt maguknak vagy családtagjaiknak.

Ha elsődlegesen a rendszeres bevétel a cél, jobban jársz, ha hosszabb lejáratú kötvényekből választasz. Egy fél éves állampapírral 1,5% / év a kamat, míg egy 5 évesre 3,8%/ év.

Nemzetközi, magasabb kamatozású állampapírral lehet növelni a biztonságot és a bevételeket is. Ennek a legegyszerűbb módja, ha alapokon keresztül vásárolsz. Van olyan kötvényalap, amiben több, mint 200 különböző állampapír található.

Alapokból létezik olyan, ami évente, negyedévente vagy akár havonta kifizeti a benne összegyűlt kamatokat.

Állampapírokról bővebben olvashatsz a Dupla Profit Állampapírral könyvünkben, amit ingyenesen letölthetsz a videó alatti linken.

2, Osztalékfizető részvények

Hosszútávon a legjobb eredményt részvényekkel lehet elérni. Számos nagyvállalat évtizedek óta folyamatosan növekszik, a tulajdonosai pedig osztalék formájában profitálnak az eredményeiből.

Ha körbenézel az otthonodban és megnézed milyen termékeket, szolgáltatásokat használnak az emberek mindennapi szinten, biztos, hogy találsz köztük több olyan vállalatot, aminek a tulajdonosává válhatsz.

Coca-Cola, McDonalds, BMW…. mind tartós osztalékfizetők. Köztük olyanok is, amik már évtizedek óta folyamatosan emelik.  A Colgate-Palmolive több, mint 50 éve folyamatosan növeli vagy szinten tartja az osztalékait.

Jellemzően évente fizetnek osztalékot a cégek, de van köztük olyan is, ami negyedévente vagy havonta. A rendszeresség megoldható azzal is, hogy több különböző részvény vételével, eltérő időpontokra esnek az osztalékfizetések.

Választásnál fontos figyelni az osztalékfizetés hosszára, folytonos-e az emelése és a kifizetés nincs-e káros hatással a cég tartós növekedésére.

A rendszeres kifizetéseken túl hosszútávon számolni lehet az árfolyamok emelkedésével is, ami további nyereséget biztosít. Az a cég, amelyik évről évre egyre több pénzt tud a tulajdonosaihoz juttatni, hosszútávon egyre értékesebbé is válik.

Ha az osztalékemelés mértéke átlagosan 7% / év, hosszútávon számíthatsz rá, hogy a részvény is hasonló tempóban fog felértékelődni. Az osztalék természetesen még hozzá jön, az árfolyamnyereséghez, így 3% osztalékkal 10% a becsült hozam.

3, Ingatlanalapok

Az ingatlanok bérbeadásából származó rendszeres bevétel az egyik legnépszerűbb passzív jövedelemforrás a napjainkban. Ingatlanalapok segítségével már egy lakás árának a töredékéért helyezheted el a pénzed nyugat-európai ingatlanokba is. Az alapok jellemzően irodaházakat üzemeltetnek és adnak bérbe, a bérleti díjakat pedig a költségek levonása után továbbítják az alap tulajdonosainak.

Hosszabb távon az ingatlanok felértékelődésével, emelkedik az alap ára is, ami extra profitot jelent számodra.

4, Rendszeres kivételhez megbízás

Ez a pont inkább technikai jellegű, de az életjáradék gyakorlati megvalósításához sokak számára elengedhetetlen az ismerete.

Adódhat olyan élethelyzet, hogy fontosabb a havi fix bevétel kiegészítés, mint a tőke növekedése. Tanácsadóként gyakran látom, hogy akinek nem kell gondoskodnia gyermekei anyagi biztonságáról, az élete során felhalmozott vagyont felhasználná, hogy kényelmesebb életet élhessen. Ezt leginkább az életjáradékhoz lehet hasonlítani, ahol tervezhető a havi fix bevétel.

Jellemzően Ausztriában és Németországban van lehetőség arra, hogy rendszeres kifizetésre adj megbízást. Ha a hozamok nem tudják éppen fedezni a kivételt, a tőkéből egészítik ki.

Ezzel a megoldással nagyobb összeghez is hozzá tudsz férni, mint amennyit egy lakás kiadásából elérhető.

Óva intelek azonban az olyan biztosítási formáktól, amik életjáradékot kínálnak. Pláne akkor, ha le kell mondanod a tőkéről a rendszeres kifizetésért cserébe. Jobban jársz, ha a saját számládon tartod a befektetéseket és a hozamokat + szükség esetén a tőke egy részét veszed ki. A biztosító is ugyanezt tenné a pénzeddel, viszont ha a saját számládon maradnak a befektetések, jobb eredményeket tudsz elérni hosszútávon, úgy hogy a tőke is megmaradt.

5, Kamatadó mentesség

Bevételeidet jócskán tudja csökkenteni a kifizetett adó. Egy ingatlan kiadásánál nincs lehetőséged ennek az elkerülésére, de a befektetéseknél van egy jolly jokered.

Tartós befektetési számla, alias TBSZ számla nyitásával nem kell kifizetned a 15% kamatadót. Ennek feltétele, hogy 5 évig ne vegyél ki a befektetésedből. Elsőre ellentmondásosnak tűnik ez az eszköz az életjáradék szemlélettel, de ha évente nyitsz egy új TBSZ számlát, akkor 5 év után mindig lesz olyan része a megtakarításodnak, amihez adómentesen férhetsz hozzá.

A kamatadó mentességet biztosító TBSZ számláról ITT találsz bővebb információkat

A felsorolt eszközöket összehangolva érdemes használni, végig szem előtt tartva a lehetőségeidet és a céljaidat.

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged megtervezni az életjáradékodat és kiválasztani hozzá a konkrét befektetéseket, ne habozz felvenni velem a kapcsolatot.

További hasznos videókért az eredményes befektetéshez pedig nem kell mást tenned, csak iratkozz fel a youtube csatornánkra. Hetente 10 percet bárki rá tud szánni, hogy megnézzen egy videót. A végeredmény pedig garantált: magabiztosan és sikeresen tudod használni az összegyűjtött pénzed.