KATTINTS A VIDEÓRA INDÍTÁSHOZ!

Az életben 2 dolog biztos: az adó és a halál. Örök életet nem adhatok, de az adómentes befektetés titkát elárulom.

 Magyarországon 10-ből 9 ember az államnál hagyja megtakarításai hozamának a 15%-át. Pedig van egy mindenki számára elérhető megoldás, amivel a pénztárcádban maradhat ez az összeg.

Amikor megmutattam az egyik ügyfelemnek, csak egyetlen kérdése volt: ez legális?

Természetesen igen! Mutatom, hogyan működik!

 

Magyarországon az értékpapírokból származó nyereség után kamatadót kell fizetned, aminek mértéke 15%.

Ez azt jelenti, hogy 6%-os hozamnál 0,9% az adó. A tényleges hozamod így csak 5,1%.

Az adóban az a legrosszabb, hogy kötelező. Mivel automatikusan levonja a számlavezető bankod, könnyen lehet, hogy észre sem veszed, hogy mennyit fizetsz.

 

1 hét Thaiföld a tét

Egy 5 millió Forint összegű befektetésnek évi 6%-os hozamnál a kamatadója 5 év alatt 249 151Ft. Ennyi pénzből kijön egy 1 hetes thaiföldi utazás szállással, repülővel és reggelivel.

Hosszabb idő alatt az adóra kifizetett pénz egyre csak fokozódik és fokozódik, míg végül milliós összeget is kitehet.

 

Jövedelmező volna megúszni az adózást. Nem csupán megtakarítanál egy nagyobb összeget, hanem újra be is fektetheted. Hogy jobban fájdítsam a szívedet, íme, egy újabb összesítés, hogy mennyit veszítesz azzal, hogy adózol és az adózott összeget nem használhatod.

Most, hogy nyilvánvalóvá vált miért is fontos foglalkozni a témával, lássuk a megoldást.

Kamatadómentességet legálisan Tartós Befektetési Számlával, alias TBSz számlával tudsz elérni.

Ez egy értékpapírszámla típus, amire adókedvezmény jár.

A 3. megtakarítási év után csökkentett adóval, 5. év után pedig adómentesen férhetsz hozzá a befektetéseid hozamaihoz.

A TBSZ működése alatt 5 életszakaszt különböztethetünk meg, amire mind eltérő jellemzők vonatkoznak.

0, év, az úgynevezett gyűjtőév. Ez a számla indításának a naptári éve, január 1. és december 31. közötti időszak. Ezen a szakaszon belül szabadon növelheted a számlád összegét. A befektetésed már a gyűjtő évben elindulhat és növekedhet. Fontos, hogy pénzt csak ebben az időszakban helyezhetsz el a számlára.

1.-3. év közötti időszak, normál adózás. Ha szükséged van a pénzre, kiveheted, de ki kell fizetned utána a 15% kamatadót.

3, évnél van lehetőséged részkivétre, csökkentett 10%-os kamatadóval, anélkül, hogy felbontanád a számlád. Ha szükséged van pénzre, erre a pontra érdemes időzítened a kivételt.

3.-5. év között csökkentett, 10% adóval kell számolnod, ha kiveszel a számláról. A különbség a 3. évnél adódó kivételi lehetőséghez képest az, hogy ebben a szakaszban a számla megszűnésével jár bármekkora összegű kivétel.

Ha a tőke egy részével mégis szeretnéd folytatni és élvezni a tbsz által nyújtott kamatadómentesség előnyeit, új számlát kell nyitnod hozná.

5, év, adómentesség. Lejár a TBSZ számlád, az elért hozamot adómentesen felveheted vagy meghosszabbíthatod a számlát egy újabb ciklussal. Hosszabbítás esetén már kihagyhatod a gyűjtőévet, így 5+1 év helyett csak 5 év lesz az újabb időszak.

Most, hogy átvettük a működését, nézzük mik a leggyakrabban felmerülő kérdések. Ha ezeken túl van még olyan, amit úgy látod nem válaszoltam meg. Írj kommentbe és segítek.

Kezdem azzal, ami tapasztalataim szerint a leggyakoribb félreértés, és ami a legtöbb befektetőt visszatartja.

Bár az adómentesség csak az 5. év után jár, ha a szükség úgy hozza, bármikor hozzáférhetsz a megtakarításaidhoz. Tehát a tbsz nem egy évekre bebetonozott lekötöttséget jelent.  Ha szükséged van a pénzre, felbontod, visszatérsz a normál adózásba és kifizeted a számlán elért hozam kamatadóját. Adózás szempontjából nem jársz rosszabbul, mint ha egyáltalán nem is indítottál volna TBSz számlát.

Kinek éri meg TBSZ számlát nyitni?

Bárkinek, akinél fennáll a lehetősége, hogy legalább 3 évig nem fog hozzányúlni a megtakarítása egy részéhez (vagy akár az egészéhez).

 

Kivehetem egy kis részét a tőkének lejárat előtt?

A TBSZ számláról kivonni pénzt nem lehet a számla megszűnése nélkül a 3. éven kívül. Ha mégis másképp cselekszel, ki kell fizetned az adót a teljes számlán lévő befektetés nyeresége után.

Mi van akkor, ha rendszeresen szeretném növelni megtakarításaimat?

Évente egy TBSZ számlát tudsz nyitni, így a legpraktikusabb minden évben egy újat nyitnod. Év közben tudsz rá befizetni, hiszen az aktuális számlának januártól decemberig tart a gyűjtési időszaka. Ha minden évben nyitottál egyet, a 6. évtől már folyamatosan hozzá tudsz férni a megtakarításod egy részéhez adómentesen.

A tőke egy részére biztos szükségem van a közeljövőben, mit csináljak?

Azt az összeget, amit biztosan tudsz, hogy 3 éven belül fel fogsz használni, rakd egy másik, nem TBSZ számlára. Így, amikor kiveszed, nem fogja érinteni a többi pénzed adómentességét.

Cserélhetem a befektetéseket a számlán?

5 év alatt előfordulhat, hogy módosítanál a portfóliód összetételén. Ezt nyugodtan megteheted, eladni vagy vásárolni szabad a számlán belül, csak arra figyelj, hogy ne utald ki a tőkét.

Milyen értékpapírokat vehetek a számlára?

Bármit, amit a bankod enged. 5 év alatt sok minden fog történni a befektetési világban, jövedelmezőbb, ha nyitva hagyod a lehetőségeket. Olyan bankot válassz, ahol nem csak az adott bank saját alapjaiból és a friss állampapírokból tudsz vásárolni, hanem eléred a teljes világpiacot. 5-10 banki alapból nem fogsz tudni nagy csodát elérni. Akkor tudod igazán kihasználni az adómentességet, ha jelentős a hozamod. A minőségi befektetések között éves szinten 4-6% különbség is lehet.

Magyarországon kívül is igénybe lehet venni?

Sokan keresnek olyan biztos hátteret a megtakarításaiknak, ami a hazainál nagyobb védelmet jelent.

2017 nyarától Ausztriában is elérhető a Partner Bank AG-n keresztül. Az így nyitott számlákra az osztrák betétbiztosítás és az osztrák biztonsági feltételek vonatkoznak, miközben az adómentesség a magyar szabályoknak megfelelően, a NAV által elfogadott módon történik.

 

Kérdésed van az adómentesség lehetőségét biztosító TBSZ számlával kapcsolatban? írj kommentet a cikk alá vagy vedd fel velem személyesen a kapcsolatot.

Ha már van személyes tapasztalatod, sokat segítenél másoknak, ha megosztanád.

TBSZ számlát szeretnél nyitni osztrák privát banki tanácsadással? Itt tudsz jelentkezni részletes tájékoztatóért: https://goo.gl/jT5otD