Szépen lassan beoson a pénztárcádba és a bankszámládra, majd megdézsmálja a megtakarításaidat. Mire észrevetted már alig ér valamicskét a pénzed. Ez az infláció, ami folyamatosan fenyegeti a vagyonod értékét.

A folyamat szép lassan történik, lopakodva jelenik meg a mindennapokban. Először csak azt érzed, hogy többet kell fizetned a boltban, majd drágul a nyaralás,a telefon,az autó… Ugyanaz az életszínvonal érzékelhetően többe kerül.

Ha vállalkozó vagy már most is érzed, hogy nehezen vagy egyáltalán nem tudsz megbízható munkaerőt találni. Ugyanannyi fizetésért, mint 5 éve biztosan nem. De nem csak a munkabér, az alapanyagok ára is folyamatosan emelkedik.

Utoljára azon a pénzen fogod észrevenni, amit nem használsz. A megtakarításaidat fogja a legdrámaibban érinteni a veszteség. Ironikus módon pont a befektetéseiden tudnál a legkönnyebben változtatni, de vajon fogsz tenni érte?

Mennyit veszítesz, ha halogatod az inflációval való szembenézést?

A pontos veszteséged az infláció mértéke és az aktuális befektetésed eredménye közötti különbség. A meg nem nyert hozamod azonban ennél lehet jóval több is, ha egy az igényeidnek megfelelő optimális befektetés eredményeihez hasonlítjuk.

Szemléltetésként nézzünk meg 3 különböző szituációt, amiknél eltérő eredményeket fog az inflációs veszteség jelenteni.

1, Fél éves kincstárjegyben van lekötve a tőke, az infláció mellett a különbség évi 1%.

2, Bankbetétben várakozik a pénz, miközben elrobog mellett az éppen 2,4%-ra mért/mondott áremelkedés.

3, 2000 óta az átlag infláció Magyarországon 4,8% (a 25 éves átlag 6,2%), ha ilyen átlaggal folytatódik a jövő és nem fekteted be a megtakarításod 10 év után -37,4%, 25 év után pedig -69,03% értékvesztéssel kell számolnod.

A fenti táblázatból látszik, hogy jelentős veszteséggel kell szembenézned, ha nem foglalkozol a pénzeddel.

Ha nem teszel ellene a biztos értékvesztést választod.

Hogyan biztosíthatod vagyonod értékének megőrzését, sőt, gyarapodását, magas infláció mellett? Erre a kérdésre már a következő cikkben válaszolunk: HA A LEGNÉPSZERŰBB BEFEKTETÉSEK VALÓJÁBAN NEM VÉDENEK AZ INFLÁCIÓTÓL, AKKOR MI?