Emlékszik még a 38 forintos kenyérre? és a 49 forintos benzinre?

A nem is annyira régmúlt alacsony árai gyakran bevillannak sokaknak, amikor szörnyülködve veszik észre, hogy már megint megdrágult valami a boltban.

Magyarországon a rendszerváltást követően brutális, kétszámjegyű infláció söpört végig, ami csak az elmúlt években közelített a nullához. Az alacsony árakhoz szép emlékek kötődnek, de a dráguláshoz vezető út már kevésbé volt kellemes.

Az utóbbi időben a munkaerőpiac egyre feszesebbé vált, ami rekordszintűre emelte a munkaerőhiányt az országban. A folyamatnak szinte magától érthetődő következménye, hogy a béreket emelni kell, amit be kell építeni az árakba is.

A történelem, ha nem is ismétli önmagát, legalább rímel rá, így jobb, ha ismerjük azokat a bizonyos rigmusokat, hogy ne érje meglepetésként, ha hasonló hangokat hallunk felcsendülni a jövőben.

Olcsóbb vagy drágább volt az élet 25 éve?

Attól függ, hogy mihez képest. Számszerűen durva áremelkedésen mentünk keresztül, de vajon igaz ez az átlagbérekhez viszonyítva is?

A nettó átlagkereset 1991-ben 13 000Ft, 2017-ben 190 000Ft. 

Alapvető élelmiszerárak 1992-ben és 2017-ben összehasonlítva az átlagbérekkel.

Néhány adatot megvizsgálva az a benyomása lehet, hogy régebben reál értéken is drágábban lehetett vásárolni, hiszen az átlagfizetésből ma sokkal több kenyeret vagy tejet tud venni. De ha ez így van, miért érezzük mégis azt, hogy drágább lett az élet?

A titok abban rejlik, hogy számos új kiadás is megjelent a régiek mellé. Internet, parkolás, árubőség a boltokban.

Új szolgáltatások jelentek meg, amik a mindennapi életnek alapvető részévé váltak. A fogyasztási szokások átalakultak, amivel tartani a tempót sokkal többe kerül.

Az érem másik oldala, hogy arányaiban ugyanazért a pénzért jobb minőség termékeket lehet venni. Például a mai televíziók nagyobb élményt nyújtanak, méretben is képminőségben is túlszárnyalják a két és fél évtizeddel ezelőtti társaikat. Olcsóbban tud sokkal okosabb mobiltelefont vásárolni, mint 15 évvel ezelőtt.

Az áremelkedés mellett fontos lenne vizsgálni, hogy a megélhetés mennyivel drágult az átlagkeresetűeknek. Az inflációban a lakbér csak 1%-kal képviselteti magát, pedig egy fiatal munkavállalónak akár a fele is lehet a fizetésének.

Az egyik legjobb mérő az lenne, ha össze tudnánk vetni, hogy mennyit tudtak arányaiban megtakarítani az emberek anno és most. Erre sajnos nem találtam információt.

Emlékszik még mennyit rakott 10-20-25 éve félre és mennyi volt a bevétele? 

Mi történt a megtakarításaival?

A fizetések szinten tartásánál lényegesen nagyobb nehézséget okozott a megtakarítások értékének megőrzése.

Ha 1.000.000 Forintot bedugott a párnacihába 1992-ben, amikor még igencsak nagy pénz volt, a mai értékét nézve már csak 134 318Ft a 25 évvel ezelőttihez képest.

Elvesztett reálérték az elmúlt 25 évben:

25 év alatt a vesztesége reálértéken -865 682Ft / -86,58%

Tegyük fel, hogy megtakarítani csak 2000-ben kezdett, mert úgy látta, hogy kétszámjegyű infláció mellett jobb elkölteni, mint félrerakni. Ebben az esetben mára a pénze értéke 505 816 Forint lenne. (a cikk 2017-ben íródott)

17 év alatt a vesztesége reálértéken -494 814Ft / -46,48%

Ha a kert végét csak tíz éve, 2007-ben ástad fel, hogy elrejtsd oda az egy milliót, ha ma kivennéd csak 755 857 Forintot érne.

10 év alatt a vesztesége reálértékén -244 142Ft / -24,42%,

Ilyen fokú veszteségeket a befektetések többsége nem tudott kompenzálni.

Hazánkban a legnépszerűbb megtakarításnak a bankbetét számít, ami tartósan infláció alatt teljesít.

Több, mint 1 millió befektetéssel egybekötött életbiztosítás (UL) lett megkötve, aminek ugyan csak töredéke lett végigfizetve, de akik kitartóak voltak, végül nagyon meglepődtek. Búcsúzásként jellemzően ugyanannyit adnak vissza, amennyit 20 év alatt befizettél, ami több, mint 50%-os veszteséget jelent!

Az inflációhoz kötött állampapír sem követi pontosan az inflációt, amiről bővebben itt olvashatsz.

Mi a megoldás?

Hosszasan elemeztük a múlt eredményeit és az elérhető befektetési lehetőségeket, hogy mivel tudja magát bebiztosítani a vagyona megőrzésére. Részletekért olvassa el az erről szóló írásunkat ITT!