Miért jelentik ma a legbiztonságosabb kötvények az egyik legnagyobb veszélyt? Hogyan kerülhetsz biztonságba?

A cikk végére választ kapsz ezekre a kérdéseke.

2008-as válság óta a világ vezető devizáinak nulla köré vagy alá került a kamata.

Ezek a legstabilabbnak vélt devizák, mögöttük a világ vezető gazdaságaival.

Napjainkban kiéleződött, hogy a legbiztonságosabb befektetésekkel semmit nem lehet keresni. Sőt, sokszor még rá is kell fizetni a negatív kamatok miatt.

Mondják, hogy a biztonságnak ára van. Ha valaki biztosra akar menni, hogy nem veszít a pénzéből, számolnia kell azzal, hogy nem fog keresni vele.

Cserébe legalább biztonságban van, vagy mégse?

Évek teltek el nulla körüli kamatokkal, az infláció és a növekedés viszont nem mozdul. A jegybankok pénzverdéi már füstölnek annyi pénzt nyomtak, de nincs látványos előrelépés.

Mivel már bevetették az összes monetáris eszközt, anélkül hogy láthatóan megindult volna a fejlődés, csak idő kérdése, hogy elkezdik visszaemleni a kamatokat. Az eddigi intézkedések nem érték el a kívánt hatást, így lassan be kell látni a jegybankok vezetőinek is, hogy mindenki jobban jár vele. Vagyis majdnem mindenki.

Mi lesz ha megemelik a kamatokat?

Játszunk el a gondolattal, hogy mi fog történni ha az EUR kamatot 1%-al megemelik.

A kiindulási alap mindig a „kockázatmentes” profit. Euro esetén ez német rövid lejáratú vagy látra szóló kötvények kamata. Szintén a kockázatmentes kategóriába tartozik, de a hosszabb távú versenyzők között pl. a 10 éves német államkötvény.

Mielőtt abbahagynád az olvasást azzal, hogy eddig se követtél el olyan csacsiságot, hogy nulláért add kölcsön a pénzed, jobb ha ebben nem vagy olyan biztos. Vásároltál kötvényalapot? Mert akkor könnyen lehet közvetve a birtokodban ilyen kötvény.

Ha megemelik a kamatot 1%-al, a rövid távú kötvényeket nem nagyon fogja érinteni, hiszen kis várakozással le lehet cserélni a megemelkedett kamatúakra, anélkül, hogy árfolyamveszteségünk lenne.

A 10 évesnél már más a helyzet. A 2016-os kibocsájtású német államkötvényeknek a kamata 0%, árfolyama pedig kb. 100%-on van. Jelenleg ezt ítéli meg a piac “normálisnak” Amíg ez a kiindulási alap, nincs is félni valónk.

http://www.ariva.de/DE0001102408

 

Azonban, ha a 10 éves német államkötvényekből lehet 1% kamatúakat vásárolni 100%-os áron, senki nem akar majd ugyanúgy 100%-ért 0%-os kötvényeket venni.

A jelenlegi kötvények 10 év alatt összesen 0% kamatot hoznak. Egy újabb 1%-os pedig 10 év alatt 10%-ot hozna.

Tehát a korábbi kötvényeknek be fog épülni az árfolyamába a 10%-os különbség. Mivel a kamatokra a kötvény tulajdonosainak nincs hatása, az árfolyam fog változni.

Senki nem akar majd ugyanannyit fizetni egy régi kötvényért, amikor az újak többet hoznak.

Ahogy senki nem vesz meg ugyanannyiért egy Iphone4-est mint egy Iphone7-est.

Ahhoz, hogy ki tudjon egyenlítődni a régi kötvényeket, olcsóbban kell, hogy adják. Annyira, hogy a 10%-os kamatveszteség mellett is megérje venni, tehát az árfolyam kompenzálja.

Ez kb. 91%-os árfolyamot fog jelenteni a régebbi, 0%-os kötvényeknél.

A matek úgy jön ki, hogy 91%-os árfolyamon ha veszel egy 0%-os kötvényt, amikor 10 év múlva visszaadják a névértéken azaz 100%-os a tőkédet, kerestél 10%-ot árfolyamon és 0%-ot kamattal. Ez megegyezik azzal ha 10 év alatt 10%-ot keresnél kamattal az 1%-os kötvénnyel, árfolyamon viszont 0%-ot.

Ugyanennek a folyamatnak az inverze zajlott az elmúlt években, amikor az aktuális kamatok csökkentek, a korábbi, magas kamatozású kötvények pedig felértékelődtek.

Tökéletesen idevág ugyanúgy a német állampapírnak az esete, ami 2015-ben lett kibocsájtva 1% kamattal, 10 évre.

http://www.ariva.de/DE0001102382

Mivel a 2016-osnak már 0% a kamata, az 1% kamatkülönbség 10%-os árfolyam emelkedést hozott az 1 évvel korábbi papírban. Bizarr látni, hogy 1% kamatú kötvénnyel 1 év alatt 10%-ot lehetett keresni.

Természetesen ezt a kötvényt is ugyanúgy érinteni fogja a 10%-os árfolyamveszteség, ha megemelkednek a kamatok újra 1%-ra.

Még egyszer egymás mellett a két 10 éves kötvény árfolyamának alakulása:

Azok, akik azért vásárolták meg a német államkötvényt, mert:

  • Nem akarnak veszíteni
  • Nem tudják tolerálni a veszteséget

Nagy meglepetés éri őket a 9%-os veszteséggel.

Így a kockázatmentes hozamból rögtön hozammentes kockázat lesz.

Az infláció pedig csak hab a tortán. Az egész kamatemelési mizéria azért történik, mert fel akarják a jegybankok pörgetni a gazdasági növekedést. Amikor ez sikerülni fog, emelkedni fognak vele az árak is. Így dupla pofonba sikerül majd beleszaladni azoknak, akik túlzásba viszik a biztonságot.

Mit lehet tenni ellene?

  1. Diverzifikálni, diverzifikálni, diverzifikálni – Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ne tarts minden tojást egy kosárban. Nincs olyan, hogy jó vagy rossz befektetés, mindennek megvan a maga ideje, amikor jól vagy rosszul teljesít.Ez ugyanúgy igaz a legbiztonságosabb kötvényekre is. A kibocsájtó (példánk szerint a német állam) csak a kamatok és a tőke fizetéséért vállal garanciát, az árfolyamból adódó veszteség minden hitelezőnek a saját gondja. Megoldás tud lenni, ha a kötvények mellett vannak részvények és nyersanyag is a portfólióban. Az infláció emelkedésével ezeknek az eszközöknek nő az értéke és képes kompenzálni a máshol létrejött veszteségeket.
  2. Magasabb kamatú kötvényeket választani – Az 5% kamatot fizető kötvényeket kevésbé fogja érinteni ha az alapkamat 1%ra emelkedik. Az árfolyamra ott is hatással lesz, de nem olyan radikális a különbség, mint 0 és 1% között. Végső esetben ki lehet várni  a lejárat végét, amivel még így is magasabb eredményt érhetsz el. Mivel a magas hozam és a magas kockázat kéz a kézben jár, nagyon jól meg kell fontolni, hogy melyik magas kamatút választod. Itt is éremes több darabban gondolkozni, eltérő időtávúakkal, hogy növelhesd a biztonságod.
  3. Rövid lejáratú kötvényeket tartani – A kamatemelés ezeket az eszközöet fogja a legkevésbé érinteni. Sajnos ez azzal is jár, hogy szinte semmit nem fogsz velük keresni. Viszont veszteség nélkül lehet majd kiszállni belőlük és alkalom adtán élni sokkal jobb lehetőségekkel.
  4. Eltérő devizájú kötvényeket tartani – A kamatemelések korszaka várhatóan nem egyszerre fog bekövetkezni, ahogy a csökkentés is eltérő időpontokban történt. Ez a folyamat át fogja rendezni a devizák értékét egymáshoz képest, így az árfolyamnyereség tudja kompenzálni a veszteségeket.  pl. az USD gyengülése magával hozza az exotikus devizák erősödését. Így a mexikói pesoban vagy malajziai ringitben denominált kötvények értéke megemelkedik.

Felkeltette az érdeklődésedet a biztonságos portfólió? Szeretnéd, hogy megtakarításaid védve legyenek a váratlan eseményektől? Vedd fel velem a kapcsolatot, hogy személyesen is segíteni tudjak.