Az állampapír a legnépszerűbb és a legtöbbek által használ befektetés, de így is sok kérdés merül fel, amikor valaki választás elé érkezik.

Kincstárjegy? Prémium? Bónusz? Másodpiaci?

Minél több a lehetőség, annál kilátástalanabbnak tűnhet eldönteni, hogy melyik is a Neked való. Pedig az állampapírt azért veszed mert: egyszerű, kiszámítható és biztonságos (bár ebből egyik se teljesen igaz).

Kezdjük az alapoknál. Minden onnan indul, hogy tudnod kell mit akarsz! Célok, igények, lehetőségek. Mivel a legtöbb befektető még soha nem gondolta végig kellő alapossággal, hogy mit is szeretne (a minél többet akarok keresni, nem egy jól megfogalmazott igény…), egyszerűsítsünk.

Időtáv lehet rövid (1 éven belül), közép-hosszú (3 év vagy több). Az utóbbi kettőt azért kezelem most egyben, mert nincs nagy különbség a választás szempontjából.

Deviza szerint HUF, EUR, USD vagy bármilyen más külföldi deviza.

Rövidtáv

Kincstárjegy az 1 évnél rövidebb lejáratú állampapír. Előnye, hogy csak rövid időre szól és alacsony költség mellett lehet visszaváltani. Így ha szükséged lenne a pénzre, komolyabb veszteség nélkül jutsz hozzá.

Hátránya, hogy a kamata alacsonyabb, mint a hosszabb lejáratúaké.

Mikor érdemes kincstárjegyet vásárolnod?

A könnyű hozzáférhetőség miatt, ha az adott összegre szükséged lehet 1 éven belül és legalább a befizetettel azonosan szeretnél visszakapni. Pl. építkezel 1 év múlva, nem akarod, hogy az otthonodon egy szobával kevesebb legyen, de otthon se szeretnéd hagyni porosodni a megtakarításaidat.

Hosszútávon 3 lehetőséged van: Prémium államkötvény, Bónusz államkötvény, Másodpiaci államkötvény

Prémium államkötvény 3 vagy 5 éves lejáratú. Előző évi KSH infláció felett fizet kamatprémiumot, jelenleg 2,75 és 3,25%-ot. Lejárat előtti visszaváltás esetén 1% veszteséggel kell kalkulálni.

Bónusz államkötvény 4, 6, 10 éves lejáratú. A diszkont kincstárjegy aukción kialakult átlaghozama felett fizet jelenleg 2% – 2,5% – 2,75%ot.

Bónusz vagy Prémium?

Kérdés az infláció vagy az alapkamat fog-e jobban nőni. Erről találgatni megint jóslás kategória lenne. Ha választanom kellene a kettő közül, mind a kettőt egyszerre választanám.

Másodpiaci államkötvény

A lehetőségeid innen bővülnek ki igazán. Hozzá tudsz jutni régebbi kibocsájtású, de még aktív államkötvényekhez és tudsz árfolyamon is elérni eredményt. Az árfolyamok ingadozása miatt 1 évnél rövidebb időtávba rizikós belevágni. Hosszabb távon viszont lényegesen magasabb kamatot + hozamot is tudsz elérni, mint a friss kibocsájtású bónusz és prémium kötvények.

Ha Forinton vagy Eurón kívül bármilyen más devizában szeretnél állampapírba fektetni, csak a másodpiac jöhet szóba. Lehetőség van bőven, akár Magyar államkötvényben is, ami Dollárban lett kibocsájtva és magasabb a kamata, mint a friss Forintosoknak.

10 évnél hosszabb lejáratú kötvényeket is csak innen tudsz beszerezni. Magyarból van olyan, ami 2041-ben jár csak le.

A Magyar Államkötvény sikertörténeteiről itt olvashatsz:

EGY NAP ALATT 4,2% HOZAM MAGYAR ÁLLAMKÖTVÉNYEKKEL – A FELMINŐSÍTÉS HATÁSAI

A másodpiac működéséről pedig itt:

AHONNAN CSAK A PROFI BEFEKTETŐK VÁSÁROLNAK (PEDIG BÁRKINEK ELÉRHETŐ)

Nemzetközi állampapír vásárlásról itt:

NEMZETKÖZI ÁLLAMPAPÍR KÖRKÉP, MELYIK A LEGJOBB VÁLASZTÁS?

Összefoglalva:

1 éven belül: Kincstárjegy

2 év vagy annál több: Bónusz, Prémium, Másodpiac

2 év vagy annál több EUR: Prémium, Másodpiac, Nemzetközi

USD vagy más deviza: Másodpiac, Nemzetközi