A kötvények legnagyobb ellensége az infláció. Olyan ez, mint róka a tyúkólnak: észrevétlenül megjelenik a gazdaságban és apránként megeszi a megtakarításaidat.

Mit tehetsz, hogy megóvd a pénzed értékét?

Biztonságban szeretnéd tudni a pénzed, de ezért cserébe nem akarod, hogy kevesebbet érjen az évek alatt.

A legkézenfekvőbb megoldás a Prémium Magyar Államkötvény. Egyszerre biztonságos, mert a magyar állam vállal garanciát a tőkére és a kamatokra, ráadásul infláció követő.

Hogyan számolják az államkötvény kamatait az inflációhoz képest?

A Prémium Magyar Államkötvény kamatprémiumot fizet az infláció felett. 3 évre évente 2,75%, 5 évre évente 3,25%. Az infláció számításának módja: “a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett éves átlagos fogyasztói árindex-változás százalékos mértéke”. Röviden az előző évi hivatalos infláció.

Elméletileg tökéletes megoldás, hogy garantáltan megőrizd befektetésed értékét + még stabilan keress is vele.

Ennek ellenére:

Miért nem jelent teljes védelmet a Prémium Magyar Államkötvény az inflációtól?

3 nyomós érvem is van rá, amivel fontos tisztába lenned, hogy legalább megőrizni tudd a pénzed értékét.

1, Az inflációs kosár több elemet is kihagy vagy megtévesztően számol. Nem számol az albérleti árak növekedésével, minőségbeli romlással és az összehasonlítási alapok egy folyamatosan változó termékben, mint pl. a mobiltelefon rendkívül csalóka lehet. (Zsiday hosszabban írt erről itt )

Továbbá az inflációnak van egy szubjektíven megtapasztalt mértéke is. Az egyetemista, aki minden pénzét lakbérre, ételre, szórakozásra és utazásra költi, sokkal jobban fogja érezni, mint az a vállalkozó, akinek az éves kiadásának a legnagyobb részét egy majdnem új autó, tv és távol-keleti utazás teszi ki.

2, Növekvő infláció mellett, mint az előttünk álló időszakban, késve követi az árváltozást a kötvény. Például 2016-ra 0,8%-os infláció jelenti a kamatbázist a Prémium Magyar Államkötvénynél. Ha 2017-ben 3% lesz az infláció, akkor miközben 3%-ot romlott a pénzed értéke, csak 0,8%-ot kompenzált az államkötvény. A veszteséged ez alapján 2,2%, ami a 2,75% kamatprémiumból majdnem az egészet elveszi. Csupán 0,55% lesz a reálhozamod.

Csökkenő infláció mellett pont az ellenkezője történne és hozzá is tenne a hozamodnak, de a következő évekre  sajnos nem erre kell számítani.

3, Deviza infláció ellen Forintban nehéz védekezni. Az importált termékek és külföldi szolgáltatások magyarországi ára leegyszerűsítve a HUF/adott ország devizájának az árfolyama és a helyi inflációtól függ. Az elmúlt 5 évben több mint 30%-al gyengült a forint a dollárral szemben, amire rájön átlagosan évi 1,5% infláció. A kettő együtt 37,5%. Nyilván ezt az inflációt évi 3,25%-os kamatprémiummal nem lehetett ledolgozni. 

Konklúzió:

A cikkben nem tértem ki a Kincstárjegy kontra inflációra, mert az a 1,5-2% kamatával ledolgozhatatlan hátránnyal indul az összevetésben.

A felsorolt 3 különböző probléma mind érinthet Téged is. Az állampapírnak van egy csábító egyszerűsége, ami könnyen félrevezethet a könnyű megoldás látszatával. A gyakorlatban ennél sokkal összetettebb a megtakarításaid védelmi, ahol figyelembe kell venned az igényed, lehetőségeid és céljaidat is.

Hogyan tudsz védekezni az infláció ellen?

Miért NEM véd az inflációtól a részvény? Erről szólnak majd a következő cikkeink…