A nagyvállalatok ugyanúgy fizetnek kamatot kötvényeken keresztül mint az állampapírok vagy a bankbetét.

A vállalati kötvény nagyobb biztonságot és garantált tőke és kamatfizetést ígér, ezért kiszámíthatóbb alternatívája a részvényeknek és jövedelmezőbb alternatívája az állampapírnak és a bankbetétnek.

Magyarországon a vállalati kötvénypiaci kimerült két 50.000-100.000 EUR-tól vehető kötvényben (OTP Opus és Mol Magnolia) illetve az azóta már hírhedté váló Questor nevű illúzióban.

Pedig jóformán az összes nemzetközi nagyvállalat bocsát ki kötvényeket. Ha körbenézel egy áruházban, az összes tőzsdén lévő cégnek találnál kötvényeit. Néhány ízelítő, érzékeltetésképpen, hogy tényleg szinte mindenki.

Miért ad ki egy vállalat kötvényt?

A kötvény hitel, így a kibocsátó cég tőkebevonásra használja. Kölcsönt vesz fel a kötvény vásárlóitól. Egyszerűbb és olcsóbb, mint ha egy banktól vennének fel hitelt.

Ezt az utat még az olyan nagy és sikeres cégek is választják, mint az Apple, ami konkréten egy készpénzhegyen ül.

Miért éri meg vállalati kötvényt venni?

Legfőképpen a hozamért és a részvényhez képest magasabb biztonságért. Nagy általánosságban kijelenthető, hogy magasabb kamatokat lehet elérni egy vállalati kötvénnyel, mint egy állampapírral vagy egy bankbetéttel. A hazai befektetésekre rákontráz, hogy mindezt devizában kaphatod meg pl. USD-ben vagy EUR-ban.

Most biztos felmerül benned, hogy a magas kamatért cserébe biztos magas kockázatot kell vállalni.

Erre a válaszom az, hogy attól függ. Például az Apple biztonságosabb adósként van számon tartva, mint Magyarország.

Általánosítás helyett minden alkalommal meg kell vizsgálni az adott papírokat.

Az örök ökölszabály itt is az, hogy mindig portfólióban kell gondolkodnod. Egyetlen vállalati kötvénybe önteni megtakarításaid jelentős részét még akkor is esztelenség, ha az Apple vagy a Coca-Cola az.

Az ördög sosem alszik és a kockázat porlasztásánál még nem találtak fel jobb védelmet.

Kötvényalapok

Egyedi vállalati kötvények alternatívája, ha kötvényalapot választasz. A lehetőségek száma szinte korlátlan. Plusz olyan papírok eredményéből is részesedhetsz, aminek darabja 100.000EUR vagy még több.

Kereshetsz kockázati kategória szerint (magas hozamú és magas kockázatú a High-Yield), régiók szerint, bázisdeviza alapján.

Jobban jársz, ha nem a hazai keresőket kutatod. Hogy miért? Az elérhető alapok száma több, mint beszédes.

privatbankar.hu  – 73

bamosz.hu – 700

hozamplaza.hu – 783

portfolio.hu – kb. 1400

onvista.de –  27 343

monrningsar.co.uk – 36 521

bővebben itt olvashatsz a jelenségről: Hol találód a legjobb befektetéseket és keresel több százezret pluszba évente 

Mi a kockázata?

Mint minden kötvénynél és állampapírnál, úgy a vállalati kötvényeknél is 2 + 1 kockázattal kell számolni:

1, A nem fizetés kockázata. A cég, akinek kölcsön adsz fizetésképtelenné válik. Ilyenkor először megpróbál újabb hitelt felvenni vagy a régit átstrukturálni, legvégső esetben mard a csőd.

Megoldás, hogy eleve csőd közelben lévő cégnek a kötvényeit még véletlenül sem érdemes megvenned. Kerüld a kicsi és ismeretlen cégeket.

Figyeld a minősítéseket! A Questor semmilyen minősítéssel nem rendelkezett.

Koncentrálj a megbízható és ismert cégekre, amiknek stabilak az eredményeik is.

Plusz nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy MINDIG PORTFÓLIÓBAN GONDOLKOZZ!

2, Árfolyamkockázat. Az értékpapíroknak folyamatosan változó árfolyama van. A kibocsátó garantálja, hogy a lejáratkor visszaadja a tőkét és addig fizeti a megadott időpontokban a kamatot.

Ezen a téren hasonlít egy kiadott lakásra. Ha nem akarod eladni, nem számít az ára, hiszen folyamatosan kapod az albérleti díjakat.

+ Speciális konstrukciók. Egy kötvénynek rengeteg formája létezhet. Lehet lejárat nélküli  , részvényre átváltható, a vállalat által meghatározott fix áron  visszahívható, változó kamatú…  Az apróbetűs részek mind hathatnak a végső eredményre, ezért a pontos kondíciók ismeretében szabad csak belevágni a vásárlásba.

Odafigyeléssel mind a három elkerülhető, sőt! Az alacsony árfolyamból adódó lehetőségeket kihasználva, még meg is növelheted a bevételeidet.

El lehet adni?

A vállalati kötvényekkel is ugyanúgy a másodpiacon kereskednek. A nagyobb cégek papírjainak normál piaci körülmények között mindig van likviditásuk. Tehát a válasz igen, el lehet adni akár lejárat előtt is őket.

Mekkora kamatot lehet elérni?

Ahogy az állampapíroknál, úgy a vállalati kötvényeknél is nagyon széles a szórás. A Henkel 0%-os és a Ford 8,9%-os kamata között bármi előfordulhat.

Az éppen alul értékelt szektorok mindig kedvezőbb lehetőségeket kínálnak. Így lehetett például a 2016 elején az olajár válságának mélypontján 5% kamtú OMV kötvényt venni 90%-os áron.

 

Jelenleg a banki kötvények számítanak alul értékeltnek.

Több jó nevű vállalatnak is vannak 4-6%-os kamatú kötvényei, amiket névérték körül lehet venni. Néhány példa:

Hol lehet vásárolni vállalati kötvényeket?

Jellemzően a privát bankoknál és néhány brókercégnél forgalmazzák a kötvényeket. Lakossági és prémium részlegen be kell érned a néhány saját márkás alappal, bankbetéttel és a friss állampapírokkal. A hazai bankoknál az értékhatár, ahonnan már szóba jöhet átlagosan 100 millió Ft.

Ha nem rendelkezel ekkora megtakarítással választhatod az osztrák Partner Bankot, ahol már néhány millió forinttól tudod élvezni a vállalati kötvények garantált kamatait.

Hogyan?

Vedd fel velünk a kapcsolatot és segítenünk megtalálni a Neked megfelelő kötvényt.