HA röviden szeretnék a kérdésre válaszolni: mert értékállóbb, mint a forint és a kockázatokat nagymértékben tudjuk csökkenteni azzal, ha pénzünket nem csak egy devizában tartjuk.

HA a bővebb magyarázat is fontos Önnek, érdemes tovább olvasnia.

Amikor néhány évente látványosan beerősödik a forint és az USD/HUF keresztárfolyama látványosan csökken, sokan tovább növelik befektetéseik dollár kitettségét. Az ilyen beszállási lehetőségek által nem csak az adott befektetési instrumentumon kereshet pénzt, hanem az árfolyamnyereség esélyét is jelentősen képes növelheti. A dollárral szemben nem ritkák a 10%-os elmozdulások.

A változékonyság (volatilitás) sokkal inkább jellemzőbb az USD/HUF árfolyamára, mint az EUR/HUF ra, így ha dollárban (is) tart pénzt és forintra akarja váltani az összeget, jobban kell figyelnie az árfolyamokat.

 

Mindenkinek jó a dollárerősödés?

Nem. A túlzott dollárerősödés árt a világgazdaságnak és magának az USA-nak is. Az amerikai fizetőeszköz felértékelődésének negatív hatásai először a feltörekvő országokban mutatkoznak, amelyek export orientáltak és főként élelmiszert, nyersanyagot állítanak elő. Amilyen ütemben erősödik a dollár olyan ütemben értékelődnek el devizáik, drágul az import és az érintett országokra további veszélyeket jelent a főként dollár alapú adósságállományuk értékének növekedése.

Többek között ezért sem preferáljuk a feltörekvő piacokra épülő befektetési stratégiákat.

 

Hogyan tudja a kockázatát csökkenteni? 

A jelenlegi gazdasági környezetben és az ellentmondásokkal teli jövő tükrében érdemes komoly kapitalizációval rendelkező vállalatok papírjaiba pénzt helyezni és úgy kialakítania befektetési portfólióját, hogy válságálló és eltérő ipari szektorok eredményit használja ki. Egy kellően diverzifikált portfólióban helyet kaphat például:

  • egészségügy
  • telekommunikáció
  • pénzügyi szektor
  • energetika
  • technológiai szektor
  • ipar

Ezen szektorok átgondolt, megtervezett kihasználásával a jelenlegi rekord alacsony kamatkörnyezethez képest is látványos eredményt érhet el pénze.

Amennyiben fontos Önnek megtakarításainak teljesítménye és kíváncsi, hogy milyen dolláros lehetőségeket kínál a globális tőkepiac, vegye fel velünk a kapcsolatot ITT.