Össze fog omlani a világgazdaság! 10 éve figyelem a gazdasági híreket, és minden nap ugyanarra lehet számítani. Vannak ismerőseim, akik rendszeresen küldözgetik a rosszabbnál rosszabb híreket, hogy biztosan képbe legyek a világvégével.

Nap mint nap találkozok befektetőkkel, akik azt várják, hogy megnyugtassam őket. Mindegyik roppantul aggódik a gazdasági hírek befektetéseikre gyakorolt hatása miatt. Van olyan, aki évek óta minden nap izgalomban tartja magát és lélekben készül az apokalipszisre.

Időnként felvetődik bennem, hogy lehet én értékelem alul a helyzetet. Hogy kiderítsem, elkezdtem alaposabban megvizsgálni, hogy valóban van-e okom félni.

Tényleg számít, ha összeomlik a világgazdaság?

Kezdésként idézzük fel mi is történt a közelmúltban, ami okot adna rá:

 • A kínai tőzsdék összeomlása
 • A kínai lakáspiac összeomlása
 • A budapesti ingatlanlufi
 • Brexit és annak minden következménye
 • USA elnökválasztás: Mi lesz ha Trump nyer? és ha Clinton?
 • Olasz bankválság
 • Commerz Bank
 • Deutsche Bank és a világ pénzügyi rendszerének kiszolgáltatottsága
 • USA kamatemelés
 • Helikopterpénz
 • Túlértékelt USA részvénypiac és a várható teljes összeomlása
 • Migrációs válság
 • Volkswagen botrány
 • Olaj válság
 • Hacker támadás a bankoknál

Elnézést a kihagyott rémhírekért, fejből hirtelen ennyi jutott az eszembe.

A portfolio.hu a magyar ember jó barátja, ha gazdasági hírekről van szó. Mint a legnagyobb online gazdasági sajtót, sokan követik és tömegek rágják tövig a körmüket már csak a szalagcímek végigolvasásától.

Szemezve néhány gyöngyszem az október 12.i címekből:

Mary Káldor a Brexitről: “Borzasztó ez az egész!”

A világhírű közgazdász szerint akár háború is jöhet.

Feltámadt a forint 

Eddig ez hullámvasút.

Buda-Cash-ügy: attól, mert részeg volt, még lophatott a vezető

Veszélyben a számlák: a bankok legnagyobb rendszerét támadják

Új eszközöket fejlesztettek a hackerek.

Rossz a hangulat a tőzsdéken 

Közelgő kamatemeléstől félnek a befektetők.

1%-ot meghaladó eséssel zárták a napot az amerikai részvényindexek 

A dollár viszont nagyot ment ma.
.
Komoly önmérsékletre van szükség ahhoz, hogy ilyen borús időkben és ilyen rettentő kilátások mellett ne legyél ideges.
.
De felvetődik ismét a kérdés:
Tényleg számítanak ezek a hírek?
Valóban van érdemi hatása a megtakarításaidra?
Több éves távlatból visszanézve is van?
Szükséges aggódni miattuk?
.
Úgy gondolom teljesen felesleges és értelmetlen az aggódás. Több okból is:
– Nem aggódni kell, hanem előre felkészülni
.
– Sokkal kevesebb és kisebb hatású a saját életünkre valósan gyakorolt veszély, mint amekkorára számítunk
 .
– A gazdasági újságírók szeretnék eladni a stroy-t Neked, ezért muszáj kellően hatásvadásznak lenni. A lényeg, hogy ne reagáld túl.
 .
Az aggódás helyett inkább a következő dolgokra kell figyelni:
 .
Megértened a befektetési időtávod természetét – Attól függően, hogy milyen időtávra helyezed el a pénzed, különböző típusú kockázatoknak áll fent a valószínűsége, ami nagyban befolyásolhatja a végeredményt.
.
Ezekkel muszáj tisztában lenni, mert teljes más gondolkodást igényel ha 1 évre szeretnéd a pénzed elhelyezni, úgy hogy legalább az eredeti összeget visszakapd mert pl. házat akarsz venni vagy ha 20 évig nincs rá szükséged, de akkor szeretnél majd megélni a kamataiból nyugdíjként. 1 évnél, tőkegaranciát csak rövid max 1 éves lejáratú állampapírok tudnak nyújtani. Max az azon megszerzett csekély hozamot teheted kockára pl. részvényekkel, hogy megadd az esélyét a nagyobb hozamnak.
.
Jobb ha tudod, az elvárásaidat ne emeld a kincstárjegyek jelenlegi 2,25%-os Forint kamata fölé, különben megkockáztatod a tőkevesztést és azt, hogy nem lesz házad 1 év múlva. Ez a téma önmagában megér egy cikket (vagy egy könyvet), idővel kitérek majd rá bővebben.
.
 .
Meghatározni a vállalt kockázat mértékét, mekkora az a kilengés, amitől még nem éreznéd kényelmetlenül magad. – A gyakorlatban a befektetés is mint minden más az életben sokkal inkább a társított érzelmekről szól, mint a matekról. Feleslegesen ne tedd ki magad kényelmetlenségeknek.
.
A kockázattűrő képessége mindenkinek máshol van, nincs rá szabály mert ez egy egyéni, teljesen szubjektív dolog. Tapasztalataim szerint jobb egyáltalán nem vagy csak fokozatosan feszegetni a határokat.
.
A pénzügyi biztonság célja az érzelmi biztonság megteremtése, ezért nem éri meg érzelmi bizonytalanság árán pénzügyi biztonságot teremteni.
.
Mi minden konzultáció közben feltesszük ezt a kérdést és azt tapasztalom, hogy a többség nem gondolta még soha végig a rá adott választ.
 .
 .
Gondoskodni több szintű diverzifikálásról – Ne tegyél mindent tojást egy kosárba.
.
Minél jobban szét van osztva a pénzed, annál kevésbé van okod aggodalomra. Itt a diverzifikálás alatt nem azt értem, hogy 5 különböző bankban tartasz magyar államkötvényt, mert az nem sokkal csökkenti a rizikóját.
.
Különböző időszakokban, eltérő befektetések teljesítenek jól és rosszul. Ez olyan mint az évszakok változásánál más ruhákat viselünk. Gondolj csak bele, hogy ha a befektetésre szánt tőkédnek csak az 5%-a van autóipari cégekben, miért is kellene aggódnod? 30%-os veszteség a teljes portfólióra nézve csak 1,5%, ami bárki számára vállalható. Ha rákapcsolnak a pénznyomásra még jobban és hirtelen meglódul az infláció, de a tőkéd 30%-a részvényekben van, 5% pedig nyersanyagokban, további 30% pedig rövid lejáratú kötvényekben, nem fogsz ráfeszülni a pénz leértékelődésére.
 .
 .
Felkészülni arra, hogy meglepetések biztosan fognak történni – Készülj a legrosszabbra és csak pozitív meglepetések érhetnek.
.
Az apokaliptikus forgatókönyvek előre elgondolhatóak, így lehet ellenük védekezni is. Fel tudod mérni, hogy mi fog történni ha bekövetkezik egy újabb 2008-as válság és milyen következményei lehetnek a megtakarításaidra.
.
Ha a legrosszabb forgatókönyv is elfogadható, felesleges végképp a híreket bújnod.
 .
 .
Biztonságos pénzintézetben elhelyezni a pénzed – Budacash, Questor, Hungária, Szécsényi Bank… Ki tudja hol a vége a sornak? Ha nyugodtan akarsz aludni, menjél biztosra és válassz megbízható bankot/brókercéget. Személyes véleményem, hogy a banki biztonság csúcsa Magyarországon nem érhető még el, ezért jobb preferálom Ausztriát. Arról, hogy miért előnyösebb egy 200 éves bankrendszerben tartani a befektetésedet, ahol 5 különböző betétbiztosítási alap és MIFID II szabályozás van, itt írtunk:
 .
 .
Szakmailag felkészült tanácsadót választani – Akinek azonosulni tudsz az értékrendjével, aki nem csak a rózsaszín felhőket rajzolja le, aki nem két szavas bölcsességekkel indokol, aki két lábbal a földön jár, akinek befektetőként is van tapasztalata, aki elérhető, akitől lehet és érdemes tanulni, aki segít, aki szól akkor is ha baj van, aki korrekt, akiben megbízol.
.
Valahányszor a hírek és a várható veszteséged miatt aggódsz jusson eszedbe, hogy sokkal inkább kellene félni:
A rossz portfólió összetételtől, a diverzifikálás hiányától, a tanácsadód felkészületlenségétől, a rosszul megválasztott befektetésektől és a bizonytalan pénzintézetektől. 
.
Ha ezek maradéktalanul rendben vannak, aggodalomra semmi ok!
 .
 .
A biztonság kedvéért még néhány dolog, amit biztosan ne foglalkozz:
Ne kezdj el az első rossz hírre kiugrani a befektetésedből! A rendszeres tranzakciók többnyire sokkal többe kerülnek mint egy-egy hosszan kitartott pozíción létrejövő veszteség.
.
Ne nézd állandóan a híreket, ne állítsd be a portfólió automatikus hírfrissítését, ne likeolj be minden gazdasági oldalt a facebookon. Ez is olyan mint a sorozat nézés. Függőséget okoz, mert izgalmat jelent.
.
Ne pazarold az időd rendszeres tőzsdei hírolvasásra, ne frissítsd az értékpapír vagy brókerszámla egyenleged óránként. Ennél fontosabb dolgok is vannak az életben.
 .
 .
Ismét csak Warren Buffett-et tudom idézni: “Mi értelme meggazdagodni, ha egész álló nap a monitort bámuljuk?”
 .
 .
Helyette mindenképp foglalkozni kellene: A családoddal, a feleségeddel, a férjeddel, a gyerekeiddel, a kutyáddal, a macskáddal, a munkáddal, blog írással… Mert az életben ezek a fontos dolgok.
.
A világgazdaság összeomlása, egy jól összeállított portfólió mellett, nem szabad, hogy érdekeljen!