Gondolkodtál már azon, hogy mennyi időbe és munkába telt, amíg össze tudtad nehezen szedni a megtakarításaidat? Netán örökölted? A szülők, nagyszülők mennyit dolgoztak érte? Nem kéne, ezt tiszteletben tartani?

Érdekes pszichológiája van a pénznek. Minél távolabb van tőled, vagy minél megfoghatatlanabb vagy ha jobban leköti az élet más területe a figyelmedet, annál kevésbé gondolsz a vagyonodra.

Ha pedig kevésbé érzed fontosnak, sokkal könnyebben és könnyelműbben is döntesz róla.

Hasonló hatás jön létre, ha valaki azt beszéli be magának, hogy nem ért a pénzhez. Ezzel mintha megpróbálná felmenteni magát a döntés felelőssége alól.

Könnyen rájöhettsz, hogy ez nem több önámításnál. Kit akarsz becsapni? Saját magadat? az ilyen gondolkodásmódnak súlyos következménye és drága ára lesz mindig.

Ez olyan, mint ha elindulnál az autóval Budapest legforgalmasabb részén, csúcsidőben majd egész úton azt mantráznád, hogy úgy sem tudsz vezetni, minek fogd a kormányt.

Miután baj van, persze megy a kiborulás és mindig a másik a hibás.

Még tavaly olvastam egy cikket, ami nagyon megrendített, mert jól bemutatja, hogy egy rossz döntésnek milyen kára lehet egy család életére és generációk által felhalmozott vagyonra.

55 év veszett oda

„Kurucz István karcagi vállalkozó kedd délután tudta meg, hogy az 55 év alatt összekuporgatott pénzét veszítette el – mondta aSzoljon.hu-nak. A pénz nem a vállalkozásomé volt, de mégsem lehet attól elválasztani. A veszteség egy többgenerációs családot érint, a gyerekeim, unokáim jövőjét próbáltam volna ebből megalapozni, hát ez most elúszott – mondta.

Hetente kapok telefonon ajánlatokat, hogy 2 hónap alatt megduplázhatom a pénzem. Én nem mentem ilyenbe bele, azt hittem, a Kun-Mediátornál biztonságban van a pénzem – mondta a helyi vállalkozó.

Nekem lelkiismeret fordulást okoznak a történtek, hiszen a szüleim hatvan év alatt megspórolt pénze is elúszott, de a húgom, a lányom, a fiam is ide tette be a pénzét. Nem nagy összegekről van szó, de ez mindenkinek évtizedes munkája alatt félretett pénze volt – mondja Kurucz István.”

forrás: http://www.origo.hu/gazdasag/20150415-valaki-az-anyosat-mas-a-penzet-nem-talalja-karcagi-brokerbotranyban.html

A történet rendkívül tragikus eset. Miért következhetett be? Az úriember sajnos nem tudta, hogy hogyan kell jól szolgáltatót választani és azt sem, hogy nem szabad mindent egy lapra feltenni. A legszomorúbb, hogy felelőtlennek úgy is lehet lenni, hogy az illető nem tud róla.

Érdekes, hogy a pénzünk minél többet van a bankban úgy, hogy nem gondolunk rá és nincs rá szükség annál jobban elvesztjük a viszonyunkat vele. Persze a másik véglet sem jó, amikor valaki folyamatosan izgul azon, hogy mi van a megtakarításaival és percenként frissít a számlaegyenlegére. Óvakodjunk a szélsőségektől, de kezeljük kellő súllyal a döntéseinket. Szolgáltatót választani egy a saját lehetőségeinkhez képest nagyobb összegű befektetéshez, olyan mint orvost választani egy műtéthez. Megbízható partnerre van szükségünk.

Ha úgy érzed nem tudod kellően átérezni a pénzügyi döntésed súlyát, a következő módszert javaslom:

Gondolj arra, hogy mekkora az az összeg, amit havonta félre tudsz rakni. Majd oszd el a befektetni szánt összeget vele. Majd képzeld el, hogy mennyi minden történt ez alatt az idő alatt. Pl. 10MFt-ot akarsz befektetni és havi 200eFtot tudsz félrerakni, akkor ezt az összeget 50 hónap/kb. 4 év alatt tudnád összespórolni. Mi történt veled az elmúlt 4 évben? Mi fog történni a következő 4 évben?

Ha érzed a súlyát az időnek és a pénznek jobban fogsz figyelni a döntéseidre és Te is felelős befektetőként tudsz dönteni.

Ezen a téren azért van pozitív ellenpélda is. Pár éve olvastam, hogy valaki több milliót keresett azzal, hogy szerződésmódosítást kért a banktól, és a bank részéről elfelejtették elolvasni a dokumentumot. Meggondolatlanul aláírták, amivel súlyos kötbér alá vetette magát a bank. Ugyan a bank próbált kihátrálni belőle, de ahogy fordított esetben az adóst kötelezik, úgy a bankot is.

A pénzügyi döntéseknek súlyos, egész életünkre hatással lévő jelentősége van. Ezt alul értékelni óriási felelőtlenség. Ahogy azt is, hogy nem kötelező mindenki számára folyamatosan fejlesztenie magát ezen a területen.