„A henyélés minden bűnnek a forrása.” Mahatma Gandhi

 

Ez a cikk kb. 1 oldal, az olvasása 5 percet igényel. Nagyon bízom benne, hogy veszed a „fáradtságot” és megteszed azt, hogy elolvasod. Ezzel is hozzájárulsz a saját pénzügyi IQ-d fejlődéséhez.

Könnyen tűnhet fárasztónak olyan dologgal foglalkozni, amihez még nem igazán értesz. A pénzügyek pedig kiváltképp egy ilyen terület. Számok, idegen szavakkal sűrített fact sheet-ek, nem Neked találták ki, ugye?

Senki nem születik profi befektetőnek, de a lehetősége mindenkinek megvan, hogy legalább hozzáértővé váljon. Haszna pedig van bőven. Konkrétan a hátra lévő életed minősége múlhat rajta. Egy rossz döntés és sutty, évtizedek megtakarítása veszik kárba.

Jellemzően a legjobban égbekiáltó csalásokat a legegyszerűbb elkerülni. Nem szükséges hozzá különösebb szaktudás, csak egy kis odafigyelés. Csupán tegyük meg a legalapvetőbb óvintézkedéseket. Minimális idő ráfordítással, végzetes veszteségtől tudod megóvni magad.

A restséget is kategóriákra lehet bontani, nézzük a legalapvetőbb formáit:

 1. Nem elolvasni a szerződést (apróbetűs részt is!)
  • Sajnos a szerződés elolvasását az emberek egy szükségtelen rossznak tekintik. Mondván úgy is eldöntöttem már, vagy nem akarom megbántani a tanácsadót a bizalmatlanságommal, úgy se lehet rajta változtatni, sietek, meg amúgy is mindent átbeszéltünk már, ami fontos. Szerződéskötéskor az aláírásoddal kötelezettséget vállalsz. De mire? Jobb ha tudod! Még ha elfogadod is, legalább tudod, hogy milyen feltételekkel. Vajon hány UL szerződést kötöttek volna az emberek, ha elolvasnak minden részletet?
 2. Nem ellenőrizni a céget
  • Kivel is kötsz szerződést? Mióta létezik? Másoknak mi a tapasztalata vele? Ezt megteheted interneten keresztül vagy személyesen is ismerősöktől vagy másik tanácsadódtól. Kétes hírű vagy gyanús cégekkel felesleges foglalkoznod. Annyi jó lehetőség van a befektetési világban, miért ragadnál le egy kockázatos megoldásnál?
 3. Nem ellenőrizni a tanácsadót
  • Kivel kötsz üzletet? Mióta dolgozik ezen a területen? Referenciák? Értékesítő vagy tanácsadó? A pénzügyi világban sok a szerencselovag és MLM huszár, aki terméktulajdonságokon túl csak az eladási maszlagot tudja fújni. Ha csak erre lenne szükséged magad keresgélnél az interneten. Sokan dolgoznak a pénzügyi területen így van bőven lehetőséged megválogatni, hogy kivel működsz együtt és kinek a tanácsait fogadod meg. Bízd olyanra, aki tapasztalt és már teljesített.
 4. Nem szánni kellő időt a döntés végiggondolására
 • Elmentél a tanácsadódhoz, meghallgattad, megkaptad az ajánlatot is, majd a végén kértél egy hét haladékot, hogy átgondold. De mit? Tapasztalatból tudom, hogy a többség lerakja az előszobaszerkrény tetején a paksamétát és a következő találkozóra felkészületlenül érkezik. Végül impulzusszerűen dönt, anélkül hogy kellő időt rászánt volna a végiggondolására.

mert a rest 2* fárad – magyar közmondás

 • A fenti 4 szempont ellenőrzése macerásnak és időigényesnek tűnik. De ha jobban belegondolsz, kevés dolog van, ami hasonlóan jó órabérrel bírna. Csupán néhány óra utánajárás és milliókat tudsz vele megspórolni! Szakértelmet nem igényel, csak egy alapfokú felelősségvállalást és aktivitást saját sorsod mellett.

 

Az ördög részletekben rejlik.

A részletek viszont csak idő és energiaráfordítással látnak napfényt.

Ma már minden szükséges információ elérhető. Ha valami mégse, továbbléphetsz. Nem kell minden lehetőséget kihasználni.  Keresd a stabil, kiszámítható és ellenőrizhető megoldásokat.

 

Önigazolást könnyű találni a lustaságra:  úgy sem vernek át, ő biztos nem olyan, másoknak is van már itt befektetése… Gondolj inkább a lehetséges következményekre. Nagy a tét, a lelkiismereted pedig akkor lehet tiszta, ha a józan ész és saját képességeid határain belül mindent megtettél, hogy ellenőrizz.