A világ legsikeresebb befektetőit érdemes követni, mert sokat lehet tőlük tanulni. Aki az év elején megfogadta a tanácsaikat, ennek ellenére jó nagyot bukott.

Warren Buffett, Ray Dalio, Stanley Druckenmiller – aki vakon követte egy egy tanácsukat, csúnyán pofára esett.

Ray Dalio a világ legnagyobb hedge-fundját a Bridgewatert vezeti. Az “All Weather” alapja 27 éve minden évben nyereséges! Egyedülálló stratégiájáról itt írtunk korábban: EZZEL A KONKRÉT STRATÉGIÁVAL NYER 27 ÉVE FOLYAMATOSAN A VILÁG LEGSIKERESEBB ALAPKEZELŐJE.

Az év elején erősen azt a véleményt vallotta, hogy az amerikai részvénypiac esni fog.

Ezzel szemben 2016-ot +11,16%-ban zárta az S&P 500.

 

Stanley Druckenmiller Soros György tanítványa, aki hosszú éveken keresztül vezette Soros alapját.

Az elején arany vásárlásra és részvénypiaci összeomlásra számított. Az utóbbi rendkívüli meggyőződéssel propagálta is, mint elkerülhetetlen tényt, ami 2016-ban be fog következni.

Ezzel szemben 2016-ot +11,16%-ban zárta az S&P 500. Az arany ugyan pár százalék pluszban zárta az évet, de az elhangzott kijelentéstől számítva közel 10% mínuszban van jelenleg.

 

Warren Buffet még 1992-ben megfogadta, hogy nem vásárol légitársaságot. Ezt a véleményét évről évre meg is erősítette. Szerinte egy légitársaságot nem lehet ésszerű profittal üzemeltetni és rendkívül nagy a kockázat is benne.

Technológia céget sem vett, mert nem ért hozzá.

Idén azonban, vett 3 légitársaságból és az Apple részvényeiből is.

 

3 befektető, akik tévútra vihettek végül ők maguk mégis sikeresen zárták az évet. Ray Dalio és Stanley Druckenmiller év elején még esésre számított, de az év második felében már mind a ketten ellentétesen nyilatkoztak. Olyan mint ha teljesen megőrültek volna. Egyik pillanatban ezt mondják, másikban azt.

Ennek nagyon egyszerű oka van: rugalmasan kezelték a befektetéseiket és ha megváltoztak a körülmények, ők is igazodtak hozzá.

Aki csak egy egy hírt elkapva követte a tanácsaikat, jól ráfázott. Amit tegnap gondoltak a piacról, lehet ma már nem érvényes.

A rugalmasság elengedhetetlen a befektetéseknél. Folyamatosan újra kell gondolni a meglévő portfóliónkat és megkérdezni magunktól, még mindig jó döntésnek számít az adott üzlet?

Ezt kevesen tudják megcsinálni. A legtöbb befektető  nem akarja megkérdőjelezni a saját döntését, veszteséget elkönyvelni pedig pláne nem akar.

Amikor valaki egy profi befektetőt másol, nem a konkrét tanácsot kell ellesni, hanem a gondolkodásmódot!

Ennek ugyanúgy része a 180 fokos váltás, a kockázat és a veszteség vállalása. Ez mind a befektetés része.

A világ legsikeresebb befektetői újragondolták a befektetésüket és változtattak.

Te biztos vagy benne, hogy a legjobb helyen van most a pénzed?