A közhiedelem szerint a bankba rakott pénz olyan, mintha egy trezorba raknád, ahonnan szükség szerint bármikor ki tudod venni. A pénz mindvégig a tiéd marad, a bank csak a tároláshoz szükséges “polcot” biztosítja.

Kié a pénz, amit a bankba raksz?

A banké.

Ismétlem: a banké és NEM a Tiéd.

Ahogy egy bankbetétbe elhelyezted a pénzed, azonnal lemondtál annak a tulajdonjogáról. A készpénz tulajdonosa a továbbiakban a bank lesz. Bekerül a bank mérlegébe, ugyanúgy mint a saját bevételei.

A banknak tehát nem megőrzésre adod a pénzed, hanem kölcsönként. A készpénzt ezzel számlapénzre cseréled.

Amikor visszakéred a pénzt, nem a Te pénzedet kapod vissza, hanem a követeléseddel megegyező összeget. Nem egyszerűen pénz kifizetés történik, hanem a bank törleszti feléd a tartozását.

Mivel a betét is egy hitelviszony, a betétesek egy vonalban állnak a többi hitelezővel.

Ezt a gyakorlatban árnyalja az OBA, mint külső szereplő, aki ha baj van, a banktól függetlenül nyújt segítséget.

Az OBA is eredendően azért jött létre, hogy biztonsági hátteret jelentsen a betéteseknek, akik a legkiszolgáltatottabb helyzetben vannak. Hiszen a bank működése a hitelek sorsával együtt, fekete doboz a betétesek számára.

Amire legtöbben betétként gondolnak, sokkal inkább a letétre hasonlít. A letét esetébe valóban elválik a pénzed a bank vagyonától. Nem tudja kiadni hitelnek, kizárólag azokat a tranzakciókat hajthatja végre amire utasítást adsz.

Az értékpapírok is a letéttel egyezően vannak tárolva. A bank vagy brókercég csak őrzi őket, a tulajdonos azonban végig Te vagy. Megbízásokat is csak az utasításodra végezhet a pénzintézet.

Kötvényeket, részvényeket és befektetési jegyeket letétben tárolna.

A letét előnyei miatt, befektetéseket biztonságosabb ilyen formában tárolni, mert pontosan tudod, hogy mi fog vele történni.

 

Forrás: Dr. Gárdos István – Kié a pénzem?