Egy terrortámadás, vagy egy váratlan katonai akció általános pánikot képes kiváltani belőlünk, átlagemberekből, hiszen megszokott életünk pillérei alapjaiban remegnek meg. Mivel a piaci szereplők is hús vér emberekből állnak, irányításuk által mindig a magasabb biztonság felé tolják az árfolyamokat.

A szélsőséges mozgások mögött minden esetben két alapvető emberi tulajdonság rejtőzik: a kapzsiság és a pánik.

 

A terror egyik legfőbb fegyvere a váratlanság. Nem lehet tudni, hol, hogyan, mivel támadnak a terroristák, éppen ezért a tömegek kizárólag úgy védekezhetnek ellene, ha elkerülik a korábbi helyszíneket, országokat, ezzel hatalmas károkat okozva a gazdaságnak. Megfigyelhető, hogy az egyes terrortámadások hatása az adott ország indexében, részvényárfolyamaiban, sőt az adott régió, mondjuk az EUR árfolyamában is megmutatkozik. Ilyenkor leggyakrabban a szállodaláncok és a nyaraláshoz köthető cégek papírjai sínylik meg a szörnyű eseményeket. Például a nizzai terrorcselekmény, ahol 84 ember vesztette életét a szállodaláncokat üzemeltető Accor részvénye több mint 3%-ot esett.

Gondoljunk csak vissza az egyiptomi vagy az ukrajnai légi katasztrófára, amelyet követően terrorpánik söpört végig a légitársaságok papírjain, hiszen ezek után utasok tízezrei döntenek inkább a földi közlekedés mellett. A nizzai eseményeket követően az Air France árfolyama -2,76%-ot, az Easy Jet –3,33%-ot, míg a Thomas Cook papírjai –4,06%-al értek kevesebbet egyetlen nap alatt.

Gazdasági következmények

Meglepő volt a piac reakciója a 2015 novemberi párizsi eseményekre is, amely után például az egyiptomi tőzsde több mint 4%-ot, a dubai tőzsde 3,6%-ot zuhant és sok papír kereskedését fel kellett függeszteni. Egy ilyen cselekmény mély sebet ejthet még olyan hatalmas országon is, mint Franciaország, amely a világ legnagyobb fogadóországa és a GDP 7,5% át a turizmus adja. Egy ilyen borzalom napokra meghatározza más országok, sőt a globális pénzpiacok hangulatát. A támadásoknak már rövid távon is érezhető hatásai vannak az unióban és ösztönzően hatott az Európai Központi Bankra is, hogy az egész EU-ban felpörgessék a gazdaságot, hiszen várhatóan mind a fogyasztói, mind az üzleti bizalom meg fog gyengülni.

Tunézia esetében már árnyaltabb a kép, hiszen az ország teljes bevételének jelentős részét a turizmus határozza meg. A 2015-ös terrortámadásnak kifejezetten a turisták megfélemlítése volt a célja, amely elérte, hogy a Tunéziába látogatók száma 20%-kal visszaesett, ami a GDP növekedésének ütemében is érződött. A népszerű üdülőhelyeken, mint például Tunézia, vagy Egyiptom, egy terrortámadás után néhány hónapba is beletelhet, mire visszatérnek a turisták tömegei.

Amikor a globális piac megremeg

2001.szeptember 11. történelmi pillanatnak számított, hiszen a világ legerősebb hatalmát érte megrendítő támadás, amely több ezer életet követelt és egyben a piacgazdaság jelképei ellen irányultak. Ezt követően 4 napig nem nyitottak ki az amerikai tőzsdék és ezt követően a S&P 500 öt nap alatt 12% esett. A polgári repülés különösen megszenvedte az eseményt, hiszen a támadás után légitársaságok tucatjai mentek tönkre és az ágazat 1 milliárd dolláros kárt szenvedett el. Az összeg nagyságát részben a tőzsdei papírok zuhanása okozta, másrészt az utasforgalom 6%-al esett vissza.

A szükséges válaszlépések ideje

Amennyiben a világ nem tudja felszámolni hathatósan a terrorizmust és ezáltal megnyugtatni az egyes országok polgárait, tartós gazdasági következményei lehetnek egy elhúzódó terrorhullámnak. Ez kihatással van a turizmusra, vendéglátásra, kiskereskedelmi forgalomra, bankszektorra és az egyes országok megítélésére is. A terrorizmus gazdasági hatásainak egyik legjobb mérőszámát a fogyasztói bizalmi indexek adják. Ezek a számok jól mutatják, hogy az emberek mennyire látják stabilnak a jövőjüket, amelyhez a nagyobb kiadásaikat is igazítják. Az eu már korábban bejelentette a belső határok lezárását, ezzel természetesen nem csak az utazóközönség életét nehezítve meg, hanem az európai gazdaság mindennapi működését is.

A terror igazi nyertesei

Az árfolyamokat összehasonlítva egyértelműen kiderül, hogy a terrorcselekmények és a terror elleni harc igazi győztesei a hadieszközöket gyártó cégek, többek között az Airbus, a BAE Systems, a Lockheed Martin, a Boeing és még sorolhatnám… Ezek árfolyamai az elmúlt évek során 10-20% emelkedést tudtak bemutatni.

 

Hogyan védekezzünk nem várt piaci helyzetek ellen?

Ahogy bármikor bekövetkezhet egy terrortámadás, ugyanúgy megtörténhet egy váratlan gazdasági fordulat is, amely még nagyobb jelentőséggel bírhat az Ön befektetésére. A védelem érdekében alaposan porlassza szét befektetésének kockázatát, amelyet már néhány millió forintnál is meg kell tenni, ha nem akarjuk, hogy nehezen megtakarított pénzünket elnyelje a következő piaci örvény.

Annak érdekében, hogy hatékony védelmet adjon befektetésének keressen fel személyesen még ma, hogy a holnap változásai ne veszélyeztessék hosszútávú hozamcélját. Diverzifikációs stratégiáink az elmúlt évek során rendre bizonyították stabilitásukat. Szolgáltatásunk fontos részét képezi, hogy az Ön portfólióját több mint 38000 értékpapír közül alakítjuk ki, ezáltal magas biztonság mellett érhet piaci átlag feletti hozamot, hosszútávon.