A vártakhoz képest 2017 rendkívül kiegyensúlyozott és termelékeny év volt, megfelelő alapot képezve a következő éveknek. Tavaly még az egyik legnagyobb piaci kockázatot maga Trump személye jelentette, akit úgy látszik, a láthatatlan kezek már ügyesen mozgatnak a populizmus és a gazdasági stabilitás vékony pallóján. 2017-ben az Egyesült Államokban tizenöt éves csúcsot döntött a foglalkoztatás, nőtt a kereslet és egyenletesen tovább növekedett az ország GDP mutatója is.

 

Azonban Donald Trump kormányzásának vitathatatlanul legnagyobb teljesítménye (ha persze a megválasztását nem soroljuk ide…), hogy az elmúlt évtizedek legnagyobb adóreformját rakta le az asztalra, ezzel a társasági adókulcsot 35%-ról 20%-ra csökkentve. Ennek teljes bevezetése esetén roppant nagy teher kerül le a legtermelékenyebb ágazatok cégeiről, akik brutális mennyiségű készpénzt, kb. 3100 milliárd dollárt tartanak külföldön, elsősorban Európában. Az adójavaslat nem titkolt szándéka, hogy a kormányzat otthon szeretné látni a most Európában adózó nagyvállalatokat (pl.: Facebook, Google, Apple, Oracle).

 

Ezzel a huszárvágással Amerika elindíthat egy adócsökkentő lavinát, amely kihatással lehet az európai tagországok adórendszerére is.

 

2018 első féléve a hozamvadász ügyfelek számára még megfelelő felhajtóerőt biztosíthat az amerikai piac, köszönhetően a stabilan növekvő gazdaságnak és az adóreformnak.

Annak ellenére számítunk erre, hogy az indexek és részvény árfolyamok növekedése minden képzeletet felülmúltak és a legnépszerűbb papírok árfolyamértéke túlvett állapotban van.  Akik a magasabb hozam elérése érdekében hajlandóak a magasabb kockázatvállalásra, az adóreform a következő szektoroknak fog jelentős kedvezménnyel szolgálni:

-Gyógyszeripar

– Távközlés

– Technológiai vállaltok

– Bank szektor

– Kereskedelmi vállalatok

 

Tehát bőven lehet miből választani, így ügyeljünk arra, hogy az egyes papírok között a lehető legjobban osszuk szét befektetési összegünket. Ennek legegyszerűbb és leghatékonyabb módja mindig a befektetési alap, vagy az ETF.  

 

HA azonban euróban (is) kívánja gyarapítani befektetését, megfelelő szolgáltatón keresztül még több és kedvezőbb áron futó lehetőséget találhat.

 

2017-es év az európai piac élénkülésének éve. A harmadik negyedévben is egyenletesen növekedett a valuta unió gazdasága, amely éves alapon így elérte a 2,5%-ot. Ez a lendület a jövő évben is megmaradni látszik, további 2,1%-os növekedéssel számolva.

 

Ez év során számos alkalommal beszámoltunk az európai piacban rejlő lehetőségekről. Ügyfeleink személyre szabott portfóliót mindig az aktuális piaci lehetőségek határozzák meg, így alakulhatott ki számos sikertörténet, amely már rövidtávon is látványos eredményt hozott.

A megfelelő papír(ok) kiválasztásánál mindig fontos szempont, hogy a normál piaci értékéhez képest olcsóbban tudjunk vásárolni. Még mindig úgy gondoljuk, hogy az európai piacok bővelkednek ilyen lehetőségekben, amely trendek kitarthatnak akár a következő 12-18 hónapra is.

 

Ugyanilyen impozáns eredményeket lehetett elérni a feltörekvő piaci papírokkal is, hiszen az idei évben a legnagyobb bővülést (4,6%) megint csak ez a régió hozta. A jövő évben ez a lendület csak fokozódni látszik, az elemzők további 4,9% bővülést prognosztizálva.

 

Nem csoda tehát, hogy a legnagyobb alapkezelők egyre jelentősebb összegeket vonnak ki az amerikai piacokból és súlyozzák át kitettségüket Európára és a fejlődő piacokra.

Ez a hullám további segítséget adhat az Ön befektetéseinek is!

 

Friss infóként szolgál, hogy a fejlődő piacok húzó ágazatai mellett (kereskedelem, ipar), jelentősen bővül a belső kereslet is. Ennek egyik fontos mérföldköveként szolgál a kínai elnök bejelentése, miszerint az országa egyik legfőbb célja az általános jólét elterjesztése, amely törekvés brutális pénzmennyiséggel párosul. Érdemes tehát alapos körültekintéssel fejlődő, különösen ázsiai részvényeket és kötvényeket vásárolni, magas porlasztással.

 

Azonban nem szabad elfeledkeznünk ezekben a piacokban rejlő növelt kockázatra sem!

A kínai gazdaság lassulása még annak ellenére sem következett be, hogy az országban gombamód szaporodnak a meg nem térülő beruházások és rengeteg a nem teljesítő hitel, ezzel tovább növelve a világ legnagyobb hitelbuborékát. Ennek megoldása érdekében a kínai kormány még mindig nem tett érdemi lépéseket.

Amíg ez nem történik meg, addig napról-napra nő a veszélye egy hirtelen kínai lassulásnak, vagy akár egy esetleges hitelválságnak, amely már kihatással lehet a világgazdaság egészére is.

 

Konklúzió

 

A jövő évben már elképzelhetőek kisebb-nagyobb turbulens piaci mozgások, így a diverzifikációra, mint a legfontosabb befektetési szabályra kell tekintenünk.

Érdemes a kötvényeket + készpénzt túlsúlyozni 60/40 arányban, a részvényekkel szemben. Remek kötvényalapok működnek a világban, nagy biztonságot adva a konzervatív ügyfeleknek is. 2017-ben nem ritka ezekkel az alapokkal az 5-6%-os nyereség sem, devizában.

 

Rendkívül jó hír tehát, hogy a piac jobbnál jobb lehetőségekben bővelkedik, megfelelő alternatívát nyújtva a biztos veszteséget okozó hagyományos banki befektetésekhez képest.

 

Lépjen ki a komfort zónájából, hogy befektetései új irányt vehessenek és egy év múlva elégedetten tekinthessen vissza elért eredményeire!