A tavaly év végi piaci előrejelzésünkben levezettük Önnek, hogy 2018-ban, globális szinten miért számítunk további piaci bővülésre, de már koránt sem olyan egyenletes mértékben, mint amilyen a 2017-es év volt. Idén a piaci régiók közötti verseny és az ebből következő árfolyam emelkedések látványos eltéréseket okozhatnak, döcögős kitérőkkel tarkítva. Ezek a várható hatások az egyes országok, régiók jegybankjainak eltérő politikájából is fakadnak, hiszen a 2008-as válságkezelést különböző módokon oldották, vagy éppen oldják meg.

 

Amerika sereghajtója lett e válságkezelési folyamatoknak, amely sikereket az árfolyamok évek óta rekord emelkedéssel hálálják meg, így nem csoda, ha pont ezek között alakulnak ki nem várt, hírtelen mozgások, megingások is. Pontosan ennek a folyamatnak lehettünk tanúi a múlt hét pénteki napon (2018.02.02).

 

Mi történt?  

 

Az előző hetet feszült várakozás előzte meg a befektetők részéről, hiszen elindult az amerikai gyorsjelentési szezon, további csúcsokra emelve a vezető indexeket. A jó hangulatot tovább fokozta, hogy pénteken megjelent az ország foglalkoztatási adata, amely a várakozásokhoz képest sokkal jobb eredményt hozott, ezzel együtt az átlagbérek emelkedése is több éves rekordot döntött. Ezt követően a 10 éves amerikai állampapír hozamok meredek emelkedésbe kezdtek, ami láncreakciót indított el a piacon. Látva ezt a folyamatot, a nagybefektetők attól féltek, hogy a FED hírtelen kamatot fog emelni és ez a tévképzet pánikszerű részvényeladásba torkollott.

A pénteki események szummája: a Dow Jones -2,5%, és a S&P 500 -2% feletti esést produkált egyetlen nap alatt.

 

Lassan 9 éve tart zavartalanul a bikapiac, amelynek utolsó szakaszához érkeztünk. A részvényárfolyamok emelkedése nem tarthat a végtelenségig és a FED tanulva korábbi hibáiból 2015 óta folyamatos kamatemelésekkel próbálja elejét venni a piacok túlhevülésének. A befektetők pontosan tudják, hogy a végtelenségig nem folytatódhat párhuzamosan a kamatok és a részvényárfolyamok emelkedése, ezért láthatóan a túl sok pozitív hír, növekvő paranoiához vezet.

Minél meredekebben emelkedik egy árfolyam, annál nagyobb arányú és váratlanabb lehet a korrekciója is.

Ugyanakkor a hozamok emelkedésének még koránt sincsen vége. A hétvége során kifújták magukat a kereskedők, kissé lenyugodtak és várhatóan hamarosan újabb beszállókat keresnek.

A piac bőven tartogat még a számukra megfelelő lehetőségeket. 2018-ban jelentős fejlődést várunk az egészségügyi, a technológiai, az ipari és a banki szektor szereplőinek árfolyamaiban, ezekhez megfelelő felhajtóerőt biztosít a decemberben jóváhagyott amerikai adóreform is.

 

A bemutatott piaci eset is jól példázza azt a megkerülhetetlen alapelvet, miszerint a hosszú távú befektetési stratégiák mindig kifizetőbbek, mint a (mikró) rövid távú kalandozások. A szemléletváltással elejét vehetjük az átmenetei kisebb-nagyobb ingadozásokból adódó veszteségeknek. Ezen felülNE essünk abba a csapdába se, hogy akármennyire is pozitív hangulat uralkodik a piacon, ne foglalkozzunk a kockázatok széleskörű porlasztásával.