A piacok egyre nagyobb figyelmet szentelnek 2 megkerülhetetlen eseménynek:

 

A Francia választásokra és

 

az amerikai részvényárak túlvettségére.

 

Minden elemző egyetért abban, hogy a Trump megválasztása által gerjesztett populista hullámok elérik Európa partjait, radikális változások következhetnek be. Ezek a hullámok már megtörtek a holland partoknál, ahol az elnökválasztásnál győzött a papírforma és maradt az EU közelség.

 

Ennél azonban a nagyjából egy hónap múlva induló Francia választások első fordulója már sokkal izgalmasabb menet lesz. Emmanuel Macron egyre esélyesebbnek tűnik az összes többi jelölttel szemben. A korábbi gazdasági miniszter márciusban publikált programjában a következő reformokat ígéri:

 

– átfogó gazdasági élénkítés
– a leszakadó társadalmi rétegek megsegítése (pozitív diszkrimináció)
– oktatási reform
– az állami kiadások csökkentése
– munkanélküliség csökkentése

 

Ha Macront megválasztják és Európa második gazdasága túljut a választásokon, akkor az jelentős erőt adhat az európai részvények emelkedéséhez, stabilitást adva az egész övezetnek. Ebben az esetben érdemes figyelni az exportra termelő, nagy kapitalizációjú Német cégek papírjaira, amelyek térnyerését az erős dollár is segíti.

Ezzel szemben Le Pen megválasztása előtérbe helyezheti a fékek behúzását, akinek az egyik első intézkedése lenne népszavazást kiírni az EU-ból való kilépésre. A Frexit esetén veszélybe kerülhet az egész valutaövezet, ezzel komoly hullámokat korbácsolva a piacokon.

 

Legfontosabb szempont tehát a befektetéseinek kockázatkezelése!

 

Ezek az óvintézkedések különösen előtérbe kerülhetnek, ha kielemezzük az amerikai részvénypiacot és várható változásait. Trump megválasztása óta a S&P 500 több mint 11%-ot erősödött, azonban az idő múlásával az árfolyamok már egyre kevésbé tükrözik a gazdaság valódi teljesítményét és a piac feltételeit. A szereplők egyre türelmetlenebbül várják az elhúzódó adóreformok bevezetését.

 

Ennek ellenére Amerika még mindig jó úton halad a teljes foglalkoztatottság felé és az IMF forgatókönyve szerint az Egyesült Államok gazdasága 2017-ben és 2018-ban 2,3%-al fog nőni. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a végtelenségig ezek az erők nem feszülhetnek egymásnak és a piacok megállnak, majd korrekcióba zuhannak. A FED nyíltpiaci bizottsága is közleményt adott ki a papírok túlárazottsága miatt, amivel egyre több elemzőház is egyetért.

 

Mit tehet?

 

Portfólióját mindenképpen úgy építse fel, hogy részletesen győződjön meg valódi kockázatvállalási képességéről, tehát a fókuszát helyezze a veszteségekre. Egy 10% körüli hozam rendkívül impozánsnak hathat a jelenlegi kamatkörnyezetben, viszont ehhez részvénykitettségre is szükség van. Csak akkor engedjen részvénykitettséget, ha el tud viselni akár 20-35% veszteséget is azokra!

 

Szükség van olyan eszközökre is, amik egy bikapiac alatt is stabil, fix kamatozást biztosítanak Önnek. Ilyenek lehetnek a korábban kibocsájtott, magas kamatozású államkötvények, vállalati kötvények és kötvényalapok.