Vége van a nyárnak.

Ilyenkor szeptember elejétől látványos élénkülésbe kezdenek a befektetési piacok, amely folyamat bár ebben az évben sem lesz másképpen, csupán a mértéke fog változni. Az elmúlt 8 hónap számos meglepetést hozott a világgazdaságban:

  • Európai tagállamok gyengülése, adósságválsága
  • Orosz- Ukrán katonai konfliktus
  • Kínai gazdasági gyengülés
  • Brexit népszavazás

Ezeken kívül hamarosan megtörténik az amerikai elnökválasztás és a régóta várt kamatemelés is (akár már szeptemberben). Ezek együttesen határozhatják meg a 2016-os őszi, téli piaci kilátásokat, amelyek akár kihatással lehetnek az Ön befektetésére is.

A piacok már 7 éve emelkednek, ezért számos elemző a fent említett események valamelyikében látta/látja a trend megfordulását, korrigálását, azonban az eufória még mindig jól tapintható az árfolyamokon, így ez egyenlőre elmaradt. Oly annyira, hogy idén augusztusban új csúcsokra emelkedtek a fejlett részvénypiacok. Amerika sereghajtóként tör előre, amit Európa döcögve bír csak lekövetni.

Akik már év elején elindították részvény, illetve kötvény befektetésüket, a vaskos emelkedéseknek köszönhetően mostanra jelentős nyereséget könyvelhetnek el a 0-hoz közeli kamatkörnyezetben.

A lendületet egyenlőre úgy néz ki, hogy csak az amerikai kamatemelés törheti meg, kisebb korrekciót  okozva a fejlett piacokon, amely kedvező beszállást biztosíthat a részvényesek számára.

Hosszútávon azonban érdemes elgondolkozni a portfólió biztonságos részének növelésében, hiszen a piac már most túlárazottnak mondható, amely mindig magában hordozza a komoly visszaesés lehetőségét.

Hogyan védheti hatékonyan megtakarítását a változékony piacokon is? A piac számos lehetőséget tartogat Önnek, amelyeket első kézből tudunk bemutatni.